Belediye Başkan Adayı Babaş: 'Kastamonu'yu Hem Tanıyor Hem de Biliyorum'
AK Parti Belediye Başkan Adayı Tahsin Babaş, 4 Şubat Pazar günü TVNET'te Hasan Erdoğan'ın canlı yayın konuğu oldu. Programda Kastamonu'yu ve projelerini anlatan Babaş, şehrin acil sorunlarını ve bunlara yönelik çözümlerini dile getirdi.
Belediye çalışanları arasındaki ücret farkını kaldıracağını söyleyen Tahsin Babaş; “Belediyecilikte başkan kadar ekibi de çok önemli. Ekip olarak iyi bir yönetim sergilemeli, liyakat esasına dayalı bir anlayışı merkeze almak gerekiyor. Belediye çalışanlarının hak ve hukuklarını kesinlikle korumak gerektiğini düşünüyorum. Yıllarca belediyede çalışmış, 35 yılını belediyeciliğe vermiş bir insan olarak en büyük sorun, ücret skalası; eşit işe eşit ücreti bir türlü getiremedik! Öncelikle bu sorunu çözeceğim, öncelikle çalışanlar mutlu olsun ki halka iyi hizmet verebilsinler. Buradan çok net ifade ediyorum eşit işe eşit ücreti sağlayacağım. İlk işim bu sorunu çözeceğim. Memur, sözleşmeli devlet memuru, daimi işçi, süreli işçi arasında çok ciddi bir ücret farkı var, bu farkı kaldırdıktan sonra liyakatine ve kıdemine göre bir değerlendirme yapılmalı. Görev itibarıyla Kastamonu’yu hem tanıyor hem de biliyorum. Doğma büyüme Kastamonuluyum. En önemli eksikliklerinden biri, nitelikli insan yetiştirmek ve nitelikli iş gücü bulmak diyebilirim. Bunun yanında trafikle ilgili sorunları var… Göçü durdurmak, göç almak gibi konular bizim için ilk etapta ele alacağımız konular. Özellikle insanlarımızı daha nitelikli hale getirip onları daha iyi çalışma ortamlarına yönlendirebilmek en önemli adım olacak. Göçü durdurmak için öncelikle hedef olarak merkez nüfusumuzu 350 bine çıkarmayı hedefledik. Bunun için çok yönlü bir çalışma yaptık ve şehrimizin potansiyelini her yönü ile ortaya çıkartacağız” dedi.
‘Kastamonu, Doğal Güzelliklerine Tam Bir Turizm Kenti’
Kastamonu tarihi kültürel dokusuna değinen Babaş; “Kastamonu tarihi kültürel bir hazine… Tarihi kültürel dokusu ve doğal güzellikleriyle turizm potansiyeli çok yüksek şehirlerimizden biri… İlk etapta 280 hektarlık sit alanımız var bu tarihi kültürel dokuyu hızla ayağa kaldıracağız. Burası ile ilgili projeleri yaptık bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Başkanlığımız süresinde, 500’ün üzerinde tarihi-kültürel yapıyı şehrimize kazandırdık. Bunların bir kısmı sokak sağlıklaştırma yolu ile bir kısmı da restorasyon yoluyla yaptık. Kasaplarlar Çarşısı’ndan Şeyh Şabanı Veli’ye kadar olan bölgeyi yaptık. Bundan sonra da hızlı bir çalışma ile kale ve çevresini, merkezde saat kulesine kadar olan bölgeyi yaparak devam edeceğiz. Buraların projeleri hazır şuanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, göreve gelir gelmez buraları da ayağa kaldırıp şehrimize kazandıracağız. İnanıyorum ki bu projeler Kastamonu’muza turizm açısından büyük bir canlılık kazandıracak… Tarihi alandaki kentsel dönüşümü de tarihi kültürel dokuya uygun planladık; Nasrullah Meydanından Kaleye kadar olan bölgede 2 katlı, tarihi dokunun olmadığı diğer yerlerde de kentsel dönüşüme 3-4 katlı olarak başladık devam ettireceğiz. Öte yandan Yeni Kastamonu diye adlandırdığımız bölgede ise daha modern, daha konforlu, binalar yerleşim yerleri yapacağız. Özelikle Güneykent bölgesinde ise yatay mimariye uygun binaları hızla yapacağız. Gençler bizim için çok önemli, gençler için değil gençlerin içinde olduğu bir yönetim şekli uygulayacağız. Gençlerimiz yönetimin içinde olmalı ve geleceğe yön vermeli… Özellikle üniversite bölgemizde, liselerimizin civarında gençlerimizin yoğun olduğu yerlerde belediye olarak Genç İletişim Merkezleri yapacağız. Burada gençlerle beraber gençlerin ihtiyaçlarını karşılayacağız ve onları aktif bir şekilde sosyal hayata yönlendireceğiz. Biz bu imkânları sağlayamazsak gençlerimiz hiç arzu etmediğimiz yerlere sürüklenebiliyor, bu tür hizmetlerin belediye olarak görevimiz olduğunu düşünüyorum. Gençlerle ilgili çok özel ekiplerle çok detaylı çalışmalar yaptık, bu çalışmaları yaparken sık sık gençlerle bir araya gelip istişare ederek Z Kuşağı Raporunu hazırladık” ifadelerini kullandı.
‘Teleferik Bizim İçin Turist Çeken Bir Mıknatıstır’
Açıklamalarına devam eden Babaş; “Türkiye’de ilk olacak çok önemli bir projemiz var; Yazılım OSB, bunun temellerini önceki dönem attık. Burada Türkiye’ye ve dünyaya yazılım yapan gençlerimizi yetiştireceğiz, nitelikli işgücü oluşturduğumuz gibi hem de onların istihdamını sağlayacağız. Bu bizim en büyük projelerimizden biri… Gençlerimize destek vermeye devam edeceğiz. Kampüs içerisinde oluşturacağımız servis alanları ile öğrencilerimizi okullarına bırakmaya devam edeceğiz. Özellikle gençlerimiz kültürel ve sanatsal etkinlikler daha kolay erişebilsin diye Kongre ve Fuar Merkezi yapacağız. Öğrencilerimizin kent içi ulaşımına destek amacıyla her ay 30 biletlik yükleme yapacağız. Yakıtı senden araç bizden projesi ile nitelikleri uyan olan gencimiz, Kastamonu sınırları içerisinde istediği yere gidip gelebilecek. Bu Proje Türkiye’de ilk olacak. Gençlerin hayatını kolaylaştırmak bizim için çok önemli. Çünkü öğrenciler şehrimizin hem ekonomisine hem de kültürel gelişimine çok büyük katkı sağlıyor. Teknik ve meslek liselerindeki gençlerimizin buluşlarını ürettiklerini fuarlarda tanıtmaları için destek olduk bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Kampüs içerisinde öğrencilerimize sabahları çorba ve öğle yemeği veriyorduk bu uygulamayı da sürdüreceğiz. Öğrencilerimiz ile onların talepleri doğrultusunda konserler ve sosyal etkinlikler yapmaya devam edeceğiz. 2018 yılında Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti oldu ve iki milyona yakın insan şehrimize geldi, bu etkinliği gençlerimizle beraber yaptık ve çok başarılı oldu Kastamonu’muzu tüm dünyaya tanıttık. Bütün çalışmalarımızı gençlerle birlikte yapacağız onlarsız hiçbir projeye yön vermeyeceğiz. Ortaokuldan itibaren tüm öğrencilerimiz için Robotik Kodlama Atölyesi yapmayı planlıyoruz bu projenin hedefi gençlerimizin yeteneklerini tespit edip ona göre geleceklerine yön vermek. Millet Bahçesi içerisine açacağımız binicilikten eğlence parklarına, restoranlara tüm insanımızın sosyal hayatına değer katan hizmetler sunacağız. Bütün bunları hem yaparken başta gençler olmak üzere insanımızın bir kent yaşamından beklediği konforu sunarak, burada kalmasını ve insanımızın tekrar şehrine dönmesini hedefliyoruz. Göçü durdurmanın ve tersine göçü teşvik etmenin anahtarının hayat kalitesi yüksek, modern şehir imkânları olduğuna inanıyorum. Daha önce başlattığımız ve turizm hedefimizin ve bu alandaki projelerimizin çekim merkezi olan Teleferik Projesini kısa sürede tamamlayacağız. Teleferik bizim için turist çeken bir mıknatıstır” şeklinde konuştu.
‘Gastronomi Merkezi Projemizle Lezzetlerimizi Dünya Tanıtacağız’
Tahsin Babaş son olarak; “812 çeşit yemeğimiz, dünyaca ünlü sarımsağımız, pastırmamız, çekme helvamız ile gastronomi alanında da çok iddialı bir iliz. Gastronomi Merkezi projemizle Kastamonu’nun lezzetlerini hem ülkemize hem de dünyaya tanıtacağız. Tüm değerlerimiz ile şehrimizi ön plana çıkartacağız çünkü turizm şehrimizin kalkınması-büyümesi için çok önemli faktörlerden biri, göreve gelir gelmez bu alandaki projelerimizi hızla hayata geçireceğiz. Sosyal Marketten, ihtiyaç sahibi insanlarımız herhangi bir marketten alışveriş yapar gibi kredi kartı gibi verdiğimiz kartıyla gıda, giyişi hatta bisiklete kadar her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor, bu daha önce yaptığımız bir proje devam ettireceğiz. Yatay yürünebilir kentler anlayışını hayata geçirirken dere boyunda bulvarın kenarında bir bisiklet yolu planladık. Karaçomak deresi etrafındaki evlerin subasmanları mevzuata uygun olmayanlarını kentsel dönüşüm kapsamında yenileyeceğiz, dere boyunda yeni yapılacak binaların da mutlaka mevzuata uygun yapılmasını sağlayacağız. Doğal afetlere karşı dirençli, çevre dostu, modern bir Kastamonu için her alanda projelerimiz hazır, ilgili kurumlarımızla işbirliği yaparak hızla hayata geçireceğiz” dedi.