ZİRVEDE ORTAK DÜŞÜNCE, SOMUT ADIMLAR ATILMASI

Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Kastamonu Şubesi tarafından düzenlenen '2'nci Kastamonu İş Dünyası Zirvesi' kapsamında 'Kendir Başkenti Kastamonu' konulu program Rüya Düğün ve Kongre Merkezi Salonu'nda gerçekleştirildi. 2'nci Kastamonu İş Dünyası Zirvesi toplantısına Vali Yardımcısı Vekili ve Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, CHP Milletvekili Hasan Baltacı, Belediye Başkanı Opr. Dr....

Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Kastamonu Şubesitarafından düzenlenen '2'nci Kastamonu İş Dünyası Zirvesi' kapsamında 'Kendir BaşkentiKastamonu' konulu program Rüya Düğün ve Kongre Merkezi Salonu'nda gerçekleştirildi.

2'nci Kastamonu İş Dünyası Zirvesi toplantısına ValiYardımcısı Vekili ve Taşköprü Kaymakamı İbrahim Çenet, AK Parti MilletvekiliMetin Çelik, CHP Milletvekili Hasan Baltacı, Belediye Başkanı Opr. Dr. R. GalipVidinlioğlu, İlçe Belediye Başkanları, siyasi parti temsilcileri, STKtemsilcileri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

'EN TEMELAMACIMIZ KASTAMONU'YU UNUTTURMAMAK'

2'nci Kastamonu İş Dünyası Zirvesi'nin açılış konuşmasınıgerçekleştiren Ahmet Katar; 'Öncelikle ifade etmek isterim ki, bu zirve busalonda geçirilen birkaç saatten, konuşulan birkaç meseleden ibaret birorganizasyon asla değildir. Bizim amacımızda burada toplanıp, konuşup,kucaklaşıp vedalaşmak kesinlikle değildir. KASİAD Kastamonu Şubesi olarak, İşDünyası Zirvesi'ndeki en temel amacımız Kastamonu'yu unutturmamak, Kastamonu'nundoğal ve kültürel zenginliklerini unutturmamak, Kastamonu'nun sahip olduğupotansiyellerini unutturmamak, Kastamonu'nun manevi iklimini unutturmamaktır. Tabir-icaizse biz Kastamonulu olup şehir dışında ikamet eden iş adamı vesanayicilerimize, kıymetli hemşerilerimize Kastamonu'nun havasını unutturmamakistiyoruz. Bakınız bugün birçok arkadaşımız sabah saatlerinde veya önceki güngeldiler, Şeyh Şaban-ı Veli hazretlerini ziyaret ettiler, Nasrullah Meydanı'ndasoluk aldılar, suyunu içtiler… Bazılarımız ilçelerinde, köylerinde bulunan ailekabristanlıklarını ziyaret ettiler, sıla-yı rahim yaptılar. En basitindenkarayoluyla gelen arkadaşlarımız bir Ilgaz havası alalım diyerek, Anadolu'nunyüce dağı Ilgaz'ı aşarak Kastamonu'ya geldiler. Tüm bunların sonunda inanıyorumki iyi ki geldik, zirve vesile oldu memleketi görmüş olduk dediler. Aslında bunların hepsi bizim hedeflerimizinbirer parçasıdır. Bugün aramızda olarak amaçlarımıza destek olduğunuz içinhepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum' dedi.

'KASTAMONU,HEPİMİZİN ORTAK DEĞERİ VE MİRASI OLDU'

