Dört Ülke Tek Projede Buluştu

Hüseyin Üster Özel Eğitim Uygulama Okulu tarafından başlatılan 'Ürettiğimi Tüketiyorum' adlı proje sayesinde 4 ülke tek projede buluştu.

Dört Ülke Tek Projede Buluştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Projenin Türkiye’deki kurucu üyesi olan Kastamonu Hüseyin Üster Özel Eğitim Uygulama Okulu’ndan proje üyeleri olarak Okul Müdürü Vural Yılmaz, Müdür Yardımcısı Mihriban Yazıcı, öğretmenler Hümeyra Aktaş Yıldız, Pınar Çakır, Büşra Çobanoğlu, Behiye Çıvgın, Büşra Çelik ve Benan Kilercioğlu yer alıyor. Proje orta- ağır zihinsel engelli ve otizmli olan 8 özel gereksinimli öğrencilerle birlikte yürütülüyor. Projenin kurucu ortağı olarak Yunanistan, projenin diğer ortakları olarak da İtalya ve Romanya yer alıyor. 

Projenin Amacı

Hüseyin Üster Özel Eğitim Uygulama Okulu’ndan projenin amacı hakkında bilgilendirme yapılarak; “Amacımız; özel gereksinimli öğrencilerimiz ile okul bahçesinde damla sulama sistemiyle kurmuş olduğumuz seramızda mevsimine uygun sebze ekimleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen ürünlerle dört ülke kültürel etkileşimi sağlamak için yöresel tat ve yemeklerini okul atölyelerinde sunuma hazır hale getireceklerdir. Bu faaliyetler ile özel gereksinimli öğrencilerimize; aldığı sorumlulukları yerine getirmek, özel gereksinimli bireylere karşı toplumda olumlu tutum gelişmesini sağlamak, iletişim ve sosyal becerilerini desteklemek, çevreyle işbirliği içerisinde bulunmak, tükettiği ürünlerin üretim aşamalarını izleme ve uygulama becerisi kazandırmak ve böylelikle kendi kendilerine yeterli duruma gelebilmeleri için iş becerisi ve temel yaşam becerilerini kazandırmak hedeflenmektedir. İlk olarak 2022-2023 eğitim öğretim yılı içerisinde bakanlığımızın göndermiş olduğu sebze tohumlarını okul içerisinde öğrencilerimizle viollere ektik. Çeşitli sebze fideleri elde ettik. Okul bahçesinde küçük bir tarla oluşturma kararı aldık. Sebze fidelerimizi okul idaremizin de yardımlarıyla oluşturduğumuz tarlayla buluşturduk. Bu süreçte öğrencilerimizin merakla bu süreci izlediklerini ve eğlenerek dahil olduklarını gözlemledik. Bunun sonucunda bu etkinliğimizi projeye dönüştürme kararı aldık. Eylül ayı içerisinde Avrupa’daki ortaklarımızla kontaklarımızı kurduk. Süreci beraber planladık. Proje ortaklarımızla eş zamanlı bir şekilde eğlenerek, yaparak, yaşayarak sürece devam ediyoruz. Özetlersek; bu projemiz ile özel gereksinimli öğrencilerimiz, tohumdan mutfağa kadar bir ürünün yetiştirme sürecine eğlenerek ve öğrenerek dahil olacak bununla birlikte günlük yaşam becerilerinde bağımsızlaşacak toplumsal uyum sürecinde özgüven kazanacaklar. Yaşamın onların önüne koydukları engeller ile başa çıkma gücüne sahip olma yolunda büyük bir adım atmış olacaklarını düşünüyorum” denildi.

Yapılan Faaliyetler

Yapılan faaliyetler ile ilgili bilgi verilerek; “Bu doğrultuda okul bahçemizde uygun bir alan düzenleyip, bakanlığımızın da desteğiyle öğrencilerimizin ekip, dikip, hasat edebileceği bir sera oluşturduk. Kendi damla sulama sistemimizi kurduk. Kompost kumbaramızı oluşturduk. Elde edilen ürünlerimizle okulumuzda bulunan Yiyecek İçecek atölyesinde özel gereksinimli öğrencilerimizle çeşitli yiyecekler ve içecekler yapıp tüketeceğiz” ifadelerine yer verildi. 

Özel Haber

Bakmadan Geçme