Bayram yolcularına oto tamircilerden öneri
Kurban Bayramı'nın 9 gün ilan edilmesiyle birlikte yolculuk yapacak vatandaşların sayısında da artış bekleniyor.
Kurban Bayramı’nın 9 gün ilan edilmesiyle birlikte yolculuk yapacak vatandaşların sayısında da artış bekleniyor. Uzun yola çıkacak vatandaşlara ilimizdeki oto tamirciler de bakım ve kontrol yaptırılması konusunda öneride bulundu.
Oto tamir ustaları uzun yol öncesinde araçların, lastikleri, yağ ve su seviyesi, aydınlatması ve sileceklerine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, mutlaka genel bir kontrol yaptırılması gerektiğine işaret etti. Ustalar, yapılmayan kontrollerin kazalara davetiye çıkarabileceğinin altını çizdi.
“BALATA AZSA DEĞİŞTİRİLMELİ”
Oto tamir ustası Ferhat Eser, 43 yıldır işin içinde olduğunu belirterek; “Sürücüler, arabalarının öncelikle yağ bakımı ve lastiklere baktırması gerekiyor. Bunlar hayati şeyler. Fren balataları da mutlaka gösterilmeli, balata çok azsa değiştirilmeli çünkü bayramlarda uzun trafikler oluştuğu için frenler en çok kullanılan mekanizmalardır” dedi.
“BAYRAMIN ZEHRE DÖNÜŞMEMESİ İÇİN GENEL BİR BAKIM ŞART”
Sürücülerin arabada bir arıza olmasa bile genel bir kontrol yaptırması gerektiğine vurgu yapan Eser; “Gözle görülmeyen bazı etkenler vardır, bunu da ancak tamirciler tespit eder. Uzun yolculuklar yapılacağı için de ne zaman ne olacağı belli olmayabilir. Bayramın zehre dönüşmemesi için mutlaka sürücülerin güvenilir tamircilere genel bir bakım yaptırması gerekiyor. Ayrıca sürücüler mutlaka arabalarının içine bir şişe su taşımaları gerek. Arabanın su deposunda bir eksiklik yaşanabilir, bu da aracın soğutma işlemini yapamayacak hale getirmesine sebep olabilir ve bu nedenle aracın ısısı giderek yükselecektir. Yani araç conta yakar, büyük maliyetlere sebep olur” diye konuştu.
“LASTİK BASINCININ FAZLA VEYA DÜŞÜK OLMASI TEHLİKE OLUŞTURUR”
Bir lastik ustası ise hava sıcaklarının arttığı için lastik basınçlarına dikkat edilmesi gerektiğinin altın çizerek; “Lastik basıncının fazla veya düşük olması da tehlike oluşturur. Asfalt sıcaklığıyla birlikte düşük basınçlı plastiğin ısınma miktarı artar. Bu da lastiğin patlamasına veya yarılmasına sebep olabilir. Araç lastiklerinin basınç kontrolünü yapmadan uzun yola çıkan sürücüler, kaza riskiyle bu yüzden karşı karşıya kalabiliyor. Lastiklerin kullanım tarihinin de geçmemiş olmasına çok önemli etkiye sahip. Bir lastiğin raf ömrü bile beş yıldır. Beş yıldan sonra kauçuğun çatlama riski yükseliyor. Bu da risk teşkil ediyor. Sürücüler uzun yola çıkarken lastiklerin basınçlarının ve tarihinin kontrol etmesi, iç ve dış yüzeyleri ile yanaklarına bakması lazım. Bu kontroller yolculuğun daha güvenli hale gelmesini sağlar” ifadelerini kullandı.