Erken Tanının Önemi

Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Name Yıldırım, check-up'ın önemine değinerek, insan sağlığını korumanın önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Name Yıldırım, check-up'ın önemine değinerek sağlığı korumanın ve olası hastalıkları erken dönemde tespit etmenin en etkili yollarından biri olduğunu vurguladı.

Check up’ın tanımı yapan Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Name Yıldırım ; “Check up en kısa tanımı ile periyodik olarak yapılan genel ve kapsamlı sağlık kontrolüdür. Bilinen bir sağlık sorunu olmayan kişilerde, gizli ve bilinmeyen hastalıkları erken dönemde ortaya çıkarmayı ve önlem alınmasını amaçlayan; yaş, cinsiyet, çevresel faktörler ve genetik yatkınlık da dikkate alınarak yapılan sağlık taraması ve tetkikler bütünüdür. Modern tıpta amaç, hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemleri alarak kişinin sağlıklı kalmasını sağlamaktır. Özellikle, ileri evrelerde tedavisi zorlaşan veya tedavi şansı kalmayan sağlık sorunlarında erken tanı ve sayesinde tespit edip önüne geçerek kişinin yaşam süresi ve kalitesi arttırmak hedeflenmektedir ”dedi.

'Sağlık Sorunu Ve Hastalık, Herhangi Bir Belirti Vermeksizin Sinsi Bir Şekilde İlerler'

Sağlık sorunlarının kaliteli yaşama olan etkisine değinen Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Name Yıldırım ;“Pek çok sağlık sorunu ve hastalık, herhangi bir belirti vermeksizin sinsi bir şekilde ilerler. Bazı rahatsızlıkların yol açtığı semptomların ise günlük hayatın stresinden ya da yorgunluktan kaynaklandığı düşünülür.Metabolik hastalıklar, karaciğer hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok rahatsızlık, bu şekilde zaman içinde sessizce ilerleyerek büyük bir sağlık sorunu hâlini alabilir. Modern tıbbın getirilerinden biri olan check up, kişide henüz sağlık problemi ortaya çıkmadan önlem alınmasını ya da var olan rahatsızlığın olabilen en erken dönemde saptanmasını sağlar.Alanında uzman hekimler tarafından yapılan muayenelerin yanı sıra laboratuvar testleri ve radyolojik görüntülemelerin de yapıldığı bu işlemler zinciri, kişinin yaşına, cinsiyetine, genetik mirasına ve risk faktörlerine göre şekillendirilir. Farklı bir deyişle genç kişiler için koruyucu hekimlik kapsamında değerlendirmeler yapılırken, yaşça büyük olan kişilerde pek çok farklı hastalığın erken dönemde saptanması için kapsamlı taramalar gerçekleştirilir. Tüm bunların yanı sıra kişinin mevcut sağlık durumuna bağlı olarak, obezite, diyabet, lipit metabolizması, kalp damar hastalıkları gibi parametreler de değerlendirilerek olası rahatsızlıklar ortaya çıkmadan önlenebilir”ifadelerine yer verdi.

'Yılda Bir Kez Check-Up Yaptırmalıdır'

