Fidanlarıyla Geleceğe Nefes oldular

Geleceğe Nefes Projesi ve 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü münasebetiyle dün Türkiye genelinde 11 milyon fidan dikimi gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında ilimizde 132 bin 750 adet fidan toprakla buluşturuldu. İlimizde 56 farklı bölgede gerçekleştirilen Milli Ağaçlandırma Günü'nün açılış töreni Kastamonu Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Törene Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet...

Geleceğe Nefes Projesi ve 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü münasebetiyle dün Türkiye genelinde 11 milyon fidan dikimi gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında ilimizde 132 bin 750 adet fidan toprakla buluşturuldu.

İlimizde 56 farklı bölgede gerçekleştirilen Milli Ağaçlandırma Günü’nün açılış töreni Kastamonu Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Törene Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal, Garnizon Komutanı Personel Albay Gamze Aydoğdu, Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, kurum, kuruluş amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“İLİMİZDE 132 BİN 750 ADET FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULACAK”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Orman Bölge Müdür Vekili Mahmut Şentürk; “Doğaya ve çevreye olan duyarlılığı arttırmak, ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakmak için, toplumun tüm kesimlerinde, 7’den 77’ye herkesin katkıları Geleceğe Nefes Projesi kapsamında 81 ilimizde düzenlenen ve saat 11.11’de başlayacak olan 11 milyon fidan dikimi etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Sanayinin ve iklim değişikliğinin meydana getirdiği olumsuzluklar, doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesini elzem kılmaktadır. Bu bağlamda ülkemiz üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiş ve günümüze kadar 4 buçuk milyar fidanı toprakla buluşturmuştur. Bunun yanı sıra orman varlığını arttıran nadir ülkeler arasında yer almıştır. Ülke genelinde düzenlemekte olan bu etkinlikte 3 saatte 11 milyon fidan dikilecek, dikilen fidan sayısı ve dikim esnasında çekilecek fotoğrafların gelecegenefesalbum.com adresine yüklenmesi sonucunda 2 ayrı dalda Guınness Rekorlar Kitabı’na aday olunacaktır. Bu manada ilimizin 56 noktasında toplam 132 bin 750 adet fidan toprakla buluşturulacaktır. Burada hazırlanan bölgemizde ise, bin 300 öğrencimiz ile 4 bin adet, merkez Bahadır köyünde bin 200 kişiyle 3 bin adet fidan dikimi gerçekleştirilecek. Etkinliğin gerçekleştirildiği bugün Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Milli Ağaçlandırma Günü ilan edilmiştir” dedi.

“ORMAN EKO-SİSTEMİ DÜNYANIN ORTAK MİRAS ALANI İÇİNDEDİR”

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, ormanların önemine değinerek; “Bugün daha yeşil bir Türkiye için ağaçlandırma seferberliği kapsamında, ormancılık ve tabiat turizmi alanında ihtisaslaşan üniversitemizde ağırlıyoruz. Ormanlar, içinde barındırmış oldukları sayısız biyolojik zenginleriyle, önemli tabi kaynaklarımızın içinde yer alır. Orman eko-sistemi dünyanın ortak miras alanı içindedir. Geçmişten geleceğe aktarılması için sürdürebilir anlayış içinde yönetilmektedir. Orman ve ağaç servetini arttırmak toprak, su ve bitki arasında ekolojik dengeyi kurmak, geliştirmek ve çevre değerlerini korumak için ağaçlandırma faaliyetleri sürekliliği gerçekleştirir. Endüstrileşmedeki gelişmeler, hızlı nüfus artışı ve yeni yerleşim alanlarına duyulan ihtiyaç orman alanları üzerindeki baskıyı arttırmakta ve orman alanlarında azalma gözlemlenir. Ancak, ülkemiz orman alanını arttıran nadir ülkelerden birisi konumundadır” şeklinde konuştu.