Kastamonu'nun herkesin ortak değeri ve mirası olduğunuvurgulayan Katar; 'Kastamonu, bizim için bir memleketten her zaman daha fazlasıoldu. Kastamonu'ya, doğup büyüdüğümüz, hayatımızı sürdürdüğümüz bir şehirolmanın ötesinde hep daha güçlü duygularla bağlı olduk. Kastamonu, hepimizinortak değeri ve mirası oldu. Zaman zaman ifade ettiğim gibi böylesine güçlü birkitlenin, sınırları dışında da çok güçlü bir lobiye sahip olan memleketin; dahaçok gelişmesi, daha çok büyümesi ve adından daha çok söz ettirmesi gerektiğinidüşünüyorum. İnancım o ki; bu amaca ulaşmanın en büyük yolu bu salonda bulunanruhun, sahip olduğumuz heyecanın sürekli diri tutulmasıdır. Kastamonu içinortak aklın hakim olduğu, şehrin tüm dinamiklerinin gönüllülük esasına dayalıolarak bir araya geldiği bir platform kurulması talebimizde bu yüzden oldu.Hepimiz bu toplumun, bu memleketin bir parçası olarak ortaya koyacağımız irade,gerektiğinde alacağımız risklerle, memleket sorunlarının çözümünde sürece dahilolmak zorundayız. Artık hatırla, makam sahibi olmuş hemşeri desteği ile şehrekatkı sunmak dönemi bitti. Memleketin büyümesi, gelişmesi, uzun vadeli tarım,sanayi ve turizm yatırımları ile oluyor. Yani kalkınma bu salonda bulunankitlenin harekete geçmesiyle elde ediliyor. Kastamonu bir tarım şehri. Bugün,bunun bir parçası olan kendiri konuşacağız. Bakınız bizim Kastamonu olarak 11adet coğrafi işaretli ürünümüz var. Bunların başında tarım ürünleri olarakTaşköprü sarımsağı, Tosya Pirinci, İhsangazi Siyez Bulguru geliyor. Peki biz buürünleri yeteri kadar profesyonel şekilde üretip, pazarlayabiliyor muyuz? İfadeetmek istediğim nokta, Kastamonu sahip olduğu ürünlerde lider ve marka ilolabilecek konumda ama bu konuda tarımsal ürünlerin sanayi kolunadönüştürülmesi noktasında ciddi sorunlarımız var. Bakın bugün Türkiye'nin ilkve tek sarımsak fabrikası olan, organize sanayi bölgemizde bulunan tesiskapanma tehdidiyle karşı karşıyadır. Elbette her şirketin ekonomik sorunlarıolabilir. Ama bunlar çözülebilecek problemlerse ve ortaya konan ürünler şehrinmarka kimliği açısından değerliyse bizim bu şirketlerimize sahip çıkmamız gerekmektedir'ifadelerini kullandı.

'KENDİRİTEKRAR CANLANDIRMAK İÇİN BİR TOHUM ATTIĞIMIZA İNANIYORUZ'

Kendire değinerek sözlerine devam eden Katar; 'Bugünözellikle üzerinde durmak istediğimiz ve çok değerli panelistlerimizle konuyuenine boyuna tartışacağımız meselemiz kendirdir. Elbette bizim kendir vekenevirden kastımız hint keneviri değil endüstriyel olarak birçok sanayikolunda hammadde olarak kullanılan endüstriyel kenevirdir. Osmanlı dönemindenitibaren topraklarımızda kenevir üretimi yapılmaktadır. 1970'li yıllara kadarilimizde en önemli sanayi bitkisiydi. Yılda 600 bin ton üretimle Türkiyeihtiyacının yüzde 63'ünü Kastamonu karşılamaktaydı. Aynı şekilde ilimizde 2 bin500 adet urgan işliği vardı. Yılda 380 bin ton urgan işliği üretilirken buürünler Kastamonu'da urgan hanlarında ve kendir hanlarında pazarlanıyordu. Buhanlar yapı olarak günümüzde de varlığını korumaktadır. Liflerinden iplik,dokuma ve kumaş, hamurlu kısmından kağıt yapılan; yapraklarından ise ilaç vekozmetik sektöründe yararlanılan kenevir, bir dönümlük alanda yetiştirildiğindedört dönümlük ağaca denk kağıt hamuru elde edilebilen mucize bir sanayibitkisidir. Kenevir dört ayda yetişirken, bir ağaç kırk ile elli yıl arasındayetişebilmektedir. Yine bir dönümlük kenevir, yirmi beş dönümlük ağaç kadaroksijen sağlayabilmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen bu mucize bitkihakkında değerli panelistlerimiz bizleri aydınlatacaktır. Ben o yüzden çokfazla detaya girmek istemiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın Ocak ayında, kenevirekim sürecinin tekrar başlamasıyla ilgili Tarım Bakanlığı'na talimat verdiğiniaçıklaması ile bu konuda birçok il kendir üssü olmaya talip oldu. Kastamonu'dada bu konu farklı platformlarda konuşuldu, tartışıldı. Ama biz bunu Kastamonudışına taşıyamadık, kendir üretimi ile ilgili sürekli başka illerin isimleritelaffuz edildi. O yüzden basın mensuplarını zirve ile ilgili bilgilendirdiğimaçıklamamda da 'bu treni bari kaçırmayalım' dedim. Kastamonu kenevire yabancıbir şehir değil. Daha önce birçok aile kendir üretimi ile geçimini sağladı. Birçokevimizde Taşköprü Kendir Fabrikası'nın ürünleri hala kullanılıyor. Şu an az daolsa Hanönü'nde kendir üretimi yapılmaktadır. Sahip olduğumuz tohumlarımuhafaza ederek, üretim alanını genişletmek çiftçimizin elindedir. Ama çiftçiyibu konuya teşvik etmek, kendiri rol model bir tarım ürünü yapmak iseyetkililere düşmektedir. Kastamonu'nun kendir konusundaki potansiyelini üretimsüreci sonunda endüstriyel alanda çeşitlendirmek ise sanayici ve işadamlarımıza düşmektedir. Biz bugün bu salonda konuya duyarlılık oluşturmak,yanlış bilgileri düzeltmek, kendiri Kastamonu'da tekrar canlandırmak için birtohum attığımıza inanıyoruz. Bu tohumu hayata tutundurmak sadece bizimgayretlerimizle olacak bir iş değil, buradaki bütün paydaşlarımızın konuya hassasiyetleyaklaşması gerekiyor' şeklinde konuştu.

'BU HAREKETSES GETİRDİ'

KASİAD Genel Sekreteri Cemal Şenol, Kastamonu'yu hiçbir zamanunutmadıklarını vurgulayarak; 'Bugün buraya 70 tane işadamıyla katılımsağladık. Unutmadık Kastamonu'yu. Düşüncelerimiz her zaman Kastamonu'yayakındı. Bu toplantı ses getirdi. Beni 2 tane holdingin genel müdür yardımcısıaradı. 1 tanesinde genel müdürü aradı. 1 tanesi kağıt üzerine, biri arabaparçası kompozit üzerine aradı. Kastamonu'ya ciddi olarak yatırım yapmayıdüşünüyorlar. Bu hareket bu panel olmasaydı, olmazdı. Bu hareket ses getirdi'dedi.

'TÜRKİYE'DEÜRETEREK İTHALATI AZALTIP, İHRACATI ARTTIRMALIYIZ'

KASİAD Genel Başkanı Ayhan Aslan ithalatın azaltılıp,ihracatın arttırılması gerektiğine vurgu yaparak; 'Bugünlerde dünyada yaşananekonomik siyasi ve toplumsal olaylar insanlar üzerinde olumsuz etkileryaratmıştır. Suriye'de terörist unsurlarla yaptığımız savaş takdire şayandır.Türkiye ekonomisinin gelişmesi için sadece devletin desteği yeterli değildir.Özel sektörün katma değerli fizibil sektörlere yatırım uygulanması esastır.Türkiye'nin ihtiyacı olan malları Türkiye'de üreterek ithalatı azaltıp,ihracatı arttırmalıyız. Kendir ekildiğinde sanayide inşaat malzemesindetekstilde ve diğer alanlarda önemli yatırımlar yapılacaktır. Bugün bizlerüniversite sanayi kamu işbirliğine de önem vermeliyiz. Yapacağımız TeknoKentlerde AR-GE faaliyetlerini arttırıp katma değerli ürünlere yönelmeliyiz.Ülkemizin ihtiyacı olan ileri teknoloji ürünleri üretmeliyiz. Türkiye'ninekonomisini güçlendirmek konularında AR-GE ve geliştirici faaliyetleriartırmalıyız. Tarımda bugün Hollanda ve Amerika ekonomisini örnek almalıyız'diye konuştu.