Erken tanının önemine değinen Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Name Yıldırım ;“Temel sağlık kontrolü (check-up) herhangi bir yakınması olsun ya da olmasın her yaştan kişiye yapılabilir. Böylece kişi sağlığını koruyabileceği gibi erken dönemde önlem alabilir ya da kişinin var olan hastalığı erken dönemde tedavi edilebilir. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kişilere yaş, genetik miras, çevresel ve risk faktörleri dikkate alınarak, sağlık taraması olarak yapılan check up, olası hastalıkların önlenmesi veya var olan rahatsızlıkların erken dönemde tanı alması ve tedavi edilmesi amacıyla düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Herhangi bir sağlık sorunu hakkında risk faktörlerinden bir veya birçoğunu barındıran, genetik yatkınlığı olan, aile öyküsü pozitif olan kişiler şikâyeti olsun veya olmasın mutlaka yılda bir kez check up yaptırmalıdır. Check up sadece tahlil ve tetkik yaptırmak değildir. Kapsamlı fizik muayene yapılması, sonuçların yorumlanması, ona göre yol haritasının çizilmesi demektir. Check up'da her bir değerin normal olması kişiler için büyük şans iken olası anormalliklerde check up yaptırmanın önemini göstermektedir. En değerli varlığımız olan sağlığımızı yaşamın akışında şansa bırakmamalıyız. Check up, erişkinlerin herhangi bir şikâyeti olmasa dahi en az yılda 1 kez yaptırılması gereken bir sağlık taramasıdır. Kişinin mevcut risklerine göre farklılık gösterebilen check up dönemlerinin hekim tarafından daha sık yapılması önerilebilir. Bu süre, kişinin sağlığındaki değişimlerin ve risk faktörlerinin takip edilmesi açısından son derece önemlidir ”dedi.

'Sağlıklı Bir Menopoz Dönemi Geçirmek İsteyenler Kadınlar, Düzenli Temel Sağlık Kontrolü Yaptırmalıdır'

Yaşlanmanın da etkisiyle sistematik hastalık ve kanser risklerinin artığını belirten Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Name Yıldırım ;“Yaşımız ilerledikçe organ fonksiyonları yaşlanmanın doğal süreciyle birlikte gerilemekte, sistemik hastalık ve kanser riski artmaktadır. Bu sebeple check up yaptırmak, sağlığımız açısından daha da önem kazanmaktadır. Check up programları kişinin yaşına, cinsiyetine, genetik yatkınlığına, yaşam şekli ve geçmiş sağlık öyküsüne göre değişen, kişiselleştirilmiş bir sağlık taramasıdır. Öncelikle kişinin doktoru tarafından öyküsü alınarak, fizik muayenesi yapılarak uygun program seçilmelidir. Kapsamlı bir check up'da kan şekeri, böbrek fonksiyon testleri, karaciğer fonksiyon ve hasar testleri, elektrolit ve mineraller, kan sayımı, kan grubu, lipid profili, tiroid fonksiyon testleri, vitaminler, tümör markerları, viral markerlar, tam idrar tetkiki, gaitada gizli kan, akciğer grafisi, tüm abdomen USG, tiroid USG, meme USG, EKG, efor testi, EKO, solunum fonksiyon testi, servikal smear testi olmalıdır. Ailesinde şişmanlık, diyabet, hipertansiyon gibi kronik bir hastalık olanlar, Jinekolojik kanserler, meme kanseri, prostat kanseri gibi kanser türleri açısından risk grubunda yer alanlar, kronik ve kalıtımsal diğer hastalıklar açısından risk grubunda yer alanlar, yoğun tempoda ve yoğun stres altında çalışanlar, daha sağlıklı bir menopoz dönemi geçirmek isteyenler kadınlar, düzenli temel sağlık kontrolü yaptırmalıdır”ifadelerini kullandı.

'40 Yaşından Sonra Yılda Bir Defa Yapmak Olası Risklere Erken Teşhisi Açısından Oldukça Önemlidir'

