Ayakkabıcılar Görünür Olmak İstiyor
Kastamonu'da faaliyet gösteren ayakkabıcılar, kış gelmesine rağmen bekledikleri iş artışını yaşayamıyor.
Ayakkabıcılar, kar yağışının ve soğuk hava koşullarının yaşandığı şu günler işlerde artış yaşaması beklenirken durağan seyrettiğini, sorunun vatandaşların alışveriş merkezlerindeki mağazalara yönelmesinden kaynaklandığını belirttiler. Sattıkları ürünlerin kalitesinin mağazalardaki ürünlerle aynı olduğunu dile getiren esnaflar, aynı zamanda daha uygun fiyata da sattıklarını aktardılar. İl dışından gelenlerin yerel esnafı tercih etmemesi ve alışveriş merkezlerinin yoğun rekabeti nedeniyle yerel esnafın iş kaybı yaşadığına dikkati çeken ayakkabıcılar, bu durumu aşmak ve fark edilmek adına Belediye Caddesi üzerinde “Ayakkabıcılar Çarşısı” tabelası konulmasını talep ediyorlar. “Ayakkabıcılar Çarşısı” tabelasının yapılmasının işlerine katkı sağlayacağını aktaran esnaflar, dışarıdan gelen ziyaretçilerin dikkatini çekerek iş hacimlerini artırmayı hedefliyor.
‘Yerel Yönetimler Çarşı Esnafıyla Hiç İlgilenmedi’
Çelik Kundura İşletmecisi Nejat Çelik, 45 senedir ayakkabıcılık yaptığını belirterek; “Karla birlikte bir talep oluştu fakat burada bizim sıkıntımız çarşı içerisindeki küçük esnafa sadece yerel halk geliyor. İl dışından gelen memur, işçi ve öğrenci kesimi Belediye Caddesi’nde çalışan esnafın varlığından haberdar değil. Onun için bu insanların büyük bir çoğunluğu kurumsal mağazalara, büyük firmalara gidiyorlar. Aynı ürünü kirası yüksek olan yerlere gittikleri için yüksek miktarda para ödeyerek alıyorlar. Böyle olunca da çarşı içindeki küçük esnaf yer olarak bilinmediğinden dolayı geri gidiyor. Buna Belediye’miz de hiçbir önlem almadı. Belirttiğimiz halde bize yardımcı olmadılar. Mesela birkaç sene önce Eğitim Fakültesi’ndeki birkaç tane kız çocuğu geldi. Aradıkları ürünlere bulamamışlar, buraya kadar geldiler. İçlerinden bir tanesi dedi ki ‘Biz bu ayakkabıyı aradık, bulamadık. Bize biri tarif etti burada ayakkabıcı esnafı olduğunu, o vasıtayla geldik’ bunun üzerine Belediye’ye Belediye Caddesi’nin alt başına ‘Ayakkabıcılar Çarşısı’na gider tabelası koyun’ dedik ama dinlemediler. Yani yerel yönetimler çarşı esnafıyla hiç ilgilenmedi” dedi.
‘İnilmemesi Gereken Düzeylerde Fiyat Vermek Zorunda Kalıyoruz’
Kışın daha yüksek bir iş potansiyeli olması gerekirken “fark edilmedikleri için” işlerinin düşük seyrettiğinin altını çizen Çelik; “Vatandaşlar kurumsal mağazalara yöneliyor, bu da bize dezavantaj getiriyor. Biz ezilmiş oluyoruz. Fiyat yönünden fiyat da alamıyoruz. Bizim potansiyelimizin düştüğünü hissettiği için müşteri, fiyat olarak gırtlağımızı sıkıyor. Ayakta durmak ve yaşayabilmek anlamında esnaf da o günkü darlığını giderebilmek için inilmemesi gereken düzeylerde fiyat vermek zorunda kalıyor. Böyle olunca da nizami bir ticaret yürümüyor. Az getirseniz ‘çeşit yok’ diye satamıyorsunuz. Çok getirseniz elinizde kalmasından korkuyorsunuz. Zor ve meşakkatli bir iş yapıyoruz” diye konuştu.
‘Vatandaşların Yerel Esnafa Yönelmesini İstiyoruz’
Kaliteli ürünlerin fiyatından bahseden Çelik; “Botlarda 750 lira ila bin 250 lira arasında ürünlerimizin fiyatı değişmekte. Ürünlerimize güveniyoruz, kurumsal mağazalardan pahalıya almak yerine vatandaşların yerel esnafa yönelmesini istiyoruz. Tabii bu sözle de olacak bir şey de değil ama temennimiz bu yönde” dedi.
‘Mecbur Kaldıkça Vatandaş Alıyor’
Mustafa Başcı ise 25 yıldır mesleğin içinde olduğunu, vatandaşların mecbur kalmadıkça ayakkabı almaya yönelmediğini anlatarak; “Temel tüketim maddesi gibi olmadığından ayakkabı, mecbur kaldıkça vatandaş alıyor. Fiyatlardan yakınıp almayanlar oluyor. Halbuki ürünler bizlere de pahalıya geliyor” diye konuştu.
‘İklim Değişikliği Ayakkabıcılara da Vurdu’
Rağbet gören ürünlerden bahseden Başcı; “Bilhassa yaz oldu mu spor ayakkabısı satılıyor. Kışın ise bot artık zor satılıyor. Botu 2-3 ay giydiği için vatandaş para vermek istemiyor. Mevsimler değiştiği için yazla kış arasındaki süre azaldı. Haliyle bu iklim değişikliği biz ayakkabıcılara da vurdu” dedi.
‘Fazla Bir Zaman Geçmeden Birçok Esnaf Kapatacaktır’
Vatandaşın alım gücünün düştüğünün altını çizen Başcı; “Emekli 7 bin 500 lira maaş alıyor. Ayakkabıya ‘650 lira’ deyince emeklinin bunu alması zor oluyor. Çok maaş alan da alışveriş merkezlerine gidiyor. Halbuki alışveriş merkezlerinden satılan ürünler ve bizim sattığımız arasında hiçbir fark yok. Onların isimleri var. Zaten firmalar da bizim aldığımız yerlere mal yaptırıp, üstüne etiket bastırıyorlar. Firmaların fabrikaları yok ki. Bir atölye buluyor ve o atölyede ürününü yaptırıyor. Hem daha pahalıya satıyorlar hem de kalitede bir fark yok. Milliyetçi olan vatandaşlarımız, yerli esnaftan alışveriş yapmalı. Esnaftan değil de alışveriş merkezlerine giderse para zaten dışarı gidiyor ama yerel esnaftan alınırsa para burada devir daim eder. Fazla bir zaman geçmeden birçok esnaf kapatacaktır. Üç zincir market ortaya çıkıp nasıl bakkalları bitirdiyse ayakkabıcılar ve giyim sektörü de bu hale gelecek. 4-5 yerin elinde kalınacak ve fiyatları da kafalarına göre belirleyecekler” şeklinde konuştu.