Balıkçılar hamsiden umutlu

Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından balık tezgahlarını birçok çeşit balıkla süsleyen balıkçılar, sezonu beklentili geçiriyor.

Balıkçılar hamsiden umutlu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Av yasağının kalkmasının ardından tezgahlarının açan balıkçılar, 40 günü aşkın süredir işlerine dört elle sarılıyor. Palamudun bu sene olmadığını belirten balıkçılar, hamsiden umutluyken kasım ayında istedikleri balık bolluğu yaşanırsa hem fiyatların düşeceğini hem de balığın daha lezzetli olacağını kaydetti. Balıkçılar, vatandaşları hamsi, palamut, levrek, çupra, somon gibi birçok taze balık için tezgahlarına bekliyor.

“HAMSİ BU SENE FAZLA GÖZÜKÜYOR”

Mevsim Balıkçılık işletme sahibi Hasan Asrak, sezonun durağan seyrettiğini belirterek; “Balık fiyatları normal. Özellikle kırmızı et ve tavuk etiyle kıyaslandığında düşük bile. Herkes için şu anda ulaşabilir düzeyde. Çeşidimiz de bol. Hamsi, palamut, levrek, çupra, somon, lüfer, levrek hepsinden var ama bu sene palamut biraz az. Hamsi bu sene biraz fazla gözüküyor, hamsi bol olduğunda genelde palamut az oluyor” dedi.

“GEÇEN SENEDEN DAHA DA UMUTLUYUZ BU SENE”

Fiyatların düşmesinin zor olduğunu dile getiren Asrak; “Akaryakıt, işçi giderleri her geçen gün daha fazla artıyor. Masraflar haliyle satış fiyatımızı da etkiliyor ama şu anki fiyatlar balığın ilk çıktığı zamana göre yüzde 30-40 civarı daha aşağı geldi. Şu anda da hamsiye rağbet daha çok ve 70-80 liradan satıyoruz. İnşallah geçen seneden daha da umutluyuz bu sene. Müşterileri taze balık için tezgahlarımıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“PALAMUT İLE HAMSİ ARASINDA BİR ORANTI VAR”

Kahraman Balıkçılık işletme sahibi Cengiz Kahraman, hamsinin bu sene bol seyrettiğini belirterek; “Palamut bu sene neredeyse hiç yok. Geçen sene bol olduydu ama bu sene maalesef yok. Mevsimlerin sıcak devam etmesi de etkiliyor. Genelde zaten bir sene palamut bol olursa ortalama iki sene olmuyor. Palamut bol olunca da hamsi az oluyor. İkisinin arasında bir orantı var. Şu anda mezgit, istavrit, çinakop, somon gibi birçok çeşit tezgahımızda mevcut” diye konuştu.

“ÖNÜMÜZDEKİ AY DAHA GÜZEL BİR İŞ POTANSİYELİ BEKLİYORUZ”

İlimizdeki vatandaşların balık türü olarak daha çok hamsi tercih ettiğinin bilgisini veren Kahraman; “Hamsi şu anda 70-80 lira bandında seyrediyor. Bu sene beklentimiz geçen seneye oranla daha fazla. Hamsi şu anda idare eder bir seviyede çıkıyor. Bir bolluk olursa fiyatlar daha da düşecektir. Kasım’ın 10 ve 20’sinde hamsinin daha bol olacağını düşünüyoruz. Hamsi o zaman hem daha lezzetli hem de daha yağlı olmuş oluyor. Kastamonu’da da zaten hamsi kültürü var. Önümüzdeki ay daha güzel bir iş potansiyeli bekliyoruz inşallah. Bu konuda vatandaşları da tezgahlarımızda görmek isteriz” dedi.

“HAMSİDEN DOLAYI UMUDUMUZ VAR”

Sefa Balıkçılık çalışanlarından Serdar Kırbacı ise satışlarının makul seviyede olduğu anlatarak; “Palamut bu sene yok denecek kadar az. Hamsi iyi seyrediyor. Hamsinin fiyatı da 70-80 lira bandında seyrediyor. Palamut 100-150 lira bandında. Havalar şu anda sıcak seyrediyor. Biraz daha soğuk seyrederse balık da yüzünü gösterecektir. Kasım gibi balık bolluğu tam anlamıyla belli olur. Bu sene hamsiden dolayı umudumuz var. İlerleyen günlerde iş potansiyelinin bu yüzden artacağını düşünüyoruz. Herkesi de tezgahımıza davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 

Özel Haber

Bakmadan Geçme