Bal Fiyatları Belli Oldu

Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, 2024 yılı için tavsiye edilen perakende bal satış fiyatlarını açıkladı.

Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar, sahte bal ile gerçek balın ayırt edilmesinin zorluğuna dikkat çekerek, vatandaşlara güvendikleri arıcılardan veya analizleri yapılmış balları satın almalarını önerdi. Küresel iklim değişikliği ve kestane bölgesindeki gal arısı zararlısı nedeniyle bu yıl bal üretiminde ciddi düşüşler yaşandığını vurguladı.Bal Fiyatları Belli Oldu

2024 yılı için bal fiyat listesini açıklayan Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar;“ Kastamonu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu olarak 2024 yılı tavsiye edilen perakende bal satış fiyatımızı, Kestane Balı bin 750 TL-2 bin TL, Çiçek Balı 750 TL-bin TL olarak belirledik. Belirlediğimiz fiyat tavsiye niteliğinde olup üyelerimiz ürünlerini istediği fiyattan satabilirler. Sahte ürünle gerçek balı ayırmak gerçekten çok zordur. Özellikle halk arasında yaygın olarak yapılan birçok deneme asla yüzde 100 sonuç vermemektedir. Tadına bakarak ya da kürdan vs. yöntemler kişileri yanıltmaktadır. Bal insanlar için büyük bir şifa kaynağıdır. Özellikle şifa bulmak için alınan bir üründen zarar görmek istemiyorlarsa balı özellikle güvendikleri insanlardan almaları gerekmektedir. Ya da analizleri yapılmış olan balları tüketmelerini önerebiliriz. Kastamonu da her ilçe de her köyde arıcılarımız mevcut vatandaşlarımız bu konuda ballarını güvenle üretim yapan arıcılarımızdan alabilirler” dedi.

‘Fiyatların Artış Miktarının Fazla Olması Gayet Normal Bir Durumdur’

Bal fiyatları serbest piyasada üretici ile tüketici arasındaki arz talep dengesi ile ilişkili olduğunu belirten Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar; “Bal fiyatları serbest piyasada üretici ile tüketici arasındaki arz talep dengesi ile belirlenmektedir. Tabi ki bu arz-talep olayında her şeyin olduğu gibi bir maliyeti var. Maliyetlerden sonra üretimin sürdürebilirliği için üreticinin belirli oranda kazanç sağlaması gerekiyor aynı zamanda arıcılık tamamen doğaya bağlı bir üretim olduğundan bu yılki gibi üretim seviyesinin çok düşük olduğu yıllarda fiyatların artış miktarının fazla olması gayet normal bir durumdur. Kastamonu da hem çiçek olsun hem de kestane olsun normal bir sezonda koloni başına 8-10 kg olan bal verimi bu sene 3-4 kg’lara kadar düşmüştür. Bunun birçok sebebi olmasına rağmen genelde küresel iklim değişikliği ve kestane bölgesindeki gal arısı zararlısıdır” ifadelerini kullandı.

‘Türkiye'de Bal Fiyatları Çok Farklılık Göstermektedir’

Türkiye’deki bal fiyatlarının değişkenlik gösterdiğini belirten Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar; “Türkiye’de bal fiyatları çok farklılık göstermektedir. 150-200 TL’den başlayarak 4-5 bin TL’ye kadar bal satılmaktadır. Bunun temelinde üretim miktarı, balın kaynağı (kestane, çam, çiçek), ürünün tanıtımı vs. birçok neden balın ülkemizde çok farklı fiyatlardan satılmasına neden olmaktadır. Pahalı bal çok iyidir, düşüncesi de doğru değildir. Daha öncede dediğim gibi Kastamonu da ortalama bal piyasası bellidir. Çevrelerindeki güvendikleri arıcı arkadaşlarımızdan ballarını temin edebilirler. Balın fiyatı belirlenirken kalitesi için mutlaka analiz edilmeli, analiz sonuçları tüketici ile paylaşılırsa güven açısından önemli bir adım atılmış olur” şeklinde konuştu. 

‘Kestane ve Çiçek Balı Üretimimiz Yaklaşık Olarak 250-260 Tondur’

2024 yılının bal konusunda Kastamonu için sıkıntılı geçtiğini belirten Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cem Başar; “2024 yılı ilimiz arıcılığı açısından oldukça sıkıntılı geçmiş olup hem çiçek balı üreten arkadaşlarımız hem de kestane balı üreten arkadaşlarımız beklediklerinin çok altında verim almış olup bazı bölgelerimizde hiç bal olmamakla birlikte genel olarak ortalama 3 kg bal üretimi tahmin etmekteyiz ve Kastamonu da yaklaşık 85.000 koloni ile arıcılık yaptığımız düşünüldüğünde kestane ve çiçek balı üretimimiz yaklaşık olarak 250-260 tondur” ifadelerini kullandı. 

Özel Haber

Bakmadan Geçme