Bitki Sektörüne Kuzka'dan Teknik Gezi

TR82 Bölgesi'nde tıbbi ve aromatik bitkiler ile uçucu yağ sektörünü geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüten Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki sektör temsilcilerine inceleme ziyareti gerçekleştirdi.

KUZKA’nın, Temel Sektörlerde Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı (SOP) ile TR82 Bölgesi’nde ağaç ve orman ürünleri üretiminde katma değerin artırılmasını kapsamında, Kastamonu Yatırım Destek Ofisi tarafından İzmir, Isparta ve Antalya’da bulunan tıbbi ve aromatik bitkiler ile uçucu yağ sektöründe faaliyet gösteren toplam 15 özel ve kamu kurumuna ziyaret gerçekleştirildi.

Hedef, Yatırımcı Çekmek

Genelde TR82 Bölgesi’ne, özel de ise Kastamonu’ya tıbbi ve aromatik bitkiler ile uçucu yağ sektörü yatırımlarının çekilmesini hedefleyen ziyaret ile ilde yeni yatırımların, ihracat kapasitesinin artırılması ve işletmelerin üretim, yönetim ve pazarlama becerilerini geliştirerek rekabet güçlerinin artırılması amaçlanıyor. Teknik gezi çerçevesinde sektörün önemli firma ve kurumlarından, İzmir’de faaliyet gösteren Ephesus Tıbbi ve Aromatik Bitki ve Yağları ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Antalya’da bulunan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya Yatırım Destek Ofisi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Botanika Tarım, MYY Kimya, WBT Tarım, TALYA Bitkisel Ürünler ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Isparta’da Meyvecilik Araştırma Enstitüsü, Gülbirlik, Dünder Makine, Roseland-NEM Gül Yağı Fabrikası ile Lavendrose Kozmetik ziyaret edildi.

Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Kastamonu kıyı kesimlerinde yetişen defne bitkisine yönelik gerçekleştirilen görüşmelerde firmaların, defneyi hangi nerelerden, hangi standartlarda, kimlerden ve hangi formda aldıklarına ilişkin bilgi alışverişinde bulunuldu. İhracata yönelik baharatlık defne yaprak boyutu olarak 4-7 olarak tabir edilen yaprağı kullanan üreticiler, bu standardın aynı zamanda ABD ve Avrupa pazarlarında ölçüsü ve pürüzsüzlüğü nedeniyle talep gördüğünü ifade ediyor. Verilen bilgilere göre defnenin ihracatı için temel belirleyici özellik yaprağın biçimi, en fazla ilginin görüldüğü pazar ise ABD ve Avrupa pazarları olarak karşımıza çıkıyor. Karadeniz defnesi ise ABD ve Avrupa’nın talep ettiği biçimsel özellikleri (en, boy vb.) karşılamadığı için standartları itibarıyla Uzakdoğu pazarlarına ihraç edilebiliyor. Uçucu yağlar bakımından ise defneyaprağı, şekliyle değil yağ veriminin yüksek olması nedeniyle tercih ediliyor. Ürünün ihraç edilebilmesi için, katkısız ve zararsız madde içermemesi gerekiyor.

Çam Uçucu Yağı Kastamonu Şartlarına Uygun

Kastamonu’ya uygun olduğu değerlendirilen çam uçucu yağı ile ilgili ziyaret edilen üretici kurum temsilcileriyle görüşmelerin de gerçekleştirildiği gezi de ayrıca tıbbi ve aromatik bitkiler bağlamında çalışmaları bulunan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Ziyaretin son kısmında ise Araştırma Enstitüleri ile defne bitkisinin bölgesel farklılıkları ve Karadeniz defnesi üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.

Bakmadan Geçme