Gal Arısı İle Mücadeleyi Yerinde İncelediler

Cide ve Bursa Orman Zararlılarıyla Mücadele Laboratuvarlarında üretilen 10 bin adet Torymus Sinensise ek olarak 300 adet daha salım yapıldı.

Vali Meftun Dallı, AK Parti Milletvekilleri Halil Uluay, Serap Ekmekci, Doğanyurt Kaymakamı Yusuf Ercan Yalçınöz, İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, AK Parti İl Başkanı Hasan Yağcıoğlu, Doğanyurt Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu Doğanyurt’un Kayran köyünde Orman Bölge Müdürlüğü’nün gal arısı ile mücadele çalışmalarını yerinde inceledi.

Kestane gal arısı zararlısı ilk olarak 2021 yılında Kastamonu ormanlarında görülmeye başladı. Bölgesel yayılım gösteren gal arısıyla biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda son iki yıldır gal arısının yırtıcısı olan “Torymus Sinensis” türünün üretimi başlatıldı.

Zararlı Böcek Popülasyonunun Yok Olmasının Sağlaması Hedeflendi

Kestane ağaçlarında gal denilen şişkinlikler oluşturmak suretiyle, ağaçlarda meyve oluşumunu ve beraberinde arıcılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyerek yöremiz için ayrı önemi olan kestane balı üretimini engelleyen bu zararlı böcek türüyle ilgili, yöremiz hava durumuna bağlı olarak ağaçların üzerindeki Gal’lere Torymus Sinensis denen yırtıcı bırakılması yöntemiyle mücadele çalışmalarına 2024 yılında da devam edildi. Laboratuvar ortamında üretilen Torymus Sinensis’ler Gal’lerin içinde bulunan zararlıyı ve larvalarını yiyerek zararlı böcek popülasyonunun yok olmasının sağlaması hedeflendi.

İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü’nce bölge mıntıkasında kalan kestane ormanlarına kestane gal arısı ile mücadele kapsamında laboratuvarda üretilen böceklerle aralıklı olarak yeni salımlar yapılmaya devam edileceği belirtildi.

‘Bu Zararlıya Karşı Önemli Başarı Elde Edilecek’

İncelemelerle ilgili olarak Vali Meftun Dallı; “Kestane ve kestane balı, #Kastamonu’muzun sahil tarafındaki ilçelerinde çok önemli ürünler. Kestanemize ciddî zararlar veren Gal Arısıyla mücadelemiz, Orman Bölge Müdürlüğümüzün değerli çalışmalarıyla devam ediyor. Milletvekillerimiz ve mesai arkadaşlarımızla birlikte, Doğanyurt ilçemizde, Gal Arısının larvalarını yiyen Torymus Sinensis adlı böceğin kestane ağaçlarına bırakılması çalışmalarını yerinde gördük. Yapılan çalışmalarla, önümüzdeki birkaç yıl içinde, bu zararlıya karşı önemli başarı elde edilecek. Orman Bölge Müdürümüz Fahri Sönmezoğlu’na, personelimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, yapılan çalışmaların başarılı olmasını diliyorum” dedi. 
 

Bakmadan Geçme