40 yaşından sonraya dikkat çeken Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Name Yıldırım ;“Risk faktörleri yüksek olan, genetik yatkınlığı olan, aile öyküsü pozitif olan kişilerde, programlara kadın doğum, üroloji, kardiyoloji, göz, KBB, dâhiliye, diyet ve beslenme bölümleri de dâhil edilebilir. Ayrıca düşük doz akciğer tomografisi (özellikle 55 yaş üstü ve 30 yıldan fazla sigara içme öyküsü olan içicilerde), kolonoskopi ( 50 yaş üzerinde),kolonoskopi,jinekolojik tarama, erişkin bağışıklama paketi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar paketi, genetik check-up paketi de eklenebilir.Check up işlemi süresi, yapılacak işlemlerin sayısına bağlı olarak değişmekle beraber 2-4 saat arasında sürebilmektedir. Sonuçlar tüm tahlillerin aynı anda çıkmamasından dolayı ortalama 1 hafta içerisinde belli olur. Check up yaptırmak için minimum bir yaş şartı olmasa da 40 yaşından sonra yılda bir defa yapmak olası risk ve hastalıkların erken teşhisi açısından oldukça önemlidir. Özellikle son yıllarda kanser yaş ortalamasının düşmeye başlamasından dolayı 20-25 yaşlarından sonra düzenli olarak yaptırmaya başlamanız önerilmektedir ”dedi.

'Sakız Ya Da Şeker Gibi Ürünler Kullanılmamalıdır'

Check up'ın  yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken konulara değinen Acil Hekimi Name Yıldırım ;“Check up yaptırmak isteyen kişinin öncelikle en yakın sağlık kuruluşundan randevu alması gerekir. Kişinin temel sağlık kontrolünden sorumlu olan hekim, hastanın kapsamlı olarak anamnezini alır. Böylece check up'ın türü ve kapsamı belirlenir. Check up'ın yapılacağı günden önce kişinin kullandığı ilaçların kesilmesi önerilebilir. Randevu tarihinin oluşturulmasının ardından check up'ın yapılacağı gün kişinin hastaneye aç karnına gelmesi istenir. 8 ila 10 saatlik açlık, yapılan laboratuvar testlerinin doğru sonuçlar vermesi için önemlidir. Su tüketilmesinde ise herhangi bir sakınca yoktur. Sıklıkla sorulan ‘Check up öncesinde su içilir mi?’ sorusu bu şekilde yanıtlanabilir. Check up işlemi sırasında zaman kaybetmemek için hastaneye aç karnına gelinmesi son derece önemlidir. Sigara, kafein içeren içecekler ve gıdalar tüketilmemelidir. Sakız ya da şeker gibi ürünler kullanılmamalıdır. Efor testi gibi tok yapılması gereken testler için öncelikle kan alınıp ardından bir şeyler atıştırdıktan sonra Efor testi yapılmaktadır. Check up sırasında kişinin genel sağlık durumunun belirlenmesi için tansiyonu, ateşi, kalp ve solunum hızı ölçülür. Ardından kan ve idrar örneği verilmesi istenir. Daha sonra kardiyoloji, göğüs hastalıkları, dahiliye, nöroloji, kulak burun boğaz, kadın doğum, üroloji gibi pek çok branş hekimiyle görüşme sağlanır. Her branşın hekimi, gerekli durumlarda ek tetkikler yapılmasını isteyebilir ya da bir önceki hekimin istediği tahlilleri ekrandan kontrol ederek kişinin durumunu değerlendirir ”ifadelerine yer verdi.

'Kişisel Sağlık Haritanız Çıkar'

Kişisel sağlık haritası için kapsamlı bir taramanın her zaman önemine dikkat çeken değinen Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Name Yıldırım;“Check up, kişiye özel olarak hazırlanan sağlık taraması programı olduğundan kişinin görünmesi gereken branş ve hekim sayısı farklılık gösterebilir. Bu durum kişiden istenen tahlil türlerinin de farklılaşmasına neden olabilir. Check up yetkilisi hastaneye adım attığınız andan itibaren tüm süreç boyunca size rehberlik eder. Kısa bir süre sonra sonuçlarınız alınarak sağlık haritanızın tamamı çıkarılır. Check Up paketleri ile çok sayıda sağlık değeriniz incelenir. Elde edilen geniş kapsamlı raporla kişisel sağlık haritanız çıkar. Bu harita size mevcut sağlık sorunlarınız ve olası sağlık riskleriniz hakkında bilgi verir ”şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme