'Ekşinin' Enfes Lezzet İle Buluşması

Coğrafi işaretli ürünlerin beşiği haline gelen Kastamonu, ekşili pilavı ile göz bebeği olmaya devam ediyor.  

Coğrafi işaretli ürünlerin beşiği haline gelen Kastamonu, ekşili pilavı ile göz bebeği olmaya devam ediyor.  

Farklı tatları bir potada eriten ve ağırlıklı olarak et ile hamur işinin tüketildiği Kastamonu, yemek kültüründe ki çeşitliliği ile sevilen şehirler arasında yer alıyor.
Kastamonu’nun yöresel lezzetlerine olan ilgi her geçen gün artarken kenti gezmeye gelenler doğa harikası birçok noktayı ziyaret ettikten sonra yöresel lezzetleri de tadıyor.

Bu yöresel lezzetlerin arasında Kastamonu’nun meşhur coğrafi işaretli ürünü Siyez Bulguru ile yapılan ekşili pilav yer alıyor. Kastamonu, doğası kadar lezzetleri ile de ünlü bir şehir olarak Türkiye turizmine büyük katkı sağlıyor.

Ekşili pilav, Kastamonu halkının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Bu enfes lezzet, hem ana yemek olarak tüketilirken hem de ana yemeklerin yanında tercih ediliyor. Birbirinden faydalı otlar ile elde edilen bu karışım vitamin deposu olarak sıklıkla tüketiliyor. Bu yemek adından da anlaşılacağı üzere ekşi bir tada sahip olması ile biliniyor. Kastamonu, doğası, yemekleri ve misafirperverlik anlayışı ile Karadeniz’in incisi olamaya devam ederken, tarihi ve manevi atmosferinin yüksek olması sebebiyle de dikkat çekiyor. 

Mutfak kültürünün günümüzde aktif olarak yaşatıldığı Kastamonu, geçmiş ve gelecek arasında sağlam bir köprü görevi görüyor. Geçmişten günümüze korunan yemekler arasında ise ekili pilav yer alıyor. Coğrafi işaret alan ekşili pilav Kastamonu merkezde ve tüm ilçelerde yapılıyor. 

Ekşili Pilav Nasıl Yapılır ?

Bir tane olgun domates rendeleniyor. Geniş bir tavada soğan kavrulup rendeden geçirilen domates üzerine ekleniyor. Kavrulan bu karışıma yaklaşık 1,5 su bardağı siyez bulguru ilave ediliyor.

Siyez bulgurunun taşlarını ayıklamak, bu pilavın önemli püf noktaları arasında yer alıyor. 1 tatlı kaşığı tuz ve pul biber eklenip karıştırılıyor. 2,5 su bardağı su ilave edilip, hazırlanan karışım pişmeye bırakılıyor. 
Bulgur pişerken ebe gümeci, ısırgan, semizotu madımak, taze nane, yeşil soğan ve maydanozu ince bir şekilde doğramak gerekiyor. 
Pişmeye devam eden bulgura ince ince kıyılan otlar ekleniyor ve pişme işlemi bu noktada devam ediyor. 

Bu pilavın olmazsa olmazları arasında ekşimiş yoğurt yer alıyor. 2 kase ekşimiş yoğurt ile koyu bir kıvamda ayran yapılıyor. Hazırlanan ayran karışımı pişen pilava yavaş yavaş ekleniyor ve bir taraftan da karıştırma işlemi devam ediyor.
Unutulmaması gereken ikinci önemli püf nokta ise yemeğin suyu sıklıkla kontrol edilmeli. Su azaldığı takdirde isteğe göre ayran ya da sıcak suyun pişen pilava eklenmesi gerekiyor. Bulgur, çok fazla su çektiği bu detay unutulmaması gereken püf noktalar arasında yer alıyor. Ekşili pilav sulu olması sebebiyle de diğer bilinen klasik pilavlardan ayrılıyor. 
 

Bakmadan Geçme