• Haberler
  • Genel
  • 'Biz bu tarihi şehrin ismini hiç kimseye sildirmeyiz'

'Biz bu tarihi şehrin ismini hiç kimseye sildirmeyiz'

AVUKAT MEHDİ KESKİN Avukat Mehdi Keskin, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın'ın Türk Ocaklarının 107'nci kuruluş yıldönümünde Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfınca düzenlenen 'Nevzat Kösoğlu Türk Dünyasına Hizmet Armağanı' ödül töreninde yaptığı ve 25 Mart tarihinde basında yer alan konuşmasına değinerek, açıklamalarda bulundu. Kastamonu adının silinmeye çalışmasını büyük bir saygısızlık olarak nitelendiren Avukat...

AVUKAT MEHDİ KESKİN;


Avukat Mehdi Keskin, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’ın Türk Ocaklarının 107’nci kuruluş yıldönümünde Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfınca düzenlenen ‘Nevzat Kösoğlu Türk Dünyasına Hizmet Armağanı’ ödül töreninde yaptığı ve 25 Mart tarihinde basında yer alan konuşmasına değinerek, açıklamalarda bulundu.

Kastamonu adının silinmeye çalışmasını büyük bir saygısızlık olarak nitelendiren Avukat Mehdi Keskin; “Birkaç gün önce Kastamonu Üniversitemizin yetkilisinden önemli bir açıklama dinledik. Yetkilimizin açıklaması şöyleydi: ‘Öncelikle Kastamonu Üniversitesi hedef olarak ismini Türkistan Üniversitesi yapma hedefindedir. Bu hedefimizi Yüksek Öğretim Kurulumuzda da dile getirdik. Kanuni hazırlıkları tamamlandıktan sonra da onun da olacağına inanıyoruz. Üniversite olarak hedefimiz, Türkistan Üniversitesi ismini almaktır.’ Yetkilimizin konuşması işte böyle! Öfkeyle protesto ediyorum. Kastamonulu hemşehrilerim, ister beğenin, ister beğenmeyin, ister peki-olsun deyin, ister itiraz edin. Ama sizler gibi ben de Kastamonu’nun ekmeğiyle, suyuyla, insanlarıyla bu yaşa gelmiş, Kastamonu aşığı, Kastamonu sevdalısı ve Kastamonu ismiyle şeref ve gurur duyan bir Mehdi Keskin olarak bu fikri, konuşmayı öfkeyle ve şiddetle protesto ediyorum. Eminim ki Kastamonulular da bu tarihi şehre aşık insanlardır. Bize göre tarihi Kastamonu, Evliyalar Diyarı Kastamonu dünyadaki şehirlerarasında en mutlu yaşanılacak bir yerdir” dedi.

“KASTAMONU İSMİNİ SİLMEYE UĞRAŞANLAR AKLINI BAŞINA ALSIN”

Kastamonu Üniversitesi’nin isminin neden Türkistan Üniversitesi olarak değiştirilmeye çalışıldığını soran Keskin; “Türkistan, bütün Türk kökenli milletlerin devletlerinin hepsi gibi bize kardeş bir millet ve ülkedir. Hepsini severiz, biz onların hepsiyle bir millet ve ayrı devletiz. Bununla iftira ederiz, ilişkilerimizi sürdürürüz, yardımlaşırız. Ancak tarihi şehrimizin adını hiç kimseye ama hiç kimseye vermeyiz. Üniversitemizin adından Kastamonu’yu nereden çıktı, kim çıkardı, neden çıkardı? Bunu Kastamonu halkı mı istedi? Kastamonulu olan bir tek kişi bile böyle bir saçmalığı kabul edemez! Kastamonu uyduruk bir vilayet değildir! Kastamonu’nun tarihi Hitit İmparatorluğu ile başlar. Daha sonra Frigya ve Lidya Krallıkları ile devam eder. Milattan Önce 6’ncı yüzyılda Perslerin, MÖ 4’üncü yy.’da Büyük İskender’in ve Milattan Sonra da uzun yıllar Bizans'ın hakimiyetinde kalır. Bundan sonra Kastamonu’ya Paflagonya adıyla Gaska Türkleri hakim olur. Gaska Türkleri bu şehre, (Gas Türkleri) anlamına gelecek şekilde (Gas) ve (Tumana) kelimelerini birleştirip (Gastumanna) derler. Bu kelime zaman içinde Kastamonu olur. Kastamonu 1105 yılında Danişment Türklerinin eline geçer. Selçuklu, Osmanlı derken Rabbimizin takdiriyle inşallah sonsuza kadar var olacak Türkiye Cumhuriyeti’nin içinde var olmaya devam edecektir. Gelecek nesillerimiz burada mutlu olarak yaşayacaktır. Görülüyor ki bizim sevdamız, aşkımız, asil ve yiğit insanların yaşadığı Kastamonu uyduruk bir yerleşme yeri değildir. Şehrimizin tarihi milattan öncesine, asırlarca öncesine dayanır. Biz bu tarihi şehrin ismini hiç kimseye sildirmeyiz. Buna kimsenin gücü yetmez. Kastamonu ismini silmeye uğraşanlar aklını başına alsın. Evliyalar, kahramanlar şehri, Kastamonu’nun ekmeğini yedi, suyunu içtiyse bunları kendilerine, çoluk çocuklarına haram ederiz, hem de beddua ederiz, anlaşıldı mı? Bu teşebbüs devam ederse Kastamonu’nun yerlileri olarak ayağa kalkarız! Sonuç nasıl olur, ne olur, vallahi bilinmez” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme