Çocuklarda En Sık Görülen 'Omurga Bozukluğu' Taraması Yapıldı
Çatalzeytin'de 'Adölesan İdiyopatik Skolyoz (Omurga Eğriliği) ve Fiziksel Gelişim Taraması' Projesi kapsamında okul taramaları yapıldı.
Çatalzeytin’de “Adölesan İdiyopatik Skolyoz (Omurga Eğriliği) ve Fiziksel Gelişim Taraması” Projesi kapsamında okul taramaları yapıldı.
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede; “Skolyoz (Omurga Eğriliği) çocuklarda en sık görülen omurga bozukluğudur. Sıklıkla 10-15 yaşlarında bel ve sırtta eğrilme ile ortaya çıkar. Sağlıklı çocukların yüzde 2 ila yüzde 4’ünde görülebilmektedir. Skolyoz vakalarının yüzde 75-80’i Adelösan İdiyopatik Skolyoz sınıfındadır. Gelişim çağında çocuklarda omurga eğriliğinin tespit edilmesi; eğriliğin artışının engellenmesi, tedaviye mümkün olduğunca erken başlanması ve ilerleyen dönemde olası cerrahi müdahalelerin önüne geçilmesi açısından önem arz etmektedir. Çocuklarda fazla kilolu ya da obez tanımı ise yaşa ve boya göre olması gereken normal kilonun üzerinde olmak anlamına gelmektedir. Çocuklarda obezite sıklığı giderek artmakta olup, ülkemizde her 4-5 çocuktan birinde kilo fazlalığı bulunduğu bilinmektedir. Çocukluk çağında obez olmak sadece ilerdeki pek çok hastalığa zemin hazırlamakla kalmaz, çocuğun içinde bulunduğu yaşlar için de tehlike oluşturur” denildi.
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, 2022-2023 eğitim öğretim yılından bu yana Kastamonu Valiliği izni ile Kastamonu'da yürütülen “Adölesan İdiyopatik Skolyoz (Omurga Eğriliği) ve Fiziksel Gelişim Taraması” Projesi kapsamında; Çatalzeytin İlçe Devlet Hastanesi Toplum Sağlığı Personelleri Dr. Hilal Ecem Albaş, Ebe Ceren Şahsuvar ve Hemşire Gizem Kendir tarafından, Çatalzeytin Yunus Emre Ortaokulu, Çatalzeytin Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu ve Paşalı Köyü Ortaokulu 6’ncı sınıflarında 44 öğrencinin Adölesan İdiyopatik Skolyoz ve Fiziksel gelişim taramaları yapıldı.