• Haberler
  • Genel
  • Bakırcılar Çarşısı'nın İhtiyar Delikanlısı

Bakırcılar Çarşısı'nın İhtiyar Delikanlısı

Bakırcılar Çarşısı'nda 30 yıla yakın süredir soba ve bakır ürünü satıcılığı yapan 77 yaşındaki Hilmi Dimici, çalışma azmiyle çevresine örnek oluyor.

Bakırcılar Çarşısı'nın İhtiyar Delikanlısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakırcılar Çarşısı’nda 30 yıla yakın süredir soba ve bakır ürünü satıcılığı yapan 77 yaşındaki Hilmi Dimici, çalışma azmiyle çevresine örnek oluyor.

PTT’de uzun seneler dağıtıcı olarak görev yapan Dimici, 1994 yılında emekli oldu. Emekli olur olmaz Bakırcılar Çarşı’sında bir dükkan satın alan Dimici, burada ilk olarak züccaciye dükkanı açtı. Züccaciye dükkanından istediği iş potansiyelini bulamayan Dimici, dükkanı sobacıya çevirdi. 30 yıla yakındır büyük bir azimle işini severek sürdüren Dimici, yaşına rağmen dükkanda ufak tefek tamirat işlerini de sürdürmeye devam ediyor. Çalışma azmiyle çevresinden taktir toplayan Dimici, sağlığını çalışmaya borçlu olduğunu belirtiyor. Dükkana gelir gelmez yaptığı ilk iş radyosunu açıp gündemi takip etmek olduğunu dile getiren Dimici, işleyen demirin paslanmayacağını aktardı.

‘Burası Meşguliyet Oluyor Benim İçin’

Dükkanı aldığında çok eski olduğunu ve dizayn edip yaptırdığını anlatan Dimici; “Burası meşguliyet oluyor benim için. Eğitim Fakültesi’nin orada oturuyorum. Her gün yürüyorum dükkana. 25 dakikada varıyorum. Akşam dükkanı kapattığımda yine yürüyorum. Sağlığımı yürümeye borçluyum. Ben burayı açtığımda ilk olarak züccaciye olarak açtım ama tutmadı. Her mekanın, sokağın kendine has bir yanı var. Burası da Bakırcılar Çarşısı olduğundan soba, bakır, kalay ürünleri çok satılıyor. Ondan sonra baktım o iş olmayacak. Biz de bu bakır ve soba işine döndük. Az çok iş oluyor, Allah bereket versin. Eş dost geliyor. Sohbet ediyoruz. Benim açımdan güzel oluyor” dedi.

‘İşleyen Demir Paslanmaz’

Birçok kişinin kendisine “Bu yaşta niye çalışıyorsun, paraya mı ihtiyacın var?’ dediğini belirten Dimici; “Bana para lazım değil, meşguliyet lazım. Sadece camiye gitmekle olmuyor bu iş, daha sonra evde ne yapacaksın? Hayatta hiç kahvehane alışkanlığım olmadı, başka şeylere alışkanlığım yok. Oyun da bilmem zaten. Benim şiarım işleyen demir paslanmaz. O yüzden burada çalışmaya devam ediyorum. 3-5 kuruş da kazanıyoruz, Allah bereket versin” dedi.

‘Niye Böyle Oluyor Anlamıyoruz’

Zamlardan satıcı olarak kendilerinin de etkilendiğini dile getiren Dimici; “Her aldığımız ürünü yerine koyamıyoruz. Maalesef her şey çok zamlanıyor. Nedendir bilmiyoruz. Mesela bir telefon düşünelim 10 bin lira olsun ve buna yüzde 100 zam gelsin 20 bin lira olsun ama böyle değil, 50 bin lira oluyor. Niye böyle oluyor anlamıyoruz. Sattığımız ürünlerin aynısını aynı fiyata alamıyoruz. Bazen ‘Yerinde dursa daha iyi’ diyoruz. Esnaflık da eskisi gibi tat vermiyor, meslek ahlakı da maalesef eskisi gibi değil” diye konuştu.

‘Vatandaş Ne Kadar Erken Alırsa O Kadar Uyguna Almış Olur’

Havaların soğumasıyla birlikte soba satışlarında artış yaşanmaya başladığını belirten Dimici; “Hava sıcakken vatandaş sobasını alsa daha iyi olur. Çünkü her geçen gün fiyatlar arttığı için ne kadar erken alınırsa o kadar uyguna almış olurlar. Eskiden bu kadar değişmezdi artık çok değişken bir piyasa var. Şu anda en ucuz soba elimizde 700-850 lira arasında. Vatandaşın istediğine göre fiyatlar da değişiyor. Kömürlü sobalar ise 6-8 bin lira arasında” şeklinde konuştu. 

‘Allah İzin Verdiği Sürece De Bu Rutinimi Sürdürmek İstiyorum’

Çalışmanın yaşı olmadığına vurgu yapan Dimici; “Çalışan insan daha dinç kalır. Ben bu sağlığımı dükkana borçlu olduğumu her zaman dile getiririm. Sabahtan bu yana dükkandaki soba ve diğer ürünleri dışarı çıkardım. Birkaç komşum geldi onlarla sohbet ettik. Allah izin verdiği sürece de bu rutinimi sürdürmek istiyorum” dedi.


 

Hilal Turna
Yorumlar 1
Zeki PALABIYIK 17 Kasım 2023 21:31

Hilmi abi Allah sağlık sıhhat ve afiyet versin inşallah..

Bakmadan Geçme