• Haberler
  • Genel
  • Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü başladı

Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü başladı

Kastamonu Valiliğinin himayesinde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen 'Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü' İnebolu'da başladı. Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu Limanı’na gelen silah ve cephanenin taşındığı İnebolu-Kastamonu arasındaki 95 kilometrelik yolda düzenlenen yürüyüşe Türkiye’nin birçok yerinden yüzlerce yürüyüşçü katıldı. Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile güzergahta bulunan belediyelerinin iş birliğinde düzenlenen 4 günlük programın başlangıcında İnebolu'da...


Kastamonu Valiliğinin himayesinde bu yıl 14’üncüsü düzenlenen “Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü” İnebolu’da başladı.

Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu Limanı'na gelen silah ve cephanenin taşındığı İnebolu-Kastamonu arasındaki 95 kilometrelik yolda düzenlenen yürüyüşe Türkiye'nin birçok yerinden yüzlerce yürüyüşçü katıldı. Kastamonu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile güzergahta bulunan belediyelerinin iş birliğinde düzenlenen 4 günlük programın başlangıcında İnebolu’da Türk Ocağı Binası önünde programı düzenlendi.

“İSTİKLAL MÜCADELESİNDE DESTEKLENECEK TEK LOJİSTİK HAT İNEBOLU’DUR”

Törende konuşan İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Milli Mücadele döneminde gemilerle İnebolu'ya getirilen silah ve cephanenin Kastamonu üzerinden Ankara'ya ulaştırıldığı güzergahın ‘İstiklal Yolu’ olarak tarihe geçtiğini söyledi. Kayık ve kağnının iş birliğinde istiklale yüründüğünü belirten Atasoy; “Milli Mücadele yıllarında silah ve mühimmatın cepheye taşınmasında olağanüstü mücadele veren, yılmadan vatana vefasını ispat etmiş olan Yiğit İnebolu’da sizleri ağırlamaktan büyük şeref ve mutluluk duymaktayım.  Mondros Ateşkes anlaşmasına ilk tepkiler Kastamonu’da yükselmeye başladı. Anadolu’yu saran işgallere karşı başlatılan İstiklal mücadelesinde desteklenecek tek lojistik hat, tek pencere İnebolu’dur. İnebolu’dan başlayıp Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaşan güzergah yolu İstiklal Yoludur. İstanbul’dan, Rusya’dan getirilen birçok lojistik malzemeler de asker mühimmat İnebolu’dan karaya çıkartılıyor ve burada oluşturulan kağnı kolları ile Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılmaktadır. Kağnı ve kayığın işbirliği ile istiklale yürünüp, yeni bir mucize yaratılıyordu. O yüzden İnebolu o kadar önemliydi ki, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Gözüm Sakarya’da Dumlupınar’da Kulağım İnebolu’da’ diyerek bu yolun önemini çok kez vurgulamıştır.  İstiklal Yolunu ilk aşamasında canla, başla, mühimmat boşaltan İnebolu denizciler, İnebolu’nun yiğit evlatları kayık ile kağnın birleşmesi ile destansı zaferi mimarı olmuşlardır. Gösterdikleri başarı ve cesaretten dolayı da 9 Nisan 1924 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından beyaz şeritli İstiklal madalyası ile ödüllendirilmiştir.  Türkiye’de Beyaz Şeritli İstiklal Madalyalı tek ilçe Yiğit İnebolu’dur” dedi.

“MİSAFİRLERİMİZ GÜNDEN GÜNE ARTMAYA BAŞLADI”

İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay ise; “İnebolu’nun tarihteki yeri, önemi ‘Şu Çılgın Türkler’ kitabından sonra daha da çok anlaşılmaya başlandı ve misafirlerimiz günden güne artmaya başladı. Biz bugünden sonra sizleri daha çok İnebolu’da misafir etmek istiyoruz. İnebolu’nun tarihteki Cumhuriyetimizin kuruluşundaki önemini sizler de arkadaşlarınıza, dostlarınıza, anlatmanızı ve hepinizi İnebolu’ya çağırmaya davet ediyorum. İnebolu’nun önemini anlatmaya kelimelerin yetmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü İnebolu öyle bir yer ki o cephane buradan kış şartlarında Ankara’ya savaş alanına ulaştı. Bizim ihtiyarlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız, kadınlarımız, taşıdılar ve onur olarak da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Bizler de bugün onun onur ve gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak da, “Şehit Şerife Bacı'nın donarak öldüğü bu 95 kilometrelik güzergah, 2012'de Kültür ve Turizm Bakanlığımızca tarihi sit alanı olarak tescil edilmişti. 2018'de de İstiklal Yolu, Milli Park İlan edildi” şeklinde konuştu.

YÜRÜYÜŞÇÜLER, DEV TÜRK BAYRAKLARI İLE 95 KİLOMETRELİK YOLA ÇIKTI

Konuşmanın ardından yürüyüşçüler, dev Türk Bayrakları ile 95 kilometrelik yola çıktı. İlçe merkezindeki yürüyüşe İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, İnebolu Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak ile birlikte İnebolu sivil toplum kuruluşları, İnebolu halkı ve çok sayıda öğrenci de katılarak destek verdi. Yürüyüş korteji Türkiye’nin birçok yerinden gelen yüzlerce yürüyüşçüyü, İstiklal Yolu güzergahının başlangıcındaki Turgut Özakman Parkı'ndan sevgi gösterisi ile uğurladı. Yürüyüşçüler, Küre ve Seydiler güzergahında yürüyerek 4 günün sonunda Kastamonu’ya ulaşacak.

Bakmadan Geçme