'İVEDİLİKLEYAPMAMIZ GEREKEN FAALİYETE GEÇMEKTİR'

Kendirin önemine değinen Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu;'İşin konuşma kısmında çok iyiyiz ama ne yazık ki yol alma konusunda zayıfız.Şimdi bir an önce ve ivedilikle yapmamız gereken faaliyete geçmektir. Kendirinbaşkentiyiz ama başkent olmanın gereğini yapmamız lazım. Başkentim demeklekimse bize başkentlik vermiyor. Kendirin en önemli havzası Taşköprü havzasıdır.Eski Taşköprü dediğimiz Zımbıllı'dan eski SEKA'ya kadar uzanan bir havzadır.Kendir o kadar önemliydi ki, Sümerbank ve SEKA Taşköprü'de kuruldu. Kendir yeniyeni tekrar gündemimize girdi. Gündemimize girmişken, en önemli eksiğimiz şuaşamada, tohum eksiğimiz. Onun için ivedilikle tohum miktarımızı arttırıp, ekimyapacağımız alanı genişletmemiz lazım. Bu konuda mutlaka AR-GE oluşturmalıyız.Vatandaş 'Kendiri ekelim de, biz bunu ne yapacağız?' diye soruyor. Dolayısıylabu konuda özellikle iyi bir çalışma yapmamız lazım. Bu konuda ekim yapacakinsanlarımız ikna etmemiz lazım. Kendir konusunda duayen bir hocamız var. Ondanbu konuda değerli bilgiler alabiliriz. Bu işlerin sözde kalmayıp, mutlakaeyleme yansıması lazım. İvedilikle bu konuda toplantılar yapıp, yatırımı nereyeyönlendirebiliriz noktasında düşünmemiz lazım. En azından 2 tane yan sanayiyiKastamonu'ya kazandıralım. Bunlardan bir tanesi naylon poşetler artıkyasaklandı. Bu hayatımızdan bir süre sonra çıkacak. Bu noktada poşet noktasındabizim kendirden ürettiğimiz poşete dönme konusunu gündeme getirebiliriz.Bununla ilgili mutlaka AR-GE oluşturup, çalışmamız lazım. Çünkü önümüzde yaklaşık2-3 yıllık bir süreç var. Şu anda ürettiğimizin buna yetmesi mümkün değil.Tohum biriktirirken, bununla ilgili de altyapı çalışmalarımızı bir an öncehızlandırmamız lazım. Kendirden tuğla yapabilsek keşke. 700 dereceye dayanıklıbir hammadde. 700 dereceye dayanıklı binalarımız olduğunu düşünün, yangıntehlikesini de hemen hemen bertaraf edebiliyoruz. Bir depremde altındakalsanız, burnunuz kanamadan çıkarsınız, çünkü çok hafif madde. Çok dayanıklıbir madde. Ciddi bir yalıtım malzemesi. Bu konuda bütün dünyaya satışınıyapabiliriz. Burası gerçekten anavatanı. İplik sanayinde de kullanabiliriz.Tekstil konusunda Kastamonu belli bir aşamaya geldi. Tekstil konusunda kendirinliflerini ne kadar inceltebiliriz? Bence öncelikle bu iki konu üzerinde düşünmemizgerekir. Birçok sektörü var. Hemen hemen her yerde kullanabiliriz. Taşköprü'deeskiden sarımsak ekilen tarlaya ertesi yıl kendir ekilirdi. Bu dönüşümlü olarakyapılırdı. Kendirin kökleri selenyumu yukarıya çektiği için çok daha sağlıklı,çok daha aromalı sarımsak elde edebiliyorsunuz. Dolayısıyla kendirin havayıtemizleme özelliği var. Lütfen bu güzide topluluğun bir araya gelmesi, sadecetoplanma, yeme içme, ayrılma faslına dönmesin. Gerisini mutlaka getirelim. BenBelediye Başkanı olarak bu işin arkasındayım. İşadamlarımıza her türlü desteğivereceğime, köylümüze her türlü desteği vereceğime söz veriyorum. Her türlüçabanın arkasında olacağım. Kendir bizim olmazsa, olmazımız. Kendirin bu kadaratıl durumda kalması doğru değil. Yapacağımız girişimle, MOPAK ile ciddi birpazarlıkla SEKA'yı tekrardan Kastamonu'ya kazandırabiliriz. Bu konuda üzerimedüşeni yapacağımıza söz veriyorum. Yeter ki yol alalım. Çünkü başka çıkışımızyok' ifadelerini kullandı.

'BİR ANÖNCE SOMUT ADIMLAR ATILMASI GEREKİYOR'

CHP Milletvekili Hasan Baltacı, kendiri ile ne üretileceğinekarar verilmesi gerektiğine vurgu yaparak; 'Sonucunu planlamadan, başınıplanlayamayacağımız bir süreç olduğunu kabul etmemiz lazım. Kravat üreteceksekona göre planlama yapmamız lazım, kağıt üreteceksek, otomotiv sanayindekullanacaksak, kozmetik sanayinde kullanacaksak buna uygun üretim planıyapmamız lazım. 2000'li yılların başlarında bile kendir ekiliyordu. 2002yılında bile Kastamonu'da 800-900 çiftçi yaklaşık 3 bin dönümlük bir arazidekendir ekiyordu. 2004 yılında kendir üretimi 184 dönüme düştü. Bugün sadece birüretici 40 dönümlük arazide kendir üretiyor. 2004 yılında kendir üretimininbıçak gibi kesilmesinin bir tek sebebi var. Kastamonu SEKA Fabrikası'nınkapatılması. Sen önce ne üreteceğini planla, bunun sanayisini Kastamonu'yanasıl kazandıracağını planla, ekim işi kolay. Çünkü Kastamonu'da kendir ekimiile ilgili çok büyük kültür var. Çok önemli bir gelenek var. Bence önemli olanneyi üreteceğimizi planlayarak, adımlarımızı somut şekilde atmamız gerekiyor.Hamaset yapmak kolay. Somut adımları atacak, gerçekçi yaklaşıma ihtiyacımızvar. Kastamonu TR82 Bölgesi'nde yer alan, Çankırı ve Sinop illeri gibiöncelikle 5'inci teşvik bölgesinde olmalı. Yani burada yatırım yapacak biri,destek alacağına inanması lazım. Batı Karadeniz İdare Başkanlığı'nın, BAKAPProjesi'nin acilen Kastamonu'ya kurulması gerekiyor. Bu konuyla ilgili kanunteklifimi meclise sundum. Herkesten de destek bekliyorum. Bu kadar insanız, birsonuç çıkması gerektiğini düşünüyorum. Bir an önce somut adımlar atılmasıgerektiğini düşünüyorum. Kastamonu'ya da kendirin sanayisinin kurulmasıgerekiyor. Bunu ıskalamamak lazım. Ben her türlü desteğe hazırım. Somutadımlarda attım, desteklerinizi bekliyorum' diye konuştu.

'BUTOPLANTILARININ SONUÇLARINI MUTLAKA ALMAMIZ LAZIM'

AK Parti Milletvekili Metin Çelik toplantının hayırlıolmasını dileyerek; 'Kendirin hepimizin hayatında bir yeri var. 1990 yıllarınbaşından itibaren kendirde bir gerileme başladı. Bunun birçok sebebi var.Kendirin kullanıldığı alanlarda rekabetçi ürünlerin öne çıkması, daha azmaliyetli ürünlerin hayatımızdan çıkması, kendiri hayatımızdan yavaş yavaşçıkardı. Yıllar içerisinde İnebolu'ya gemilerle çuvallar geldi, SEKA'yagetirildi. O çuvallardan kendirin hammaddesi kağıt üretilmeye başlandı. Buekonomik hayatta olabilecek bir şey. Zaman içerisinde alternatif ürünler, dahaucuz maliyetli ürünler öne çıkıyor. Bunu yaşadık. Bu süreç içerisinde SEKAköylünün ürettiği ürünü almakta çekinceli davrandı. Bu konu meclise taşındı. 1998yılında o dönemin hükümeti tarafından SEKA özelleştirme kapsamına alındı.1990'lı yılların sonuna geldiğinde, öncesi karşılaştırılamayacak kadar, kendirüretimi hem ilimizde hem de Türkiye'de azaldı. Bu özelleştirme süreciTaşköprü'deki SEKA Fabrikası ile birlikte diğer fabrikalarda da yaşandı. 2003yılında SEKA özelleştirildi. SEKA kapandığı için mi kendir üretimi bitmiştir?Buna kesinlikle katılmıyorum. Çünkü bunu il olarak da yaşadık, ülke olarak dayaşadık. Aradan 15 yıl geçtikten sonra, doğal ürünlere yönelimin arttığı birdönemdeyiz. Bu konudaki farkındalığın arttığını görüyoruz. Geçen yılhükümetimizin poşet kullanımıyla almış olduğu kararla, eşzamanlı bir şekildeSayın Cumhurbaşkanımız en doğal ürün diyebileceğimiz, kendiri öne çıkardı. Bukonuşma yapıldığında Türkiye'de Hanönü'nde 3-4 yıldır kendir eken kardeşimizvar. Fakat kendir üretimini bitirmemiş bir Vezirköprü ilçesi var. Onun adınıSayın Cumhurbaşkanımız zikretti ama bu konu 20 il ile birlikte hayata geçecek.Kastamonu'muz da bundan 5 yıl önce kendir üretebilecek iller arasına dahiledildi. O ilçe zikredildiği için maalesef sanki Kastamonu bu işin içinde yokmuşgibi bir anlam çıkarılmaya çalışılıyor. Halbuki şu anda Kastamonu'muzun kendirüretimi anlamında diğer illerden herhangi bir eksiği söz konusu değildir. Fakatçiftçimiz başka ürünlere yönelmiş. Ekim alışkanlık işi. Alışkanlıklardan kolaykurtulamıyorsunuz. Bu ateşleme ile birlikte, geçen yıl 40 dekar olan kendirekim alanı, 97 dekara çıktı. Şu anda çok az. Bunun artması için bu işin endüstrisilazım. Kendiri satabileceği fabrikalar lazım, üretim alanları lazım. Bunun içinmüteşebbislere iş düşüyor. Bu işin önünü hep birlikte açmamız lazım. Poşetkullanımı 10 ayda yüzde 70 düştü. Bunun yerini kendir alsın istiyoruz. Elbirliğiyle hareket etmemiz lazım. Bizim Kastamonu olarak hiçbir eksiğimiz yok.Sadece birkaç adım atmamız lazım. Bu toplantılarının sonuçlarını mutlakaalmamız lazım' diyerek düşüncelerini aktardı.

Protokol konuşmalarının ardından 'Kendir Başkenti Kastamonu'konulu panel yapıldı. Panelin moderatörlüğünü Gazeteci Yazar Mustafa Afacanyaparken, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Avrasya StratejikAraştırmalar Merkezi Kenevir Enstitüsü Kurucusu Dr. Yalçın Koçak, KaradenizTeknik Üniversitesi Lif ve Kağıt Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Mustafa Usta kendirin önemi ve kendir konusunda yapılabilecek çalışmalarhakkında konuşma yaptı.

'KASTAMONUÖLÜ TOPRAĞINI ÜZERİNDEN ATMALI'

