BARO'da Demir Güven Tazeledi

Kastamonu Barosu 39'uncu Olağan Genel Kurulu Baro Binası Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Mevcut Başkan Özgür Demir ve Baro Başkan Adayı Mustafa Demirci’nin yarıştığı genel kurulda 158 oy alan Özgür Demir tekrar Başkan seçildi.

354 delegenin bulunduğu Kastamonu Barosu’nun 39'uncu Olağan Genel Kurul Toplantısında 252 delege oy kullandı. Geçerli oy sayısı 243, geçersiz oy sayısı 9 oldu. Mevcut Baro Başkanı Av. Özgür Demir 158 oyla yeniden başkan seçilirken, Av. Mustafa Demirci 80 delegenin oyunu aldı. 

Olağan Genel Kurula Önceki dönemlerde Baro Başkanlığı yapmış olan Av. Yavuz Ballık, önceki dönemleri bazı Baro Başkanları, 25-26-27 Dönem Kastamonu Milletvekili Av. Metin Çelik, Kastamonu Baro Başkanı Başkan Özgür Demir ve Baro Başkan Adayı Mustafa Demirci başta olmak üzere baroya kayıtlı avukatlar ile davetliler katıldı.

Olağan Genel Kurul Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Divan Başkanlığını Av. Hüseyin Yılmaz Ekmekci, Divan Başkan Yardımcılığını Av. Fatmanur Güvenç, Yazman Üyeliklerini Av. Esra Ersoy ve Av. Neslihan Çubukoğlu’nun yaptığı genel kurulda açılış konuşmasına Baro Başkanı Av. Özgür Demir yaparak, “Bugün Baro’muzun 39’uncu Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştiriyoruz. Genel kurulumuza teşriflerinizden ötürü şükranlarımı ve saygılarımı sunarım. Kastamonu Barosu, adalet geleneğinin ve hukuk anlayışının şehrimizdeki merkezi konumundadır. Demokrasinin gerçekten hissedileceği bir genel kurul diliyorum. Genel kurul öncesindeki süreçte tüm meslektaşlarımla mutlaka temasta bulunmaya çalıştım ve iradelerini genel kurulda yansıtma konusunda tüm meslektaşlarımın istekli

olduğunu sevinçle izledim. Bu çerçevede burada yetki alacak meslektaşlarımın Baromuzu hep ileriye götürme konusunda önemli bir yüküm yüklenecekleri kanaatindeyim. Barolar, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları olduklarından hukuk sistemi içerisinde önemli bir yere sahiptirler. Genel Kurul da Baromuzun en yüksek karar organı konumundadır. Toplantımızın öncelikle Baromuza ve hukuk camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Her genel kurulun Baromuzu ve meslektaşlarımızı daha da güçlendireceğine inanıyorum. Günümüze kadar Baromuza her ne suretle olursa olsun hizmet etmiş olan Baro emekçisi meslektaşlarımı burada saygıyla selamlar, aramızda olmayanları da anmak isterim. Bu kısa sunumun ardından genel kurul sürecimizi hızla yürütmek üzere gündem maddelerine geçilmesini ve muhterem genel kurulumuzdan saygıyla talep ederim” dedi.

‘Yeniden Seçilmek Caizdir’

Olağan Genel Kurulda konuşan Baro Başkan Adayı Av. Mustafa Demirci de; “Avukatlık stajı dahil yaklaşık 20 yıllık avukatlık mesleki hayatımı Kastamonu Barosu bünyesinde serbest avukat olarak aktif bir şekilde geçirmekteyim. Mesleki faaliyetlerimin yanında Kastamonu Barosu’nun düzenlemiş olduğu etkinlik, organizasyon, meslek içi eğitim gibi tüm toplantılara imkân el verdiği ölçüde katılmaktan, destek vermekten geri durmadım. Karadeniz Baroları arası futbol turnuvalarına ve kurumlar arası turnuvalarına diğer tüm arkadaşlarım ile katılarak baromuzu en iyi şekilde temsil etmeye çalıştık. Başta Kastamonu Barosu’na, destek olan ve katılım sağlayan tüm meslektaşlarıma teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. Kastamonu Barosu bünyesinde avukatlık mesleğimi icra ederken, gerek meslektaş arkadaşlarım, gerek meslek büyüklerim, gerek adliye personeli ile yapılan sohbetlerde gerekse uygulamanın içinde aktif olarak bulunmam sebebiyle dünden bugüne gelen bir takım eksiklikler, dönemin gereksinimlerine ayak uydurma, kopan-aksaklığa uğrayan sosyal ilişkilerin yeniden temini ve kuvvetlendirilmesi için bir takım faaliyetlerin yapılması adına Kastamonu Barosu’nun 39. Olağan Genel Kurulu’nda yönetim, disiplin ve denetleme kurullarıyla barolar birliği üstü kuruluna aday arkadaşlarım, meslektaşlarım ile birlikte baro başkanlığına aday olduğumu bildirmek üzere huzurlarınızda bulunuyorum. Bu göreve talip olurken de değişimin sürekli olması düşüncesiyle her ne kadar Avukatlık Kanunu’nda 2001 yılında yapılan değişiklikle Madde 96-Baro başkanı iki yıllık bir görev süresi için seçilir. Yeniden seçilmek caizdir. Düzenlemesi ile üst üste 2 defadan fazla aday olamama düzenlemesi kaldırılarak yazılı kural olmamasına rağmen, başkanlığın en çok iki dönem sürmesi gerektiği inancı ve kararı ile bundan sonra teamül haline gelmesi düşüncesiyle aday olduğumu bildirmek isterim. Tüm kurullara aday arkadaşlarım ile birlikte tarafımıza teveccüh gösterilerek yetki verilirse yapmayı planladığımız faaliyetleri aktarmak isterim. Meslek içi eğitim çalışmalarının çok yetersiz kalması, özellikle mesleğe yeni başlayan meslektaşlarımızın sıkıntıya girmesine neden olmuştur. Bu nedenle bu hususa ağırlık verilerek, Staj Eğitim Merkezi, Kastamonu Barosu bünyesinde başta gönüllü avukatlarımız olmak üzere, mesleğinde ve alanında uzman, eğitici belgesi bulunan meslektaşlarımızın da destekleri ile birlikte tıpkı üniversitelerin hukuk alanı kürsüleri gibi CMK, ceza davaları, taşınmaz, tazminat, işçilik alacakları, boşanma, aile hukuku, icra hukuku alanlarında ihtiyaç ve talep olunan tüm alanlarda kadroları oluşturmayı planlıyoruz. Eğitmen meslektaşlarımızın katkılarıyla stajyer meslektaşlarımızın staj programları da göz önünde bulundurularak eğitimlere başlamayı planlıyoruz. Burada adliyemizde görevli hakim ve savcılarımızdan da pratiğe, güncel davalara yönelik bilgi, katkı ve desteklerinin alınmasına yönelik taleplerimiz de olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Gelincik Projesi Nedir?’

Staj eğitim merkezlerine değinen Baro Başkan Adayı Mustafa Demirci, “Staj eğitim merkezi ile amacımız hukuk fakültelerinin kontrolsüz bir şekilde artışı, yıllık mezun sayısının 20 bin civarında oluşu ve eğitim kalitesinin düşüşü sebebiyle yeterince hazırlıksız olarak mezun olmaktadırlar. Barolar olarak görevimiz hukuk fakültesi mezunu arkadaşlarımızı staj süresi boyunca mesleğe yönelik hazırlamaktır. Bir diğer kıymetli amaç ise hepimizin yakındığı artık meslektaşlarımızı tanıyamıyoruz, sayımız çok arttı gibi serzenişleri aza indirmektir. Staj eğitimine destek veren, katılım sağlayan meslek üstatlarımız ile mesleğinin başında olan arkadaşlarımızın tanışması, kaynaşması, genç meslektaşların takıldıkları konularda rahatlıkla ulaşabilecekleri bir ortamın sağlanması ve en azından göz aşinalığının sağlanması da amaç edinilmektedir. Gelincik Projesi: Ankara Barosu bünyesinde kurulan ve yaklaşık 13 yıldır faaliyet yürüten Gelincik Merkezi ile koordineli olarak, ortak eğitim ve çalışma faaliyeti yürütülerek Kastamonu Barosu bünyesinde bu merkezin kurulması ve faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır. Gelincik projesi nedir? Kısaca ondan bilgi vermek istiyorum. Fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalan başta kadın ve çocuk bireylerin uğradıkları şiddete karşı hukuki önlemlerin alınması, 6284 Sayılı Yasa kapsamında haklarının bilinmesi ve öğretilmesi ve kendilerine destek olunmasını amaç edinmiş bünyesinde rehber ve gönüllü avukatların bulunduğu bir projedir. Bu projenin Kastamonu Barosu bünyesinde kurulması ile bireysel manada mücadele vermeye çalışan çok kıymetli meslektaşlarımızın kurumsal manada daha ulaşılabilir, daha etkin yapıda mücadelelerine devam etmelerinin yolu sağlanmış olacaktır” dedi.

“Eğitimlere Önem Verilecektir”

Kastamonu için hedeflerinden söz eden aday Mustafa Demirci, “Kütüphane ve Kitap Kulübünün Kurulması: Kastamonu Barosu bünyesine hikâye, roman tarzı kitapların ağırlıkta bulunduğu bir kütüphane kurulması planlanmaktadır. Bu sayede sessiz bir okuma ve çalışma alanı sağlanarak kitap kurdu arkadaşların adliyede duruşmalarını beklerken veya işlem ve karar alınmasını beklerken ya da sessiz okuma alanına ihtiyacına çözüm olmak adına böyle bir kütüphanenin kurulması hedeflenmiştir. Kütüphane kurulmasıyla bağlantılı olarak kitap kulübü kurulması ve bu kulübe tüm okumayı seven meslektaşlarımızın katılımının sağlanması konusunda teşviklerimiz olacaktır. Kitap kulübü bünyesinde başta Kastamonu tarih ve kültürü için çalışmalar yapan, katkıda bulunan, bu konuda araştırma yapmış, eserleri bulunan değerlerimizin baromuz mensuplarıyla tanıştırılması, yaşadığımız yörenin daha ayrıntılı şekilde bilinmesi, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulması, bu konulara ilgileri bulunan meslektaşların buluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca Kastamonu’da çeşitli kurumlarda çalışan öğretim görevlisi, memur gibi kitap yazan yerel yazarlarımız ile meslektaşlarımızın buluşturulması sağlanarak kitap tanıtım, eleştiri, kitapları değerlendirme noktalarında karşılıklı söyleşi ortamı sağlanması düşünülmektedir. Yine baromuzda kendi bilgi birikimini, hatıralarını, özel ilgi alanlarını kitap haline getirmeyi düşünen meslektaşlarımızın bu sayede kitap yazmaya yönelik teşvik, şevk ve isteğinin artırılarak cesaretlendirilmesi de bir diğer amaçlanan konu olacaktır. Baro sosyal faaliyetlerine ağırlık verilerek meslektaşlar arasında daha samimi bir hal sağlanacaktır. Buna yönelik olarak. Kişisel Gelişime Yönelik Eğitimler; Ülkemiz coğrafi konumu gereğince deprem kuşakları üzerinde bulunmakta, doğal afetler ile karşı karşıya kalmaktadır. Doğal afetlerinin hiçbirinin olmaması en büyük temennimiz olmakla birlikte bu tür bir felaket ile karşılaştığımızda hazırlıklı, donanımlı olmamız gerektiği de son yaşanan felaketlerle bir kez daha ortaya çıkmıştır. Arama kurtarma faaliyetlerinde gönüllü olanlarımız olacağı düşüncesiyle görevimiz süresince bu tür eğitimlere de önem verilecektir. Başta Kastamonu Valiliğimiz, Kastamonu Belediye Başkanlığı, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, UMKE, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) gibi resmi kurumlar ile bu alanlarda faaliyette bulunan dernek ve vakıflar ile birlikte ortak çalışma, eğitim çalışmaları, toplantılar, seminerler, sertifika programları çalışması (ilk yardım eğitimi, arama kurtarma farkındalık faaliyetleri, deprem gibi doğal afetler anında yapılması gerekenler ve acil durum çantasında bulunması gerekenler, afet öncesinden yapılması gereken hazırlıklar) yapılması planlanmaktadır” dedi.

‘Kastamonu Baromuza Verilmiş Sözlerin De Takipçisi Olacağız’

Baro Başkan Adayı Mustafa Demirci; “Aslında bu dönemde amaçlanan monotonluğun, iletişim kopukluğunun önüne geçerek meslektaşların ortak hobiler, eğitimler, çalışmalar, sportif faaliyetler çerçevesinde bir araya getirilmesi sağlanarak daha yakından tanıştırılması, birlikteliğin sağlanması, empatinin geliştirilmesidir. Bu sayede disiplin kurallarına, avukatlık meslek etik kurallarına çok da gerek kalmaksızın ahlak, iyi niyet kuralları çerçevesinde dostane ilişkiler içinde mesleğimizi daha rahat yapmanın ve kendimizi geliştirmenin yolu açılacağı kanaatindeyiz. Kastamonu’muza, Kastamonu Baromuza verilmiş sözlerin de takipçisi olacağız. Özellikle Bozkurt Adalet Sarayı’nın yeniden açılması ve yıllardır bekleyen adli yardım paralarının ödenmesinin takipçisi olacağız. Bu konuya yönelik olarak özellikle resmi kurumlar, TBB ile bakanlıklar nezdinde ilişkiler üst düzeyde sağlanacaktır. Baro bütçesinden, iktisadi teşekküle ciddi manada para aktarılması sebebiyle, baromuzun zorunlu ödemelerini yapması müşkül hale gelmiştir. İktisadi işletmenin kendini devam ettirebileceği bir hale getirilmesi zorunludur. Bu yönde çalışmalar yapılacaktır. Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir. Baroda yazılı avukatlar birinci fıkradakiler dışında kalan resmi dairelerdeki bütün işleri de takip edebilirler. Dava açmaya yeteneği olan herkes kendi davasına ait evrakı düzenleyebilir, davasını bizzat açabilir ve işini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanununun 272’nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan 16 yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir. Hukuk ve Ceza Muhakemeleri Usulleri kanunları ile diğer kanun hükümleri saklıdır” ifadelerine yer verdi.

‘Seçim Bittikten Sonra Biz Yine Meslektaş, Arkadaş, Dost, Ağabey Kardeşiz’

Maddeler hakkında konuşan Baro Başkan Adayı Mustafa Demirci; “Büro edinme zorunluluğu: Madde 43-Her avukat, levhaya yazıldığı tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadır. Büronun niteliklerini barolar belirtir. (Ek cümleler: 30/4/2013 - 6460/3 md.) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre ana gayrimenkulün mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde kat maliklerinin izni ve benzeri şartlar aranmaksızın avukatlık büroları faaliyet gösterebilir. Bu konuda, yönetim planındaki aksine hükümler uygulanmaz. Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. (Ek cümleler: 2/5/2001- 4667/29 md.) Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar. Bürosunu veya konutunu değiştiren avukat yenilerinin adreslerini bir hafta içinde baroya bildirmek zorundadır. (Ek fıkra:28/3/2023-7445/10 md.) Avukatların büro kurma giderlerinin karşılanması için kredi ve finans kuruluşları ile kredi veren kamu kurum ve kuruluşlarınca uygun şartlarda finansman desteği sağlanır. Desteğin sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir. Madde 180- (Değişik : 2/5/2001 - 4667/88 md.) Adli yardım bürosunun gelirleri şunlardır: a) İki yıl öncesine ait kesin hesap sonuçlarına göre tespit edilen toplam miktarlar esas alınarak 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (1), (2) ve (3) sayılı tarifelere göre alınan harçların yüzde üçü ile idarî nitelikteki para cezaları hariç olmak üzere para cezalarının yüzde üçü, (4)(5) Baroya düşecek paylar ile kamu ve özel kurum ve kuruluşlarından, il veya belediye bütçelerinden baroya yapılan yardımlar. Bu amaçla yapılan her türlü bağışlar, Adlî yardım görevinden çekilen avukatların yatıracağı ücret, Adlî yardımla görevlendirilen avukatın aldığı ücretin yüzde onu ile davadan haklı çıkan adlî yardımdan yararlanan kişinin avukat ücretinden başka, yararlandığı kısmın yüzde beşi, önceki dönemler baro başkanımız, meslek büyüğümüz Av. Seyfettin Civelekoğlu’nun Vergi Mahkemelerinin Kastamonu’ya açılması tavsiyesi dikkate alınarak açılması için gerekli fizibilite çalışması ve ilgili kurumlara başvuruların yapılması ve konunun takipçisi olacağımızın sözünü veriyoruz. Baroda meslektaşlar arasında dayanışmanın artırılması, ortak sosyal alanların tesisi ile iletişimin ve ilişkilerin daha da geliştirilmesi, adli yıl açılış ve avukatlar günü törenlerinde her yıl daha da yalnızlaştırılan baromuzun, diğer kurumlar nezdinde ilişkilerin yeniden tesissi, geliştirilmesi amaç ve hedefleriyle, talebin ve hukuk dışı eylemin kimden geldiğine bakılmaksızın tüm haksız ve hukuk dışı eylem ve kararlara karşı dik duruşumuzu, itirazımızı sergilemekten geri durmayacağımızı bildirerek tüm kurullarda görev almaya talip arkadaşlarım ile birlikte 39. Genel Kurul’da huzurlarınızda adaylığımızı ilan etmekten ve teveccühlerinize talip olduğumuzu duyurmaktan büyük gurur duyarız. Seçim bittikten sonra biz yine meslektaş, arkadaş, dost, ağabey kardeşiz. Neticede kazanan her zaman olduğu gibi Kastamonu Barosu olacaktır” dedi.

‘Önemli Yönetsel Yeniliklere İmza Attık’

Son konuşmayı yapan Baro Başkanı Av. Özgür Demir ise; “Geçtiğimiz genel kurulda sözünü verdiğimiz tüm işleri gerçekleştirmek üzere adımlar attık ve bir kısmını gerçekleştirdik. Tüm iktisadi olanaksızlıklara ve ülkemizde yaşanan ekonomik krize rağmen baro faaliyetlerimizde aksamaya neden olmadık ve önemli yönetsel yeniliklere imza attık. Özellikle genç avukatlar kurulu ile mensup sayımızın neredeyse yarısını teşkil eden meslektaşlarımızın sorunlarını süreçte dile getirmelerine ve baro içi demokrasinin sağlanmasına olanak sağladık. Şeffaf baro uygulamamızla yönetim kurulunca alınan kararların meslektaşlarımızca izlenebilmesini sağladık. Gerçekleştirdiğimiz staj eğitimi takvimi ve özellikle genç meslektaşların yararlandığı meslek içi eğitimlerle mesleğimizi geliştirmeye çalıştık. En önemlisi tüm kurullarımızda yer alan meslektaşlarımızla ve özellikle baro başkanlığı makamıyla örnek olmaya çalıştık ve meslek etik ve ahlakını hep ilk sıraya koyduk. Faaliyet raporumuzda da dile getirdiğimiz gibi görev süremizde staj yapan ve ruhsatnamesini alan meslektaşlarımız hakkında vatandaş şikâyeti sayısının ‘0’ olması meslek etiği ve ahlakının süreçte doğru işlendiğinin en önemli kanıtıdır. Bu övünce vesile olan değerli meslektaşlarıma huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.3 dönem boyunca aynı yönetim kurulu ile görev yapan bir baro başkanı olarak bir teşekkürü de yönetim kurulu üyesi meslektaşlarıma etmek isterim. Yönetim kurulumuzda hiçbir anti-demokratik uygulamaya neden olmadım ve tüm kararların sağlıklı bir istişare ile ve rey toplama yöntemiyle alınmasına imkân tanıdım. Yönetim kurulu toplantılarında oyunu en son bildiren bir baro başkanı olmaya çalıştım. Bu dönem yönetim kurulu aday listemize genç meslektaşlarım ve ilçelerimizde görev yapan meslektaşlarım dahil oldular. Yönetim kurulumuzdan ayrılan meslektaşlarım da sürekli göreve hazır oldukları sözüyle ayrıldılar ve bize destek olmayı sürdürüyorlar. Burada; yönetim kurulumuzda yıllardır görev yapan ve bu dönem yerlerini diğer meslektaşlarıma devredecek olan değerli çalışma arkadaşlarım Av. Hakan Marangoz, Av. Neslihan Katı, Av. Erhan Arslan, Av. Evrim Başesgioğlu Kaval ve Av. Hatice Çakıroğlu’nu özverili çalışmalarından ötürü ayakta alkışlıyor ve teşekkür ediyorum. Baromuzun değişim ve gelişiminin devam etmekte olduğu kanısındayım. Özellikle kurullarımıza yeni katılan meslektaşlarımla ve ilk günkü heyecanla göreve devam etmek istiyoruz. Yalnızca baromuzun duyuru organlarının incelenmesinde dahi çalışmamızın ne denli yoğun olduğu rahatlıkla anlaşılabilir” ifadelerine yer verdi.

‘Biz Faaliyet Takvimimizi Sürdürdük’

Baro Başkanı Av. Özgür Demir, “Seçim sathı mahalline girildiğinde tüm barolarda faaliyetler askıya alındığı halde biz faaliyet takvimimizi sürdürdük ve hiç durmadık. Elbette her zaman daha iyisi mümkündür ve her yönetici kendini ve bu suretle kurumunu geliştirmek zorundadır. Bunun için hep gözlemledik ve değişen ve gelişen mesleğimize uyum sağlayan mesleğimizi ileri götüren bir baro yönetimi olduk. Hiçbir zaman baro ve avukat dışı unsurlarla sohbet etmedik ve hep avukatı odağımıza koyduk. Ayrıca ve özellikle belirtmek isterim ki her meslektaşımın anında ulaşabildiği ve sonuç alabildiği bir baro başkanı olmaya özen gösterdim. Bazen sonuç alamasak da sorun hakkındaki tavrımızı net biçimde ortaya koyduk ve sorunun büyümesini engelledik. Görev süremizde maalesef zaman zaman adliye ile çatışmak zorunda da kaldık. Çünkü meslektaşlarımıza gereken ihtimamı gösteren kimselerle mücadele etmek zorundaydık. Bu mücadelemizin meslektaşımızı güçlendirdiğine inanıyorum. Bizler adliyeye çay - kahve içmeye gitmiyoruz. Kendi işi için adliyeye giren meslektaş sayısı yok denecek kadar azdır. Bizler halkın temsilcisiyiz ve bu tabiatımız gereği mücadele bizim ruhumuza işlemiş. Baro da mücadeleden uzak bir kurum olamayacağına göre baromuzu hep mücadelenin içinde tuttuk. Baro Başkanı olarak Türkiye Barolar Birliği nezdinde de en iyi biçimde temayüz ettiğime inanıyorum. Bu genel kurulda sizlere Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu başkanlık divanında görev almış bir baro başkanı olarak sesleniyorum. Bu kıvancı baromuza armağan ediyor, kısa bir süre içinde Türkiye Barolar Birliği kurullarına temsilci gönderen bir baronun başkanı olmayı diliyorum. Şimdi sizlere muhterem genel kurulca görev verilmesi halinde önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladığımız yeniliklerden söz etmek istiyorum. Avukatların emeklilik gelirlerinin yaşanabilir düzeye getirilmesi için çalışma başlatılması, bilindiği gibi avukatlar emekliliklerinde standartlarını kesinlikle sürdürememekte ve bu sebeple mesleklerini tüm zorluklara rağmen sürdürmeye çalışmaktadır. bu bakımdan acil biçimde meslektaşlarımızın emeklilik koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla gerek akademisyenler gerekse diğer uzmanlardan oluşan bir kurulla çalışma başlatılacak ve ortaya çıkan sonuç raporuna göre adalet bakanlığı ve sosyal güvenlik kurumu nezdinde girişimde bulunulacaktır” dedi.

‘Kaynaklanan Olumsuzluklar Baronun Gücü İle Daha Hızlı Giderilecektir’

Adliyeyle İlişkiler Komisyonu, hakkında konuşan Başkan Özgür Demir; “Yeni dönemde adliyeyle ilişkiler komisyonu oluşturulacak ve bu komisyonun başkan ve üyeleri tarafından adliyeyle ilişkiler titizlikle incelenerek yaşanan aksaklıklar giderilmeye çalışılacaktır. Yine avukatla ve baroyla ilişkilerine ihtimam gösteren Hakim ve Savcılarla ilişkiler güçlendirilecek ve iyi temasta ısrar edilmesi sağlanmaya çalışılacaktır. Aksaklık olan yargı mensupları ve adliye çalışanları ile de gerekli temaslar kurularak sorunlar ortak akılla giderilmeye çalışılacaktır. Gönüllü meslektaşların çalışmaları ile adliye ilişkileri doğru yönetilecek ve yaşanan sorunların azalması sağlanacaktır. Avukata acil yardım projesi, bilindiği gibi meslektaşlarımız büroları dışında, sabit çalışma yapan adliye çalışanı ve Hakim - Savcılarla sürekli temas halindedir ve bu kişilerin konfor alanına müdahale etmektedir. Anılan çalışanlarla zaman zaman çatışan avukatın acil yardıma ihtiyacı olmaktadır. Bu bakımdan “avukata acil yardım merkezi” kurularak gönüllü meslektaşlarla avukatın yalnız olmadığı kesin olarak ortaya konacak, gerek resmi müracaatlarda yaşanan sorunlar gerekse fiili durumlardan kaynaklanan olumsuzluklar baronun gücü ile daha hızlı giderilecektir. Özellikle genç meslektaşa adliyede uygulanan mobbing konusunda baronun duruşu önem taşımaktadır ve avukata acil yardım projesi ile dayanışmamız artacaktır. Şu anda da fiilen gerçekleştirilmeye çalışılan acil yardım uygulamasının daha da kurumsallaşabilmesi için gönüllü meslektaşlardan oluşan bir grubun dayanışma enerjisi oluşturması sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Baromuz Tarafından İndirim Anlaşmaları Yapılacaktır’

Özel kuruluşlarla avukatlar ve ailelerinin alışveriş ve hizmet alımlarında anlaşma yapılması, hususuna değinen Baro Başkanı Av. Özgür Demir; ”Baromuzun mensup sayısının artışını avantaja çevirebilmek adına özel kuruluş ve teşebbüslerle baromuz tarafından indirim anlaşmaları yapılacaktır. Bu yönde okul, hastane, zorunlu dayanıklı tüketim malzemeleri satıcıları, mevzuat programı sağlayıcıları ve benzeri özel kuruluşlarla teklif çalışmaları yapılarak reel indirim anlaşmaları gerçekleştirilecek ve meslektaşlarımıza duyurulacaktır. Kastamonu Baro TV 2022 genel kurulunda kuracağımızı bildirdiğimiz Baro TV’yi maalesef mali olanaksızlıklar nedeniyle kuramadık. Ancak birtakım etkinliklerimizi sosyal medya kanallarımızdan canlı yayınladık. Bu dönemde özellikle eğitim programlarının baro TV üzerinden izlenmesi ve takip edilmesini sağlayacağız. Bunun için gereken altyapının sağlanması bakımından bu dönemde mali olanağa kavuşacağımıza inanıyorum. İzleyicinin aktif olarak katılabileceği bir Baro TV projesinde meslektaşımızın bürosundan hukuksal donanımını artırması mümkün olabilecektir” dedi.

‘Kamu Avukatlarının Aidiyetlerini Artırmaya Çalışacağız’

Sosyal etkinliklere ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Baro Başkanı Av. Özgür Demir; “Bilindiği gibi en büyük sorunlarımızdan biri meslek hayatımızda yaşadığımız stres. Bu sorunun giderilmesi de birtakım sosyal bağların güçlenmesine bağlı. Bu bağların güçlenmesi bakımından düzenli buluşmalar organize edilmesi, gezi programları düzenlenmesi ihtiyacı vardır. Mensup sayımızın artması da gözetildiğinde bu konuda talepte bulunan meslektaşlarımızın sayıları da bir hayli artmıştır. Bu dönemde sosyal etkinliklere ağırlık verilecek ve yılda en az iki gezi programı düzenlenmesi ve ayda bir kez de tesisimizde buluşma akşamı organize edilmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle sosyal tesisimiz de layıkıyla kullanılabilecek meslektaşlarımızın yaş aralığından bağımsız kaynaşması sağlanacaktır. Kamu avukatlarının aidiyetlerini artırmaya çalışacağız. İlimizde görev yapan anca baromuza kaydı bulunmayan kamu avukatlarımızın baromuza kaydolmasını özendirici ve baromuzla ve mensuplarımızla kaynaştırıcı çalışmalar yapacağız. Yönetim kurulumuzda yer alan meslektaşım Av. Erçin Çetin’in önemli katkılarıyla bu dönem kamu avukatlarımıza daha etkili dokunacağımıza inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

‘Daha İyisini Yapabilmek Adına Var Gücümüzle Çalışacağız’

Destekleri her zaman kabul edeceğini belirten Baro Başkanı Özgür Demir; “Baromuzu tüm özverimizle ve tüm yetenek, beceri ve mesaimizi hasrederek yönetmeye çalıştık. Elbette hatalarımız var. Gidermeye kararlıyız. Bu belirttiklerimizi ve süreçte ortaya çıkacak ihtiyaçlara uygun işleri gerçekleştirmek için yeniden göreve adayız. Söz aldığım tüm genel kurullarda belirttiğim gibi; kendi işini kendi takip eden bir avukatım. Baro Başkanlığı görevinde iken de kendi işine kendi koşturan duruşmaya, keşfe bizzat katılan bir avukat oldum. Bu biçimde yaşanan tüm sorunları yerinde gördüm ve müdahil oldum. Tüm özverimle emek verdiğime ve sizlerin güvenini boşa çıkarmadığıma, baromuzu, en iyi biçimde temsil etmeye çalıştığıma, barolar arasındaki konumumuzu aldığımız bayrağa uygun olarak daha da iyi yere getirmeye çalıştığıma inanıyorum. Daha iyisini yapabilmek adına var gücümüzle çalışacağız. Bu gerekçelerle baro başkanlığı bayrağının sayın genel kurulca tarafıma yeniden tevdi edilmesini gönülden talep ederim. Birlikte yönetmenin değerine inandığımı yeniden belirtmek isterim, bu nedenle görevimi yaparken yönlendirme ve önerilerinizle bana yardımcı olmanızı dilerim” dedi.
BARO'da Demir Güven Tazeledi

Bakmadan Geçme