Dravor: 'Esnaf bozuk paradan illallah etti'
Gıda Maddeleri İmal ve Satıcıları Oda Başkanı Ali Ufuk Dravor, piyasada yaşanan madeni para kıtlığına dikkati çekti.
Resmi Gazete yeni KDV oranlarının yayımlanmasıyla beraber birçok üründe fiyat değişimi yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu. Gıda Maddeleri İmal ve Satıcıları Oda Başkanı Ali Ufuk Dravor, konuya ilişkin çeşitli açıklamalarda bulunurken piyasada yaşanan madeni para kıtlığına dikkati çekti.
Dün Resmi Gazete’de yeni KDV oranlarının yayımlanmasıyla beraber şampuan, deterjan, gibi temizlik ürünlerindeki KDV oranı yüzde 8’den yüzde 20’ye, gıda ürünlerde uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10 yükseltildi. Vatandaşlar ise artışın market alışverişine yansımayacağını düşünmeye başladı. Sektör temsilcileri ise birçok ürünün fiyatının artacağını kaydetti.
“HEM KDV ZAMMI HEM DE YENİ FİYAT GEÇİŞİ OLACAK”
Fiyat değişikliklerinin birçok üründe yaşanacağını aktaran Gıda Maddeleri İmal ve Satıcıları Oda Başkanı Ali Ufuk Dravor; “Hem KDV zammı hem de yeni fiyat geçişi olacak. Herkes KDV oranların değiştirdi. Temizlik ürünlerinde yüzde 8 olan KDV 20’ye çıktığından otomatikman yüzde 12 zam geldi bu ürünlere. Yeni bir zam da yapılmadıydı bu ürünlere, piyasa bu kadar zam geldi, asgari ücrette arttı ama bu ürünlerde bir artış olmadığı için ciddi oranlarda bir artış yaşanacak. Süt ürünlerinde de bir artış bekliyoruz” dedi.
“SİMİT FİYATLARINI BASKILAYARAK 5 LİRA ALTINDA TUTMUŞTUK”
Devletin yaptığı KDV zammınınım bir başlangıç olarak düşünebileceğini, vatandaş da piyasa şartlarında ayakta kalabilmek için ürünlere zam yapacağını vurgulayarak; “Gıda da mutlaka fiyat değişiklikleri yaşarız. Sigaraya örneğin 50 günde ikinci 10 lira zam. Simit fiyatlarında da bir değişiklik oldu. Okullar kapanana kadar simit fiyatlarını baskılayarak 5 lira altında tutmuştuk. Mecburen artık 5 lira yapmak zorunda kaldık. Diğer taraftan susamdaki artış ve işçilikten dolayı da susamlı simit Türkiye’nin her yerinde 7,5 ila 8 lira arasında oldu. Biz de 7 lira olarak aynı gramını koruyarak tuttuk. Kastamonu simidimiz coğrafi işaretli olduğu için gram ufaltmıyoruz, 100 gram sabit. Eskiden gramla, fiyatlar ayarlanırdı ama o standardı bozmuyoruz. Diğer türlü ürünün vasfı bozulmuş oluyor” diye konuştu.
“EKMEĞE YÜZDE 25’LİK BİR ZAM ÖN GÖRÜYORUZ”
Ekmek fiyatlarına ilişkin de konuşan Başkan Dravor; “Etrafımızdaki iller zam yapmaya başladı, biz de uyum sağlayacağız. Artık ekmeğin fiyatının 6 lira olması gibi bir devir de kapandı. O fiyatı maalesef geçtik. Yüzde 25’lik bir zam ön görüyoruz. Fırıncıların 350 liraya temin edebildiği devlet destekli un kalkınca da un fiyatlarında hızlı bir değişim oldu. 2-3 katına unu almaya başladılar. Fırıncıların da yapacağı bir şey kalmadı. Maliyet hesabı yaptığımızda şu an sıkıntıdalar” ifadelerini kullandı.
“YETKİLİLERDEN BİZ ÇÖZÜM İSTİYORUZ”
Piyasada madeni para kıtlığı olduğunun altını çizen Dravor; “Bozuk para artık fazla basılmıyor. Hatta maliyeti yüksek diye daha hafif metalden yapılıyor. Eskiden Maliye Kastamonu’ya bozuk para tedariki sağlardı, onlar da kalktı. Arkadaşlar, Ankara’da bozuk para temin edinebilecek yerden para almaya gidiyorlardı ama oradan da artık tedarik edilemiyor. ‘Ekmeği 7 lira yapalım’ diyoruz ama bozuk paradan da korkuyoruz. Bir ekmeğe bir kişi en az 3 tane para vermiş olacak. Bankalara gidiyoruz, onlar bile bozuk para soruyor bize. Esnaf bozuk paradan ‘İllallah’ etti, biz yetkililerden çözüm istiyoruz” diye konuştu.