'Biz eğitimi maalesef komik hale getirdik'
TBD GENEL BAŞKANI RAHMİ AKTEPE Kastamonu American Life ile Kastamonu Üniversitesi Robotik Kulübü ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) organizesinde TBD Bilişim Günleri dün Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak, öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı. 'ÇALIŞMALARIMIZA BU YILDA DEVAM EDECEĞİZ' Bilişim Günleri'nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu...
TBD GENEL BAŞKANI RAHMİ AKTEPE;
Kastamonu American Life ile Kastamonu Üniversitesi Robotik Kulübü ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) organizesinde TBD Bilişim Günleri dün Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Nuray Çolak, öğretim görevlileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
“ÇALIŞMALARIMIZA BU YILDA DEVAM EDECEĞİZ”
Bilişim Günleri’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kastamonu Üniversitesi Robotik Kulübü Başkanı Samet Eser; kulüp olarak yaptıkları çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirdi. Eser, yaptıkları çalışmalar ile ilgili olarak; “Geleceğimiz için, çocuklarımız için, ülkemizin verimliliğini arttırmak için bu çalışmaları yapıyoruz. Çalışmalarımıza bu yılda devam edeceğiz. Aramızdan girişimci arkadaşlarımızın çıkacağına inanıyorum” diyerek ürettikleri elektrikli araba Atabey Gazi’nin yapım süreci hakkında anlatımda bulundu.
“AMERİCAN LİFE DİL OKULLARI BİRÇOK ETKİNLİK DÜZENLEMİŞTİR”
Kastamonu American Life Dil Okulları Genel Müdürü Ayşegül Karaahmet, kurumunun çalışmalarına değinerek; “American Life Dil Okulları Kastamonu Şubesi 6 yıllık faaliyet dönemi boyunca kentimizin sosyal ve kültürel hayatına katkı sağlamak, özellikle siz üniversite öğrencilerin kişisel gelişimine katkı olmak için, birçok etkinlik düzenlemiş, birçok etkinliğin paydaşı olmuş, bundan sonrada olmaya devam edecektir. Bu etkinliğin düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
“14 BİNİN ÜZERİNDE ÜYEMİZ BULUNMAKTADIR”
Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şube Başkanı Deniz Tiryakioğlu’da, derneklerinin tarihçesi ve çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirdi. Derneklerinin amacına değinen Tiraykioğlu; “Amacımız ülkemizi ulusal ve uluslararası düzeyde teknolojik gelişmelerle birlikte çağdaş, güvenilir bir geleceğe ulaştırmaktır. 14 binin üzerinde üyemiz bulunmaktadır” diyerek dernek hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
“ARA ELEMAN AYRIMINI YAPMAK ZORUNDAYIZ”
“Değerli gençler gelecek sizsiniz” diyerek sözlerine başlayan TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe; “Bizim size bir özür borcumuz var. Biz Türkiye’nin gündeminin bilişim olmasını istiyoruz. Fakat bir türlü gündem bilişime odaklanamıyor. Biz Türkiye’nin gündemi ne olursa olsun, bilişimi Türkiye’nin gündeminde tutmaya çalıştık. TOBB’da Bilişim Sektörünü kurarak, ilk defa bilişimi sektör olarak kabul ettirdik. Ayrıca TBMM’de Bilgi ve Bilgi Teknolojisi Grubu’nu oluşturduk. Kıymetiniz bugün yaptığınız çalışmalarla ilgilidir. Her talep edilen yere şube kurmuyoruz. Çünkü koordinasyon çok zor. Onun için seçici davranıyoruz. İşbirliği kültürünü oluşturamazsak, başarılı olamayız. Bizim vurgulamak istediğimiz işbirliğidir. Nitelikli insan; benim ihtiyacım ne ise, benim için nitelikli insan o. Nitelikli olan insan, ihtiyacımız olan insan. Biz nitelikli insan ihtiyacımızı mı yetiştiriyoruz? Hayır. Üniversiteler açıyoruz. Onları dolduruyoruz. Onları mezun ediyoruz. Onlara iş bulamıyoruz. Bizim sıkıntımız bunlar. Sizlerden özür dileyeceğimiz yer, yerine getiremediğimiz şey eğitim işi. Eğitimimizi çok başarılı yapamadık. Biz eğitimi maalesef komik hale getirdik. Son 10-15 yılda eğitim sistemi kaç defa değişti? Biz bunun doğrusunu neden bulamadık? Artı üniversite sayıları ile övünmek yerine, hem bunlarını niteliğini yükseltmek hem de bir noktada bunu ayırmak lazım. Organize sanayi bölgelerine gittiğinizde eleman açığı var, eleman aranıyor ama genç işsizlik yüzde 24’lerde. Demek ki biz bunu planlayamadık. Planlama da başarısız. Biz uzmana değer vermiyoruz. O da kendi değerini bulmaya çalışıyor. Halbuki biz uzmanlara yeteri kadar değer versek, onlara da belli bir noktaya geldiğinde vip özelliği sağlasak, maaşını belli bir derece arttırsak, uzman uzman olarak kalmayı tercih eder. Dolayısıyla yönetici olmak adına, illa üniversite mezunu olma çabası içerisine de girilmez. Ara eleman ayrımını yapmak zorundayız. Çünkü gelecekte üniversite mezunlarına iş bulmakta çok zorlanacağımızı düşünüyorum. Sizler bu ülkeyi bizden daha iyi bir noktaya getireceğinize inanıyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bilişim Günleri’nde yapay zeka ve dijital dönüşüm, girişimcilik gibi başlıklar hakkında konferans verildi.