“DAHA YEŞİL BİR TÜRKİYE İÇİN FİDANLARIMIZI TOPRAKLA BULUŞTURUYORUZ”

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Türkiye’nin her zaman orman varlığının değerini bildiğini vurgulayarak; “Türkiye, orman varlığı bakımından zengin ve bu varlığın önemini en iyi bilen ülkeler arasında yer alıyor. Şehrimiz de orman ve tabiat varlıkları konusunda oldukça zengin bir şehir. Biz de bu mirasa sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmalıyız. Tarım ve Orman Bakanlığımız aracılığıyla düzenlenen Geleceğe Nefes kampanyası ile ülkemizde 11 milyon fidan toprakla buluşacak. Bu ağaç dikim seferberliği Türkiye’yi Guinness Rekorlar Kitabı’na taşıyacak. İlimizde 132 bin 750 fidan ile bu kampanyaya bize yakışır şekilde destek verdik ve katılım gösterdik. Biz dikilen her yeni ağacın gelecek nesiller için büyük önem arz ettiğini biliyoruz. Hem ilimize hem de doğamıza sahip çıkıyoruz. Bugün burada siz değerli hemşehrilerimizle birlikte daha yeşil bir Kastamonu, daha yeşil bir Türkiye için fidanlarımızı toprakla buluşturuyoruz. Biz de gerek belediye olarak yapmış olduğumuz parklarda ağaç dikim faaliyetleri gerekse başka kurumların fidan dikimleri ile ilgili etkinliklerinde daha da aktif rol üstleneceğiz. Kastamonu’muzun daha yeşil olması ile ilgili çalışmaları hem yapacağız hem de destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“2003 YILINDAN İTİBAREN 4 MİLYARI AŞKIN FİDAN DİKİLDİ”

AK Parti Milletvekili Metin Çelik; Türkiye için önemli bir gün olduğunu ifade ederek; “Sayın Cumhurbaşkanımın riyasetleri ile çok önemli bir adım atılıyor. Aslında bu adım 2003 yılından itibaren atılmıştı. Türkiye’de 2003 yılından itibaren 4 milyarı aşkın fidan dikildi. 20 milyon 800 dekardan şu anda 22 milyon 600 bin dekara çıkan bir orman varlığımız var. Türkiye’de bazen eleştiriler yapılıyor ama gerçekliğin aslında bu eleştirilerin tam tersinde olduğunu bu veriler bize ortaya koyuyor. 11 milyon ağacın aynı anda Türkiye’de toprakla buluşturuluyor olması çok önemli. Dünyada bir ilk. Bu konuda bundan önceki atılan adımlarda çok değerliydi, bu da çok değerli. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“DOĞAL KAYNAKLARIMIZ EKONOMİK SERVETİMİZDİR”

Ağaçlandırmanın önemine değinen Vali Yaşar Karadeniz; “11 milyon fidanı bugün toprakla buluşturuyoruz. Kastamonu’da da yaklaşık 133 bin fidan toprakla buluşacak. Aslında ekonomik değer açısından hem ormanlar hem de yeraltındaki madenlerimiz hem yerüstü kaynaklarımız tüm doğal kaynaklarımız ekonomik servetimizdir. Bu servetimizden en iyi şekilde istifade etmek hem de bunları yaparken doğayı da korumak ve bu faaliyetleri sürdürülebilir şekilde yapmak oldukça önemlidir. Onun için hem ormanlar işlenmeli hem onlardan ekonomik fayda sağlanmalı bunlar sağlanırken de onların yine yaşamına da devam etmeleri sağlanmalıdır. Ağaçlandırma çalışmaları bu açıdan önemli. Gerçi Kastamonu’da maşallah o konuda büyük bir bereket vermiş, siz toprağı bırakın ağaç kendiliğinden yetişiyor. Özellikle orman yönünden fakir olan yörelerimizi dikkate aldığımızda bu etkinlik ülkemizin bundan sonraki orman varlığının artması ve ileride bunun daha büyük bir ekonomik değer taşıması açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Tabii ki ilimize de faydalı olacaktır. Hem ekonomik açıdan hem de doğal hayatı daha da canlı tutmak açısından” dedi.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ücretsiz servislerle yüzlerce vatandaş ve öğrenciler, bölgeye ulaştırıldı. Saatler 11.11’i gösterdiğinde ise toplu olarak fidan dikimine geçildi. Kastamonu’da il genelinde 132 bin 750 bin fidan toprakla buluştu. Fidanlarını toprakla buluşturan vatandaşlar, fotoğraf çekinerek yaşadıkları anı ölümsüzleştirdiler.

EVLİLİK YILDÖNÜMLERİNİ FİDAN DİKEREK KUTLADILAR

11 Kasım’da hayatlarını birleştiren Dr. Öğretim Üyesi Seray Özden Keleş ve eşi Gölköy Orman İşletme Şefi Muhammet Ali Keleş fidanlarını dikerek, evlilik yıldönümlerini kutlayarak, unutulmaz bir anıya imza attılar.

Bakmadan Geçme