Bilimsel Problemlere Optimal Çözümler Aranacak

Kastamonu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Demir'in yürütücüsü olduğu 'Çok Parçalı Tam Çizgelerin Bir Kenar Boyamasının Eşit Parçalı Tam Çizgelerin Bir Hamilton Parçalanmasına Gömülmesi' başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında 1 yıl süreyle 60 bin TL destek almaya hak kazandı.

Araştırmada, lojistik, bilgisayar ağları, şehir planlaması, biyoinformatik, devre tasarımı, çip testleri, endüstriyel tarım ve otonom sistemler gibi çeşitli bilim alanlarında ortaya çıkan problemlerde, Hamilton döngüleri kullanılarak optimal çözümler aranıyor.

Ayrıca proje kapsamında, çok parçalı çizgelerin bir kenar boyamasının, eşit parçalı tam çizgelerin bir Hamilton parçalanmasına hangi gerek ve yeter koşullar altında gömülebileceği, amalgamasyon yöntemi kullanılarak araştırılıyor. Bu kapsamda, çizge teorisinde Hamilton döngüleri ile ilgili elde edilecek sonuçların, şehir planlamasından genetik çalışmalara kadar geniş bir alanda karşılaşılan problemlerin çözümüne matematiksel olarak katkı sunması amaçlanıyor. Yapılan araştırmalarla, Hamilton döngülerinin insansız hava ve deniz araçlarında da belirli uygulamalarının olduğundan, bu projeyle ülkemizin savunma sanayisine de katkı sağlanması hedefleniyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme