Arama kurtarma gönüllülüğüne yoğun ilgi
Kahramanmaraş merkezli depremlerden psikolojik olarak etkilenen ilimizdeki vatandaşlar, arama kurtarma gönüllüğüne yöneldi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden psikolojik olarak etkilenen ilimizdeki vatandaşlar, arama kurtarma gönüllüğüne yöneldi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde arama kurtarmanın önemini fark eden ilimiz vatandaşları, Kastamonu İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Derneği Arama Kurtarma ekiplerinden arama kurtarma eğitimleri alıyor. Depremden önce şehir merkezinde 30 gönüllüsü bulunan İHH Arama Kurtarmanın, talep üzerine Bozkurt ve Tosya ilçelerinde oluşturdukları ekiple sayısı 65’e ulaştı. Kamu personeli, öğrenci, öğretmen işçi ve esnaftan oluşan gönüllüler, AFAD İl Müdürlüğünde hafif arama kurtarma, ilk yardım, çadır kurma, insani yardım, psikososyal destek eğitimleri alıyor.
“ORTA DÜZEYDE AKREDİTASYONA MÜRACAAT EDECEĞİZ”
Kastamonu İHH Arama Kurtarma Başkanı Serdar Topaç, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma gönüllü sayısında artış yaşandığını belirterek; “Gerekli şartları karşılayan kişileri gönüllü yapıyoruz. Bozkurt ve Tosya ilçemizden birer tane ekip kurduk ve zaman kaybetmeden Kastamonu AFAD İl Müdürlüğüyle birlikte hafif arama kurtarma eğitimlerine başladık. Akabinde orta düzeyde akreditasyona müracaat edeceğiz” dedi.
“ARAMA KURTARMA GÖNÜLLÜ SAYISINDA YÜZDE YÜZ ARTIŞ OLDU”
Tosya ve Bozkurt’ta arama kurtarma ekibi olmasının çok önemli olduğuna işaret eden Topaç; “İki defa sel geçirmiş bir ilçemizde ekibimizin olması bizi daha güçlü kılacak. Bir afet durumunda daha hızlı müdahale edebileceğiz. Tosya ilçemiz aktif fay hattı üzerinde olduğu için, orada da bu şekilde bir ekibimizin olması daha hızlı hareket edebilmemiz için olmazsa olmazımızdı. İki taraf da çok mutlu etti. İlçelerimizle birlikte 65 kişilik bir gönüllü sayısına ulaşmış durumdayız. Toplumun her kesiminden müracaatlar olması da ayrı güzel. Şu anda İHH arama kurtarma gönüllü sayısında yüzde yüz artış oldu diyebilirim” diye konuştu.
TALEP ÇOK
Tosya Anadolu İmam Hatip Lisesi meslek dersleri öğretmeni Mustafa Özipek, daha önce çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük faaliyetlerine katıldığını belirterek; “Arama kurtarma bu büyük depremden sonra çok önemli bir hal aldı. Milli Eğitim Bakanlığı ve AFAD bünyesinde bölgeye gittiğimde oradaki çalışmalara şahit oldum. Tosya birinci derece deprem kuşağı üzerinde ve Tosya’mızda maalesef böyle bir arama kurtarma ekibi girişimi olmamış. Şu anda ekip kuruldu ve bayağı bir talep var. Öğretmen arkadaşlarımız, esnaf mobilyacı, 18 yaşını doldurmuş öğrencilerimden gönüllüler çıktı” ifadelerini kullandı.
“KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLER BENİ ÇOK ETKİLEDİ”
Afetlere hazır olarak bekleyeceklerinin dile getiren Özipek; “1999 Gölcük ve Düzce depremlerine yardım götürmek için gitmiştim, oradaki olaylara da şahidim. Bozkurt’taki sel felaketinde de yine gönüllü olarak çalıştım ve 3 gün oradaki olaylara şahit oldum ama Kahramanmaraş merkezli depremler beni çok etkiledi” dedi
“HERKESİN GÖNÜLLÜ OLUP EĞİTİM ALMASINI ÖNERİYORUM”
Bir başka gönüllü Uğur Kaba ise Kahramanmaraş merkezli depremlerden çok etkilendiğinin altını çizerek; “Herkesin hassasiyetle gönüllü olup eğitim almasını öneriyorum. Çünkü ülkemiz felaketler ile karşı karşıya kalabiliyor. Kendimizi her an her anlamda hazır hissetmemiz lazım. Ülkemiz deprem kuşağında. Sadece depremle kalmayıp sel felaketi de oluyor. İl fark etmeksizin böyle bir olası afette, gönüllü olarak elimizden ne gelirse yapmaya ben ve arkadaşlarım hazır. Rabbim bizi böyle felaketler ile karşılaştırmasın” diye konuştu.