Çatalzeytin'de Kadınlara Kanser Bilgilendirmesi Yapıldı
Dr. Arzuhan Yılmaz Kutlubay ve Dr. Tuğba İrem Korkmaz tarafından kadınlara yönelik meme ve rahim ağzı kanseri ile erken tarama programları hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı.
Çatalzeytin’de Ulusal Kanser Haftası kapsamında Kastamonu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile iş birliği içerisinde hazırlanan etkinlikte öğrenciler tarafından yapılan broşür dağıtımı ve "Kanseri ne kadar tanıyoruz?" temalı röportaj ve etkinliğe davet sonrasında Dr. Arzuhan Yılmaz Kutlubay ve Dr. Tuğba İrem Korkmaz tarafından kadınlara yönelik meme ve rahim ağzı kanseri ile erken tarama programları hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı.
Çatalzeytin İlçe Devlet Hastanesi’nde yapılan bilgilendirmede; “Bugüne kadar yapılan kanser tarama çalışmalarında görev alan Ayşegül Karadeniz, Reyhan İnce ve Münevver Akçay başta olmak üzere ebe ve hemşirelerimiz ile bize yaklaşık 10 yıldır araç ve şoför desteği sağlayan Çatalzeytin Belediyesi’ne teşekkür ederiz. Meme ve rahim ağzı kanserleri kadınlarımız arasında en sık görülen ve en sık öldüren kanser türlerinden olup önemli bir halk sağlığı sorunudur. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki meme ve rahim ağzı kanserleri, Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Tarama Programları sayesinde; vücutta yayılmadan ekonomik ve ağrısız yöntemler ile çok kolay tespit edilebilen, erken tespit edildiği takdirde pahalı ve insan yaşam kalitesini oldukça bozan fakat yaşam için gerekli hale gelen agresif ve zorlu tedavi süreçlerini yaşamaya gerek kalmayan bir hastalık haline gelmiştir. Dolayısıyla her vatandaşımız, devletimizin ücretsiz olarak sunduğu ve vatandaşın ayağına kadar ulaştırdığı bu hizmetlere sahip çıkıp zamanında faydalanmalıdır. Bu bağlamda; kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında; ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM), yılda bir klinik meme muayenesi 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mammografi çekimi, kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV-DNA testi yapılması, kolorektal kanser taramaları; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlarda 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması, 50-70 yaş arasında 10 yılda bir kolonoskopi yapılması son derece önemli ve zaruridir. Siz de bu mücadelede sağlık ordusunun yanında yer alın, sakın geç kalmayın, hemen gelin! İlk mesai gününde aile hekiminize ve toplum sağlığı merkezimize başvurun! Sağlıkla kalın” denildi.