Çekme Helvanın Diğer Adı Nedir ?
Kastamonu'nun bayram şekeri olarak bilinen çekme helva, lezzeti ve gelenekselliği ile yıllara meydan okuyor.
Kastamonu’nun bayram şekeri olarak bilinen çekme helva, lezzeti ve gelenekselliği ile yıllara meydan okuyor
Kastamonu'da yüzyıllardır yapımı sürdürülen, "saray tatlısı" olarak da bilinen çekme helva bayramların vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor.
Kentte bir kültür şöleni haline gelen bu helvanın tarihi Osmanlı dönemine dayanıyor.
Kastamonu’da yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle yapılan, tat ve renk açısından pişmaniyeye benzetilen çekme helva, 1800’lü yıllardan bu yana üretilmeye devam ediyor.
Coğrafi işaretli ürünler arasından yer alan ve saray helvası olarak ta bilinen bu eşsiz lezzet Kastamonu halkı ve turistlerden yoğun talep görüyor. Aldığı coğrafi işaret ile adını tüm dünyaya duyuran bu helva Kastamonu’nun turizmine katkı sağlıyor.
Yerel halk ve turistler, imalathanede bu helvanın yapım aşamasını izleme şansını elde ediyorlar.
Çekme helva isminden de anlaşılacağı üzere çekerek ve katlanarak geleneksel yöntemler ile üretiliyor. Kastamonu ile özdeşleşen bu ürünün sade, fıstıklı, çikolatalı, fındıklı gibi birden fazla çeşidi bulunuyor.
Saraylarda padişahların ve şehzadelerin tatlı olarak tükettiği, askerlerin de güç toplamak için yediği çekme helva, mesleğin içerisinde büyüyen maharetli ustaların ellerinde hazırlanıyor. Paketlenen çekme helvalar kentin birçok noktasında satışa sunuluyor.
Çekme Helva Nasıl Yapılır ?
Un, yağ ve şeker bakır kazanlarda suyla 165 derecede kaynatılıyor. Kıvamı gelen şeker mermer tezgaha soğuması için alınıyor. Şeker 10-15 dakika soğutuluyor, daha sonra kayışlama makinesinde kayışlanıyor. Şeker burada beyazlatılıyor. Tekrar mermere getiriliyor. Ardından paletli makinede unla yağ pişiriliyor. Bu pişirme ismine 'meyane' deniliyor. Meyane bu 4-5 saat boyunca pişiriliyor. Pişen meyane tepsiye getiriliyor. Beyazlatılan şeker halka şeklinde meyanenin ortasına konuluyor ve makine yardımıyla katlanıyor. Sonrasında ise tel tel çekme helvası oluşuyor. Daha sonra toz haline getirilip terazide tartarak pres makinesinde küp şekli veriliyor.