Filistin'deki Zulüm Sergiyle Anlatıldı
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından, Filistin Uluslararası Afiş ve Baskı Sergisi açıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından yapılan duayla Filistin Uluslararası Afiş ve Baskı Sergisi’nin açılışı yapıldı.
Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından sergi hakkında yapılan bilgilendirmede; “Sanat ve tasarım evrensel bir değer olarak, içinde bulunduğu zamandan ayrı düşünülemez. Çoğaltılabilir sanat, baskı eserler ve afiş, mesajı/söylemi kitlelere aktarmakta etkin, dahası etkili bir araçtır. Tasarımcılar, anlamlı içeriklerde, yenilikçi, ulaşılabilir sitillerde, farklı tekniklerde çalışmalar üretmektedir. Sanatçı ve tasarımcı için bu bir tür sorumluluktur. Sanatın ve tasarımın içinde bulunması gereken özgür ortamın sağlanabilmesi için baskı ve zulümle mücadele etmek gerekir. Bu sanatçının, tasarımcının içtenliği ve farkındalığına bağlıdır. Filistin direnişi teması da bunların en anlamlılarındandır. Tasarımcılar, günümüzde işlenen savaş suçuna karşı sessiz kalmamışlar, eleştirel bir şekilde üretimlerde bulunmaya devam etmişlerdir. Bu mücadelenin tarihi boyunca da böyle olmuştur” denildi.
‘Filistin Halkı Bağımsızlık Mücadelesi Vermektedir’
Filistin’in mücadelesine değinilen açıklamada; “Filistin halkı, ulusal kimliğine ve kültürüne sahip çıkmak için bağımsızlık mücadelesi vermektedir. Filistinliler, yıllar boyunca çeşitli insan hakları ihlallerine maruz kalmışlardır. Günümüz teknolojisinin sağladığı imkânlar ile ‘yaşananlar' tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşmektedir. Filistin, artık sadece Ortadoğu’da bir bölge olmaktan çıkmış ve kitlelerin insanlık onuru için hareket etmesi gerekliliğinin adı olmuştur. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında tüm dünyada yaşanan olaylar içinde, Filistin direnişi / mücadelesi, çocuklar üzerinde yıkıcı etkiye sahip olması bakımından önemlidir. Cumhuriyet için her çocuk hayata eşit başlamayı hak eder. Filistin, çocukların, güvenlik tehditleri altında, eğitim ve ekonomik zorluklarla ve insan hakları ihlalleri nedeniyle büyüyemediği yerin adıdır. Bu bağlamda sergi kapsamında Filistinlilerin seslerini duyurmaya çalışan tasarımcılar ve sanatçılar bir araya gelmişlerdir. Sergi, 11 ülkeden, 48 sanatçı ve tasarımcıya ait 50 çalışmadan oluşmaktadır. Daha önce 27 Kasım 2023 tarihinde Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde açılmış olan bu sergi şimdi de Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sergi salonunda izleyicilerle buluşacak ve 12 Ocak 2024 tarihine kadar açık kalacak. Bu çalışmaların öğrencilerimize ve halkımıza sunulmasına vesile olan Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Atıf Polat başta olmak üzere sergiye katkı sağlayan Josh MacPee, Dan Walsh ve Catherine Baker’a ve tüm sanatçı / tasarımcılara kalbi teşekkürler” ifadelerine yer verildi.
‘Yaklaşık 50 Sanatçıya Ait Eserler Sergileniyor’
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Erol Yıldır; “Bu sergide dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan sanatçılarımızın Filistin ile ilgili olarak yaptıkları eserleri sergiliyoruz. Yaklaşık 50 sanatçıya ait eserler sergileniyor. Buradaki eserlerde tüm dünyadaki insanlara yönelik bir farkındalık oluşturmak için Filistin’deki insanlık dramını sanatsal bir boyut olarak göz önüne alınması için yapılan bir çalışma. Sanat sadece insanların görsel hafızlarında istedikleri beğeni olmaktan ziyade, tüm hayatımızın içindeki acılı olaylar, sosyal olaylar, dünyadaki haksızlıklara karşı da bir tepki göstermenin en bilinen, en eski yollarından bir tanesidir. Bizim amacımız Filistin’de binlerce çocuğun öldürüldüğü bu insanlık dramına karşı bir nebzede olsa duyarlılık oluşturmak. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi olarak böyle bir etkinlik düzenlemekten gurur duyuyoruz. Sanatçı dünyanın neresinde olursa olsun, haksızlıklara karşı duyarlılığını göstermek için ortaya koyması için sunulan fırsatlardan biridir bu sergidir. Dünyadaki savaşlarında bir an önce bitmesini diliyor ve arzuluyorum” dedi.