Bereketin Simgesi Aşure Nasıl Yapılır?

Muharrem Ayı'nın devam etmesiyle birlikte, aşure yapımı ve püf noktaları hakkında merak edilen soruları cevapladık.

Muharrem Ayı'nın devam ettiği bu dönemde, bereketin sembolü olan aşure yapımı sıklıkla gündeme geliyor. İşte aşure yapımı ve püf noktaları hakkında merak edilen soruların cevapları:

Aşure Nasıl Yapılır?

2 su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış fasulye
150 gram kuru kayısı
150 gram kuru incir
150 gram kuru üzüm
1 su bardağından biraz az fındık
2 litre su (buğdayları pişirmek için)
4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
1 tatlı kaşığı karanfil
1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
1,5 su bardağı sıcak süt
3 su bardağı toz şeker
1 tutam tuz
1 tutam karabiber

İlk olarak nohut ve fasulye ayrı haşlanır. Buğday tencereye alınır, üzerine kaynar su ekleyip 10 dakika kaynatılmalıdır. Bu işlemi iki defa yapmalısınız. Buğdayların 50 dakika kadar kaynaması gerekiyor. Kuru meyveleri küçük küçük doğrayabilirsiniz. Yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, kuru meyveler eklenir ve 15 dakika daha kaynatılır. Karanfil farklı yerde 10 dakika kaynatılır ve süzgeçten geçirilir. Son olarak karanfil suyu, kuruyemiş, süt ve baharatlar eklenerek karıştırılır. Kaselere konulan aşure, üzeri süslenerek servis edilir.

Aşure Yapımında Püf Noktalar Nelerdir?

Aşure yapmaya başlamadan önce buğday, nohut ve kuru fasulyenin bir gece önceden ıslatılması gerekir. Bu detay, malzemelerin kısa sürede pişmesini sağlar. Buğdayın iyice açılması gerekir ve diğer malzemelerin yumuşaması için yeterli süre tanımanız gerekir. Tatların birleşmesi için 25 dakika pişme süresi idealdir.

Portakal suyu gibi tatlandırıcılar kullanabilirsiniz. Şeker ve ekleyeceğiniz diğer tatlandırıcıları aşure pişerken eklerseniz daha iyi sonuç elde edersiniz. Üzüm, kayısı gibi kuru meyveleri ve kuru yemişleri aşurenin pişme süresinin sonlarına doğru ekleyin. Bu, malzemelerin taze kalmasını sağlar.

Bakmadan Geçme