Panelde soru cevap bölümünde 22'nci Dönem Milletvekili MehmetYıldırım; 'Kastamonu kendirin başkenti diyoruz ama bu başkenti bizim elimizdenaldılar. Nasıl aldılar? Yıllar yılı 1946'larda 1949'larda Mustafa KemalAtatürk'ün, İsmet Paşa'ların Kastamonu'nun kırsal bölgesinin kalkınması içinTaşköprü'ye kurdukları fabrikayla, onu satarak o makineleri yok ederek aldılar.İkincisi Ecevit'lerin ve Kastamonu siyasetçilerinin, rahmetle anıyorum SabriTığlı'nın ve diğer o dönem milletvekillerimizin İzmit'te Aziz Gümüşle mücadeleederek Kastamonu'dan üretim için 10 bin ton İzmit'te giden kendir elyafınınmerkezinde üretimini gerçekleştirebilmek için Taşköprü'ye sigara kağıdıfabrikası kurdurdular. Bunu ne yaptık, hammadde vardı, tohum vardı, insanvardı, Tarlada çalışan vardı özelleştirme adına önce 4 milyon dolara, sonra 8milyon dolara ben TBMM'de o 2003 satışında kürsüye elimde kendir elyafı vesigara kğıdı ile beraber çıktım. Allah'tan korkun, kuldan utanın dedim, neAllah'tan korkutlar, ne de kuldan utandılar, fabrikayı sattılar. Kime sattılar,MOPAK'a sattılar. MOPAK kim Türkiye'nin en büyük sigara kağıt ithalatçısı, neuğraşacak işçiyle, çiftçiyle, aldı fabrikayı atıl duruma geldi. 8 milyon dolaraaldı, şimdi ise burası bugünün değerlerinde 48 milyon lira, eski para ile 48trilyon lira. Taşköprü'de bugün bununla o parayla oranın arsasını alamazsın,böyle bir değer böyle bir olay var. Çiftçi var, üretici var biz bugün tohumunutartışıyoruz, sanayi tesisini konuşuyoruz. Avusturya'ya Hollanda'ya orayaburaya gitme yok, sayın tarım müdürümüz, sayın genel müdür yardımcısı birzahmet Taşköprü'ye gelelim. Taşköprü'de sigara kağıdı fabrikası var. Bu fabrikaçalıştırılmalı. Kastamonu ölü toprağını üzerinden atmalı. Ya fabrikayıçalıştırırsın, ya da siyasi iktidar özelleştirdiği gibi bu fabrikayı ya alırkurtarır millete verir. Başka çare olmaz, o zaman kendir ekiliyor mu bakalım.Eker miyiz ekeriz, ben hayatımı kendirticareti yapan Germeçli bir ailenin çocuğuyum. biz kendir tohumunu bu bölgedekendimiz yetiştirmezdik. Biz Laçin'den, Merzifon'dan, Osmancık'tan ve Gümüş Hacıköyden onlar kendir tohumunu yetiştirirlerdi. Yıllanmış tohumlardan kendirbitmez, biz bu sene ektik, iki üç senedir de ekiyoruz. Sadece ben Taşköprü'deekiyorum, eken arkadaşlarımız da var ama kendir bitmedi. Biterken dolu vurduyok oldu. Benim tarlama jandarma ayda üç kere geliyor, ben Milletvekili yapmışkişiyim, ben esrar üretmiyorum. Ben endüstriyel kendire öncülük ediyorum.Ürettiğim ürünleri sizin sayenizde üniversitelere gönderdim. Hocamız burada 111milyon dolarlık sigara kğıdı ithal ettiğimizi söylüyor. Hangi firma yapıyorbunu, bunun bilgisi var mı? Bununla ilgili Sayın Milletvekilim Metin bey lütfensoru önergesi verin. Türkiye'de kğıt ithalatını yapan sigara kağıdı ithalatçıfirmasını öğrenmek istiyorum. Siz vermezseniz de ben verdiririm. Fabrika var,işçi var, tarla var ama rakibi sarımsak 40 lira oldu. Kendir üretimininrekabeti sarımsak, bir dönüm yerden 200 kilo elyaf alıyoruz. Eski dönemlerdebiz kendiri dolara bağlatmıştık. İstanbul'dakilerle Kastamonu'dakiişadamlarıyla kendir fabrikalarımıza sahip çıkacağız' dedi.

Panel sonunda moderatör ve konuşmacılara Ahmet Katar, AyhanAslan, Metin Çelik ve Vali Yardımcısı Vekili ve Taşköprü Kaymakamı İbrahimÇenet tarafından plaket verildi.

Bakmadan Geçme