Ziya Gökalp Anıldı
Türk sosyolojisinin kurucusu ve Türk milliyetçiliğinin önemli düşünürlerinden Ziya Gökalp, vefatının 100'üncü yılında anıldı.
Türk Ocakları Derneği Şube Başkanlığı, Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanlığı iş birliği ile Türk sosyolojisinin kurucusu ve Türk milliyetçiliğinin önemli düşünürlerinden Ziya Gökalp, vefatının 100'üncü yılında anıldı.
Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi'nde düzenlene anma programı açılışında Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Nedim Afacan ve Türk Ocakları Derneği Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz birer konuşma yaptılar.
Türk Ocakları Derneği Şube Başkanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz; Gökalp'in yaşadığı döneme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, “Osmanlı Devleti'nin Anadolu'nun içinde bulunduğu çöküntüden kurtuluşa ereceğine olan inancı, Ziya Gökalp gibi şahsiyetler ayakta ve zinde tutmuşlardır. Bu kadro, fikirleri yazı ve şiirleriyle umuda işaret etmişlerdir. Bir ışık, bir fener gibi yok gösterici, rehber, kurt olmuşlardır. Gökalp Beyin Ergenekon şiirini Kastamonu'daki lise öğrencisi, genç şair Tahir Karauğuz ‘İkinci Büyük Ergenekon' ismiyle ona, ‘Kızıl Elma Şair-i Muhteremine' ithafen yazarak 1915 yılında Kastamonu'da düzenlene Ergenekon Bayramı'nda okumuş, ‘Yurt girince yâd eline Ergenekon oldu yine, çıkmaz mı bir börteçine, nurlanmaz mı çırağımız?' derken bir kurtarıcıya olan ihtiyaca işaret ediyordu. Birinci Dünya Savaşı sonunda ülkenin içerisinde bulunduğu zor şartlarda işte o kurt, o kurtarıcı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur” dedi.
Programda Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeki Gürel, “Türkiye Cumhuriyeti'nde Bir Öncü, Mütefekkir, Sanatkâr Ziya Gökalp” başlıklı bir konferans verdi. Gürel Gökalp'ı çeşitli yönleriyle ve fikirleriyle ele alarak bilgiler verdi. Konferans sonunda Öğr. Gör. Dr. Osman Eroğlu yönetiminde Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Müzikoloji Bölümü öğrencileri tarafından müzik etkinliği gerçekleştirildi. “Ziya Gökalp'in Bestelenmiş Şiirleri” başlıklı bir müzik şöleninde; kemanda Osman Özdamarlar, klarnette Okan Zarifoğlu, klavyede Eren Kazmacı, ritim sazda Uzm. Sait Demir Ziya Gökalp'ın bestelenmiş şiirlerini çalıp söylediler. Dr. Osman Eroğlu tarafından bestelenen Gökalp'in Ala Geyik ve Ergenekon adlı iki şiiri ilk kez dinleyicilerle buluştu. Konserde Gökalp'ın Tevhid, Asker Duası, Uyu Yavrum/Ninni, Kızılelma, Altın Destan, Vazife, Alageyik ve Ergenekon adlı şiirleri seslendirildi. Müzik programı sonunda katılımcılara plaket ve katılım belgeleri Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz ve Nedim Afacan tarafından takdim edildi, ayrıca günün anısına toplu fotoğraf alındı.