Artan Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!
Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım, sonbaharın gelmesiyle birlikte yaygınlaşan mantar zehirlenmeleri ile ilgili uyarılarda bulundu.
Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım, sonbaharın gelmesiyle birlikte yaygınlaşan mantar zehirlenmeleri ile ilgili uyarılarda bulundu. Mantar zehirlenmelerinin vücutta geri dönüşümsüz hasar bırakabileceğini söyledi.
Mantar zehirlenmeleri hakkında bilgi sunan Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım; “Mantar zehirlenmesi̇ nedir? Nasil ortaya çıkar? zehirli mantarın ağızdan alınmasını takiben, en erken 30 dakika i̇çi̇nde, bazi mantar türlerinde 4-6 saat içinde, zehirlenme bulgularının ortaya çıkması halidir. Belirtiler ne kadar erken ortaya çıkarsa mantar o kadar zehirlidir. Mantar çiğ, pişmiş, konserve ya da kurutulmuş bile olsa zehirleyicidir.mantar tüketimi sonrası mide bulantısı,kusma, ishal, karın ağrısı,baş dönmesi, bulanık görme, bayılma, bilinç kaybı oluşabilir. Bu şikâyetlerden sadece bir tanesi̇ bile olsa hemen hastaneye başvurulması gerekir” dedi.
'Mantarların Tüketiminde Dikkatli Olunması Gerekiyor'
Mantar tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini belirten Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım; “ Hangi mantar türleri zehirlidir? Amanita Phalloides en zehirli mantar türüdür. Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar. Mantar sapının üzerinde örümcek şeklinde yapılar ve lekeler varsa onları kesinlikle toplamamak gerekiyor çünkü onlar zehirlidir. Renkleri, şekilleri ve tatları ile damakların vazgeçilmez lezzeti olan mantarların tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Marketlerde “kültür” mantarı diye satılan mantarların dışındaki yabani mantarlar, zehirlenmeye yol açarak, “ölümle” sonuçlanan ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kanlıca mantarı diğer mantarların aksine herhangi bir zararı olmayan mantar çeşididir. Ayrımında dikkatli olmak gerekir. Zehirli mantar türleri ile karışabilir. Zehirli mantarların şapka eti kremsi veya beyazdır. Üst yüzey merkeze doğru koyu gri -kahverengi pullarla kaplı ve beyaz arka fona sahiptir. Yaşlı ve çürük mantarlarda şapka kenara doğru sarı renge döner. Kültür mantarı dışında mantar yenilmesinden sonra herhangi̇ bir şikayet halinde hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna baş vurmak çok önemli. Dakikalar içinde ölüme neden olabilir. Yoğurt yemek, kusmak vb. şeylerin hiç yararı olmaz. Olası mantar zehirlenmelerine karşı 114 numaralı ulusal zehir danışma merkezi̇ 7/24 hizmet sunmaktadır. Zehir danışma merkezini̇ arayan acil hekimi̇ uygun tedaviyi̇ uygular” ifadelerine yer verdi.
'3-4 Gün İçinde Böbrek Yetmezliğine, Karaciğer Yetmezliğine Hatta Ölüme Kadar Götürebilir'
Zehirlenme belirtileri hakkında konuşan Özel Nefes Hastanesi Acil Hekimi Dr. Name Yıldırım; “Zehirlenmenin şiddeti̇ mantarın tipine göre, kişinin vücut direncine göre değişir. Mantar yedikten sonra dakikalar içinde ya da 24 saat sonunda bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik gibi basit şikayetler görüldüğünde, bu şikayetler mantar yiyen bir kişi için uyarıcı olmalı ve kişi en kısa sürede bir sağlık merkezine başvurmalıdır. Bu süreç kişiyi 3-4 gün içinde böbrek yetmezliğine, karaciğer yetmezliğine hatta ölüme kadar götürebilir ”şeklinde konuştu.