Bereketin Sembolü Aşure'nin Tarihi
Aşure, kökeni İslam öncesine dayanan, Muharrem ayının onuncu gününde yapılan ve toplumsal dayanışmayı simgeleyen bir tatlıdır.
Aşurenin tarihi, İslam öncesi dönemlere kadar uzanıyor. Özellikle Muharrem ayının onuncu gününde yapılan bu tatlı, önemli olayların gerçekleştiğine inanılan bir gündür. Aslen kökeni Arapça olan aşure kelimesi ‘aşura’ şeklinde telaffuz edilmektedir. Bu on sayısını ifade eder. Nedeni ise Hicri takvimde aşure ayı olarak bilinen Muharrem ayının onuncu gününü ifade etmesidir.
Aşurenin ortaya çıkışı bazı inanışlara göre,Hz. Nuh’un gemisinin büyük tufandan kurtulup Cudi Dağı’na oturmasının ardından, gemidekilerin ellerinde kalan son malzemelerle yaptıkları tatlıdır. Bu nedenle, aşure dayanışma, paylaşma ve bereketin sembolü olarak kabul edilir. Ayrıca, Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçmesi ve Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesi gibi önemli olayların da bu günde gerçekleştiği rivayet edilir.
Aşure, Türkiye’de ve birçok Müslüman ülkede toplumsal dayanışmanın bir sembolu olarak kabul edilir. Aşure ayı boyunca, komşulara, akrabalara ve ihtiyaç sahiplerine aşure dağıtmak gelenektir. Toplumsal bağları güçlendirdiğine ve birlik duygusunu pekiştirdiğine inanılır.