Engelliler ivedilikle atama istiyor

Türkiye Sakatlar Derneği Şubesi, Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği, Görme Engelliler Derneği Şubesi tarafından Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) atamalarına ilişkin dün Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi. Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli burada yaptığı konuşmada, Kastamonu’ya engellilerin sorunlarını dinlemek ve bu sorunları devlet yetkilileriyle müzakere etmek için geldiğini belirtti. Çalışma hakkının engellerin en...


Türkiye Sakatlar Derneği Şubesi, Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği, Görme Engelliler Derneği Şubesi tarafından Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) atamalarına ilişkin dün Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması düzenlendi.

Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli burada yaptığı konuşmada, Kastamonu'ya engellilerin sorunlarını dinlemek ve bu sorunları devlet yetkilileriyle müzakere etmek için geldiğini belirtti. Çalışma hakkının engellerin en başta gelen hakları arasında olduğunu ifade eden İçli; “Çalışma hakkını kullanamayan engelli ne eğitsel, ne kültürel, ne de toplumsal etkinliklere katılma gücünü, katılma isteğini kendinde bulamamaktadır. İstihdam olmadıkça geçim de olmamaktadır. Dolayısıyla insanlar yoksulluk içerisinde toplumsal yaşamın dışına itilmektedir. O yüzden istihdam hakkı son derece önemli bir haktır” dedi.

“ENGELLİLER İVEDİLİKLE BU YIL İÇERİSİNDE BİR ATAMA İSTİYORLAR”

Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 13-14 civarında olduğunu anlatan İçli, engelliler arasındaki işsizlik oranının ise yüzde 80'in üzerinde olduğuna işaret etti. Arada büyük bir uçurumun olduğunu belirten Turhan İçli; “Bu uçurumu kapatmak uzun yılları gerektiriyor. Ama bu konuda Türkiye önemli bir mesafe kat etti. Çünkü yasalarımızda yüzde 3 oranında özel sektörde, yüzde 4 oranında da kamu sektöründe işçi istihdamı zorunluluğu var. Ayrıca yüzde 3 oranında devlet memurluğu istihdamı zorunluğu var.  2002 yılından 2012 yılına kadar her kurum kendi sınavını kendi açıyordu.  2012 yılında EKPSS sistemine geçildi. Bu çok faydalı oldu. 2012 yılından bugüne kadar 31 bin engeli, kamu seçme sınavlarına katılarak istihdam edilmiş oldu. 2002 yılından 2012 yılına kadar 10 yılda 21 bin kişi, 2012'den 2019'a kadar 7 yılda 31 bin engelli istihdam edildi. Bu sınavların önemli bir faydasını görüyoruz. Ama şunu görüyoruz. En son sınav 22 Nisan 2018 yılında yapıldı. Bu tarihten sonra bir defa engelli ataması yapıldı. Bu atamada 2 bin 153 kişinin ataması yapıldı. 2019 yılında istihdam hiç gerçekleşmedi. Engelliler ivedilikle bu yıl içerisinde bir atama istiyorlar. Engelli kotalarının yüzde 3'den yüzde 5'e çıkarılmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Turhan İçli ayrıca bugün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile engelli istihdamı başta olmak üzere engellilerle ilgili birçok konuyu görüşeceklerini kaydetti.

“9 BİN 379 EKPSS KADROSU BOŞ BULUNMAKTADIR” Engelliler adına basın açıklamasın okuyan Ercan Köylü ise; “Normal kamu personeli alımları ile 2019 yılı içerisinde 4 ayrı tercih listesi ve bu listelerin sonucuna bağlı olarak atamaların gerçekleştiği ancak engelli kamu personeli adaylarının ilk tercih listesi bekleme süreçleri 9 aydır devam etmektedir. Buna bağlı olarak engellilerimizin hayatlarında hem sosyal hem de psikolojik olarak sorunlar meydana gelmektedir. Gelecek kaygısı normal insanlar gibi, engellilerde de bulunmaktadır. Bizler burada toplanarak öncelikle devlet büyüklerimizden yüzde 3 olan engelli kontenjanının yüzde 5’e yükseltilmesini ve 10 bin atama gerçekleştirilmesini istemekteyiz. Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2019 yılı engelli istatistiklerine göre kamuda 9 bin 379 EKPSS kadrosu boş bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme