• Haberler
  • Genel
  • Başkent'te Kastamonu Günleri 15'inci kez kapılarını açtı

Başkent'te Kastamonu Günleri 15'inci kez kapılarını açtı

Bu yıl 15'incisi düzenlenen Başkent'te Kastamonu Günleri etkinlikleri başladı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 bin 383 konutun ceple iyileştirmesiyle yaklaşık 2 bin kişinin istihdam alanı oluşturduklarını söyledi. 14-17 Mart 2019 tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan 15'inci Başkent'te Kastamonu Günleri başladı. Bu yıl da vatandaşın...


Bu yıl 15’incisi düzenlenen Başkent’te Kastamonu Günleri etkinlikleri başladı. Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2 bin 383 konutun ceple iyileştirmesiyle yaklaşık 2 bin kişinin istihdam alanı oluşturduklarını söyledi.

14-17 Mart 2019 tarihleri arasında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan 15’inci Başkent’te Kastamonu Günleri başladı. Bu yıl da vatandaşın yoğun katılımıyla açılan 15’inci Başkent’te Kastamonu Günlerinde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan; “Olağanüstü doğası, muazzam tabiat varlıkları, zengin havası ile ülkemizin sayılı illerinden biri olan Kastamonu ilimiz, çok iyi bir potansiyeli kendinde barındırmaktadır. Burada ifade edilen 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti ile başlattığı ivmesini hız kazanmıştır. Kültür Başkenti unvanı ile 2018’de olağanüstü kendisinin tanıtılması imkanı oldu ve bunu çok iyi kullandı. Ben buradan görüyorum ki Kastamonu ilimiz milletvekillerimizle, belediye başkanımızla, Ankara’daki gurbetçiler ile hepsi birlikte bizim için ciddi bir imkan ortaya koymakta. Kastamonu’muz daha fazla tanıtım ile daha fazla bilgilendirme ile biraz öncede söylendiği gibi yapılacaklar ile daha fazla insanı çekmek için adımları atmalıyız. Kastamonu’da bu dinamizmi, bu heyecanı görüyorum. Bakanlık olarak her türlü destek ile bu amaca gitmek için çalışacağız. Burada ifade edildiği gibi 1927 yılında 360 bin olan Kastamonu nüfusu hem bu seviye de korunduğunu hem Kastamonu’dan dışarı giden iş için gidenler var. Kastamonu için binlerce insan Kastamonu için çalışacak Kastamonu için seferber olacak Kastamonu Sevdalısı insan gerek yurt içine gerek yurt dışına gerek İstanbul’da gerek Bursa’da gerek Antalya’da insanlar var. Bu insanları da çok iyi organize ederek Kastamonu’nun milletvekilimizin, belediye başkanımızla, büyük yatırımlarla birçok sorununu çözmüştük. Bundan sonra kültür ve turizmde daha kendisini geliştirecek Kastamonu’ya olan gelirlerin yatırımları daha fazla ile daha fazla gelişecektir. Tabii ki bunu yaparken bu doğa ve güzel tarihi eserlerini, bozulmamış muazzam doğasını, şelalesinden ormanlarına kadar bunlar bozulmadan korunmalıdır. Kentsel dokusu bozulmuş birçok ilimiz var. Biz Kastamonulu olarak bundan ders çıkarmış olmamız lazım. Kastamonu’yu gözümüz gibi korumamızı istiyorum. Ancak bunlarla çok daha fazla Kastamonu daha fazla ziyaretçi alır. Dolayısıyla bozulmamış bu güzel mimarisi ile Kastamonu ilimizin korunması lazım” dedi.

“KASTAMONU, GİDİLİP GÖRÜLMESİ VE GEZİLMESİ GEREKEN BİR İLDİR”

AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ise; “Kastamonulu değilim ama Kastamonulu aşığıyım. Kastamonu aslında bütün ilçeleriyle, dağlarıyla, ovalarıyla, sahilleriyle, milli parklarıyla gerçekten mutlaka keşfedilmesi gereken, gidilip görülmesi gereken bir yerdir. Tabiri caizse doğasıyla, kültürüyle, insanı ile de tam bir Anadolu vilayetidir. Çevresi ile önemli bir yerdir. Onun için Kastamonu’yu çok önemsiyorum. Ankara’da yaşayanlar maalesef Ankara’ya yakın bir yer sizi tanımalıdırlar. Biz Kastamonulular Derneği Federasyon Başkanımızla beraber Ankara’dayız. Ama bir şeyi unutuyoruz yaşadığımız kenti unutuyoruz. Sorunlara bağlı kalmamız lazım. Ama yaşadığımız, ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz şehri unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.

“ILGAZ TÜNELİ SAYESİNDE ANKARA’YA BİR ADIM DAHA YAKLAŞTIK”

Ilgaz Tüneli sayesinde Ankara’ya biraz daha yaklaştıklarını söyleyen AK Parti Milletvekili Metin Çelik; “1926’da var olan nüfus günümüze geldiğinde biraz eridi. Yurtiçi ve yurtdışı göçler oldu. Bunun nedenleri arasında ulaşım ana etkenlerden bir tanesiydi. Son 10-15 yılda ulaşım alanında yaşanan problemleri büyük oranda çözdük. Hepsini halledemedik ama çok iyi bir yol aldığımızı söylemek istiyorum. Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli sayesinde Ankara’ya bir adım daha yaklaştık. Havalimanı sayesinde İstanbul’a yaklaştık. Yılda yaklaşık 100 bin kişi havayolunu kullanıyor. Önümüzdeki yıllarda hedefimiz diğer gelişmelere paralel olarak bu sayıyı daha da arttırmaktır. Ulaşım alanında yaşanan problemlerini hızlı bir şekilde çözülmesi diğer alanlardaki yatırımların da hızlanmasına vesile oldu. Daha yapacak çok işimiz var. Kastamonu için tarımdan ekonomiye, sağlıktan kültür ve sanata kadar yapılması gereken ne varsa yapıyoruz ve bundan sonra da devam edeceğiz” diye konuştu.

“2018 YILINDA İLİMİZİ 2 MİLYON KİŞİ ZİYARET ETTİ”

2018 yılında Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edildiğini hatırlatan Belediye Başkanı Tahsin Babaş; “Yerelde de genelde de sivil toplum kuruluşları da dahil bütün kurumlarımızla unvanımızı layıkıyla yerine getirdik. Güzel çalışmalar yapıp, ilimizin hem Türkiye’mizde hem de Türk Dünyasında tanıtılmasına imkan sağladık. Bunda başarılı da olduğumuzu düşünüyoruz. Yıl içerisinde 2 milyon kişi Kastamonu’yu ziyaret etti. Buda tanıtımı açısından, ilimizin güzelliklerini görme açısından bizler için büyük bir fırsat olmuştur. Kanyonlarıyla, şelaleliyle, yaylalarıyla, doğasıyla, üç adet milli parkıyla mükemmel bir şehirdir Kastamonu. Bizlerde Kastamonulular olarak bu güzellikleri ve bu ruhu, hem ilimizde hem de ilimizin dışındaki vatandaşlarımızla birlikte yaşatıyoruz” diye konuştu.

“2 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM ALANI OLUŞTURACAĞIZ”

Kastamonu Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Saat Kulesi, Kastamonu Kalesi ve Nasrullah Meydanı arasında kalan bölümde 2 bin 383 konutun cephe iyileştirmesini yapacaklarını belirten Başkan Babaş, bu sayede yaklaşık 2 bin kişilik istihdam alanı oluşturacaklarını ifade ederek; “Yerel yöneticiler olarak bizler yolumuzu çizdik. Biz, Kastamonu’yu UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine yazdıracağız. Çünkü bu unvanı taşıyacak elimizde bir sürü materyaller bulunuyor. Tarihi ve dokusu bozulmamış bir sürü mirasımız var. Bununla ilgili bizler çalışma yapmamız gerekiyor. Turizmin alt yapısını yapmamız gerekiyor. Bizler çıktığımız bu yolda hızla ilerliyoruz. Buna yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla ilgili konukları, hanları, hamamları, bedestanları, çeşmeleri, türbeleri hep birlikte bütün kurumlarımızla birlikte yaşatmak için büyük bir gayret gösteriyoruz. 2014 yılından bu tarafa ciddi manada belediyemiz çalışmalar yaptı, yapmaya da devam ediyoruz. Özellikle Kastamonu’ya münhasır olan Kastamonu konakları sivil mimarinin en güzel örneklerini taşımaktadır. Bizlerde, yıkılmaya ve kaybolmaya yüz tutmuş bu eserleri hızla onarmaya başladık. Çok sayıda eseri onardık. 2018 yılı içerisinde 300 adet Kastamonu evini, sokak sağlıklaştırma yaparak veya tamamını onararak tekrar ayağa kaldırdık. Tabii ki bu bizim çalışmalarımız, diğer kurumlarımızın da katkısıyla sürmektedir. Bizim bu yaptığımız çalışmalara 2018 yılında Bakanlığımızda dahil oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız teknik ekipler Kastamonu’ya gelerek incelemelerde bulundular. Neticesinde de Nasrullah Meydanından Kastamonu Kalesi ile Saat Kulesine kadar olan bölümde bulunan tescilli veya tescilsiz 2 bin 383 evin yeniden sokak sağlıklaştırma ve yenileme programına aldılar. İnanın çok mutlu olduk bundan. Bizler, bu tarihi ve kültürel dokumuzu ayağa kaldırıp turizm altyapısını oluşturmak istiyoruz. Bu konuda da ciddi manada çalışmalarımız sürüyor. Buna Cumhurbaşkanımız da onay ve destek verdi. Bizim yaptığımız bu çalışmaya merkezi yönetimde ciddi manada ortak oldu. Bu da önümüzdeki günlerde Kastamonu’nun bu konudaki vizyonunu görme imkanı olacaktır. İnanıyorum ki biz, çok kısa zamanda UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine gireceğiz. Çünkü hem yerelde hem de genelde bu atağı başlattık. Artık bu Kastamonu için bir vizyon haline geldi. Bu kadar uygarlığın eserlerini barındırdığın ve geldiği bir ili, Dünya’ya tanıtmak bizlerin boynunun borcudur. Ayrıca Bakanlığımız ile birlikte yapacağımız 2 bin 383 konutun cephe iyileştirmesini hem kültürümüze kazandıracağız hem de bu sayede de turizmi canlandırarak yaklaşık 2 bin kişilik istihdam alanı da oluşturmuş olacağız” şeklinde konuştu.

“812 ÇEŞİT YEMEĞİMİZİN FUARLARDA TANITIMINI SAĞLADIK”

Kastamonu’nun yemekleriyle de meşhur bir il olduğunu vurgulayan Başkan Babaş; “Kastamonu’ya ait 812 çeşit yemek vardır. 2018 yılında 812 çeşit yemeğimizin Türk Dünyasında tanıtma imkanı bulduk. Almanya’da tanıtımını yaptık, bütün havalimanlarımızda yemeklerimizi tanıttık. Bu konuda her fuara katıldık. Gastronomideki Kastamonu’yu da öne çıkarma şansı bulduk. Bizler yemeklerimizi de tanıtmaya devam ediyoruz. Kastamonu denilince ilk akla sarımsak geliyor. Daha sonra tarihi evleri, kültürü, doğası, siyez bulguru, doğası gibi bu tür özellikleri ilk insanın aklına geliyor. Bunlar artık ilimizle özdeşleşmiştir” ifadelerini kullandı.

“İSTİHDAMI ARTTIRICI PROJELER TEK TEK HAYATA GEÇİRİLİYOR”

Kastamonu’nun hazırladıkları projeler sayesinde artık göç veren bir il konumundan göç alan bir il haline gelmesini sağladıklarına işaret eden Başkan Babaş; “Bizler yaptığımız bu çalışmalarla artık göç veren değil, göç alan bir il haline geldik. 2 yıldır yaptığımız işler sayesinde reel değerler değişti. Şimdiye kadar ilimizin göç verdi, bunların da nedenleri var. Biz bu nedenlerini iyi irdeledik ve bu yönelik çalışmalar yaptık. Kastamonu, Ilgaz Dağını geçememişti. Ilgaz Dağını aşamadığı için göç vermeye devam ediyordu. Fakat son yıllarda yaptığımız projeler sayesinde Kastamonu’muz artık bu makus talihini de yenmiştir. Bugün Ilgaz Tüneli açılmıştır, havalimanı açılmıştır. Tünelden sonraki 300 metre ilerisine de yeni yol yapılmaktadır. 19 kilometre yol ile beraber Ilgaz Tünelinden itibaren konforlu yol devam edecektir. Bu konuda çok büyük bir yatırım yapılmıştır ve bu çalışmalar halen devam etmektedir. Yine Kastamonu’dan İnebolu’ya yapılacak yolun ihalesi, Türkiye tarihinde tek kalemde yapılan en büyük ihaledir. Kastamonu-İnebolu arasında yeni bir yol çalışması sürmektedir. Bunlar ilimiz için çok önemli yatırımlardır. Tabii bu yatırımlarla beraber binlerce kişiyi istihdam edebilecek potansiyele ulaştırmıştır. Kastamonu’da son iki ayda istihdam noktasında yatırım atağı başlamıştır. Özellikle sağlık alanında, spor alanında, eğitim alanında, sanayi alanında inanın şu iki ay içerisinde yaklaşık 10 bin kişi istihdam edebilecek projeler ihale edilmiş veya programa girmiştir. 250 yataklı Fizik ve Tedavi Rehabilitasyon Merkezi, şu anda resmi gazetede yayınlanarak yatırım programına girdi. Bu sayede 500 kişi daha istihdam edilecek. Yine aynı şekilde Türkiye’de ilk yapılacak spor salonu Kastamonu’da ihale edildi ve burada da en az 250-300 kişi istihdam edilecek. Bin 300 kişilik Kredi ve Yurtlar Kurumu ihale edildi, burada da yine 250-300 vatandaşımız istihdam edilecek. Gençlerimiz, çocuklarımız, öğrencilerimiz burada barınma imkanı bulacak. Bunlar sadece son iki ay içerisinde yaşanan gelişmelerdir. Birde Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi kurulacak. Bu konuda da ciddi şekilde çalışıyoruz. Kooperatifimiz ve belediye olarak altyapısını ciddi şekilde oluşturduk. Bundan 15 gün önce yatırım programına alındı. Maslak Yeni Küçük Sanayi Sitesi tamamlandığında inşallah burada da yaklaşık 5 bin kişi istihdam edilecek. Kastamonu, artık her yönüyle gelişiyor, istihdamını geliştiriyor, yatırımlar artık geliyordu bundan sonrada hızla gelecek, hem yerelde bizler hem de merkezi yönetimimizle birlikte şehrimizin her tarafının gelişmesini, güzelleşmesini ve büyümesi noktasında gayret gösteriyoruz” dedi.

“2014 YILINDAN BU TARAFA BİN 16 PROJEYİ HAZIRLAYIP TAMAMLADIK”

Kastamonu Belediyesi olarak 2014 yılından bu tarafa bin 16 adet projeyi hazırlayıp tamamladıklarını belirten Babaş; “Bu hazırladığımız projeler tamamlanarak Kastamonu halkına hizmet vermekteyiz. Bizlerin, daha çok yapacak işi bulunuyor. Bizim, birlik ve beraberliğimiz sürdüğü sürece hem yerel hizmetlerle hem de genel hizmetlerle birlikte çalışmalarımızı devam ettirdiğimiz sürece Kastamonu, olması gerektiği yere hızlıca geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

“ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ TANITMAK İÇİN GÖSTERECEĞİZ”

Vali Yardımcısı Ünal Kılıçarslan ise; “İnanıyorum ki bu tür organizasyonlar ilimizin, tarihi ve kültürel varlıklarını tanıtma açısından eşsiz, özverili gayretlerdir. İlimizin tanıtımını sağlayacak bütün gayret ve çalışmaların her türlü saygıyı hak ettiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz yılı olağanüstü bir yoğunlukta geçirdik. İlimiz için bulunmaz bir fırsatı iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Yıl boyu ulusal, uluslararası etkinliklerle ilimizin ve ülkemizin, tarihi ve kültürel varlıkları tanıtılmıştır. İlimiz ve ülkemiz, Türk Dünyası etkinlikleriyle tanıtılmaya çalışılmıştır. Kastamonu’muz, bir yıl boyunca Türk coğrafyasında kalıcı etki bırakmış ve kültürel değerleri Türk Dünyasında konuşulur hale gelmiştir. Kastamonu’muzu, tanıtmak için yorulmadan çalışacağız. Elimizden gelen gayreti tanıtmak için göstereceğiz. Çünkü ilimizin tarihi ve kültürel varlıkları, bizleri şevkle çalışmaya sevk etmektedir” şeklinde konuştu.

“KASTAMONU’NUN YÖRESEL LEZZETLERİNİ, BAŞKENT’TE TAŞIDIK”

KASDERFED Başkanı Hasan Şen de; “Kastamonu Belediyesinin üstlendiği ve esnafının Kastamonu’dan geldiği ürünlerin, yemeklerin Kastamonu ürünleri olduğu Başkent’te Kastamonu Günleri, bugün sizlerle olacak. Ilgaz’ın dağ esintisini getirmiştir. Ilgaz’ın 10 bin yıllık genetiğiyle oynanmamış siyez bulgurunu, ekmeği, tarhanası, Taşköprü’nün dünyaca ünlü sarımsağı, kuyu kebabı tanıtılacak. Cide’nin sarı yazması, Araç’ında evleri, yayla havası, Daday’ın etli ekmeği ve at çiftliği, ekşisi tanıtılacak. Şenpazar’ın şimşir kaşığı, kestane balı tanıtılacak. Kastamonu, Başkenttedir. Ilgaz’ın çam kokulu esintisi Başkent’tedir. Tadımlık Kastamonu burada, doyumluğa sizi Kastamonu’ya bekleriz. Üreticiden tüketiciye yerli ve milli. Burada stant açan, yol parası, yer kirası, oteli, yemeği. Attığı taş, ürküttüğü kurbağa değmeyen bir kurum. Yapılan iyi ve güzel işte mutlaka karşılığı vardır. Bu işin kovalayan kucaklayan Belediye Başkanımız Tahsin Babaş’a bu yükü omuzladığı için huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra Bakan Yardımcısı Alparslan, beraberindeki heyetle birlikte stantları gezdi. İlk günden oldukça yoğun katılımın olduğu organizasyonda Kastamonu’dan gelen esnaflar kendi yöresel ürünlerini tanıttı. Peynirinden pastırmasına, helvasından soğanına kadar çeşitli ürünler satışa sunuldu.

Bakmadan Geçme