Dünyanın En Derin 2'inci Kanyonu Nerede ?

Pek çok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Kastamonu, dünyanın en derin ikinci, Türkiye'nin ise en derin 1'inci Kanyonuna ev sahipliği yapıyor. 

Pek çok doğal güzelliği bünyesinde barındıran Kastamonu, dünyanın en derin ikinci, Türkiye’nin ise en derin 1’inci Kanyonuna ev sahipliği yapıyor. 

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde olan ve ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatan bu kanyon, yeşil doğası, temiz havası ve eşsiz manzaralarıyla doğaseverlerin vazgeçilmez rotası olmaya devam ediyor.  

Pınarbaşı ilçesindeki Muratbaşı köyünde bulunan bu kanyon, ilçeye 25 km uzaklıkta olmasının yanı sıra Kartal ve akbaba gibi yırtıcı kuşların yaşam alanı olarak biliniyor.
Öte yandan doğa sporlarına ya da doğa fotoğrafçılığına ilgi duyan ziyaretçiler için de, dağcılık, kampçılık, kaya tırmanışı, doğa fotoğrafçılığı gibi etkinlikler sunuyor. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğü'nce inşa edilen seyir teraslarıyla ziyaretçilerini her mevsim cezbeden Valla Kanyonu, yaklaşık 12 kilometre uzunluğunun yanı sıra derinliğinin de yer yer 1200 metreyi bulması sebebiyle geçişi en zor kanyonlar arasında gösteriliyor. 

Her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan bu kanyonda küçüklü büyüklü 40'ı aşkın şelale bulunuyor. Valla Kanyonu, hem Türkiye hem de Kastamonu ekonomisine turizm açısından büyük katkı sağlıyor. Bu kanyon, doğal güzellikleri, havası, manzarası ve vahşi hayvanların yaşam alanı olması sebebiyle, Türkiye’de ve dünyada parmakla gösterilen yerler arasında biliniyor. 

Devrekani Çayı’nın Küre Dağları’nı aşındırmasıyla meydana gelen ve doğa harikası olan bu kanyon nefes kesen manzarası ve doğa sporu imkanlarıyla her geçen yıl daha fazla ziyaretçiyi ağırlamaya devam ediyor. 

4 mevsim iklim ve bitki örtüsüyle dikkatleri üzerine toplayan Pınarbaşı, "dünyanın en derin ikinci kanyonu" olarak gösterilen Valla ile bir ucundan diğer ucuna 3 kilometrelik ahşap platformla geçilen Horma kanyonlarıyla ahşap platform üzerinden geçerken görsel şölen sunuyor.

Endemik bitki türlerini bünyesinde barındıran Valla Kanyonu’nda bulunan ve yaklaşık 3 km’lik yürüyüşün ardından Ilıca Şelalesi'ne ulaşan suyun 10 metreden dökülmesiyle oluşan doğal havuz da bölgeyi gezenlerin beğenisini kazanıyor.
Pınarbaşı'nın Muratbaşı köyü Kanlıçay mevkisinden girilen ve ‘vahşi cennet’ olarak nitelendirilen Valla Kanyonu'ndan dönmek mümkün olmuyor. Bu nedenle çıkış için 12 kilometre yürümek gerekiyor. Bu sayede, Cide ilçesi Loç Vadisi Hamitli köyünden çıkış yapılabiliyor.

Çevresinde önemli şelale, kanyon ve vadilerle doğal bir bütünlük oluşturan Valla Kanyonu, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Küre Dağlar Milli Parkı’na dahil edildi. Kartal, akbaba, doğan, atmaca gibi yırtıcı hayvanların doğal yaşam alanı olan bu kanyonda, “Muratbaşı  Burgu Seyir Terası” ve “Kerte Seyir Terası” olmak üzere iki adet seyir terası bulunuyor.

Kanyona Girmek İsteyenlerin Gerekli Eğitime Sahip Olup Olmadıklarına Bakılıyor

Vahşi cennet olarak nitelendirilen ve çok sayıda tuzak barındıran bu kanyona gimek için bazı eğitimlerin alınması gerekiyor. Aksi takdirde geçiş izni verilmiyor.
Kayalar arasında girdaplar, Suyun altında görünmeyen ve duvarlardan dökülen kayalar, yürüme yapmayı zor hale getirebiliyor. 
Bu nedenle uzman ekip tarafından su altına dalış yapılarak herhangi bir tuzak olup olmadığı tespit ediliyor. 
Bu kanyondaki su, Tespit edilmeden yapılan dalışlarda, insanları vakumlayarak içine çekebiliyor. 

Neden Vahşi Cennet Olarak Anılıyor ?

Valla Kanyonu 1994 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gelen 4 öğrencinin burada kaybolup, 14 gün sonra Cide’den çıkmaları  ve burasını Vahşi Cennet olarak tanımlamaları ile basında geniş yer kapladı. Teçhizatsız geçişin mümkün olmadığı bu kanyon, o günden beri Vahşi kanyon olarak anılıyor.

Bakmadan Geçme