Zirai don olayları muhtarlara SMS ile bildirilecek
Meteoroloji İl Müdürlüğü görevlileri dün Ziraat Odası'nda aktif tarım danışmanlarına yönelik Tarımsal Meteorolojik Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Meteoroloji İl Müdürlüğü'nde görevli Rasatçı Salih Yıldırım, tarım danışmanlarına yönelik yaptığı sunumda Zirai Meteorolojik çalışmaların ana gayesinden bahsederek 'Üreticilerimize daha az risk, daha az maliyet, daha az çevre kirlenmesi, sürdürülebilir, yüksek kalitede ve verimde, daha karlı tarım yapma konusunda...
Meteoroloji İl Müdürlüğü görevlileri dün Ziraat Odası'nda aktif tarım danışmanlarına yönelik Tarımsal Meteorolojik Bilgilendirme Toplantısı düzenledi.
Meteoroloji İl Müdürlüğü'nde görevli Rasatçı Salih Yıldırım, tarım danışmanlarına yönelik yaptığı sunumda Zirai Meteorolojik çalışmaların ana gayesinden bahsederek; 'Üreticilerimize daha az risk, daha az maliyet, daha az çevre kirlenmesi, sürdürülebilir, yüksek kalitede ve verimde, daha karlı tarım yapma konusunda yardımcı olmaktır' dedi.
Zirai dondan da bahseden Yıldırım, tarımsal yönden don olayının, bitkinin bünyesindeki suyun donması sonucu fizyolojik fonksiyonlarını yerine getiremeyecek duruma gelmesi olarak açıkladı. Yıldırım, TZOB verilerine göre, gerekli tedbirler alınmadığı için söz konusu don felaketinin ülke ekonomisine zararının yaklaşık 1,5 milyar TL olduğunu ifade etti.
Etkili donların bölgelere göre dağılımından bahseden Salih Yıldırım; 'Karadeniz Bölgesi'ne baktığımızda yüzde 26 ile aslında önemli bir yere sahip olduğumuzu göstermekte. Bitkilerde don olayını biz meteorolojik açıdan hafif, orta ve şiddetli don olarak 3'e ayırıyoruz. Kastamonu'nun yıllık ortalama don dağılımı Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart aylarında yükseklik gösteriyor' diye konuştu.
'PROGRAM 394 MERKEZ İÇİN ÇALIŞTIRILIYOR'
Zirai donlarla alakalı zirai don uyarı sistemi programı geliştirdiklerini ifade eden Yıldırım; 'Haftanın her günü zirai don haritaları hazırlıyoruz. Bu haritaları önümüzdeki 4 günü kapsayacak şekilde internet sitemizde yayınlıyoruz. Bu tahminler sayesinde üreticiler muhtemel don olayı öncesi gerekli tedbirlerini alarak zararlarını en aza indirebiliyorlar. Çoğu yerde cep telefonlarına mesaj göndermeye başladık. Program 394 merkez için çalıştırılıyor. Günde 2 kez kendisini yeniliyor. Elde ettiği ham verileri program kendi yönlendiriyor ve bize uyarı olarak veriyor. Zirai don uyarı sistemi Kastamonu ile ilgili olarak Merkez, Bozkurt, Çatalzeytin, Cide, Devrekani, İnebolu ve Tosya için uygulanmakta' açıklamasında bulundu.
MUHTARLAR BİLGİLENDİRİLECEK
Bitkilerin soğukluğa dayanıklılık haritasından da bahseden Yıldırım, şunları dile getirdi: 'Bir bitkinin o bölgede yetişip yetişemeyeceği hakkında yardımcı olmaktadır. Aylık olarak yaptığımız çalışmaları zirai bülten olarak sunuyoruz. Tarım sektörüne yardımcı olmak için aylık yağış, sıcaklık, kuraklık vb. gibi değerlendirme ile her ay yeni tarımsal bir konu hakkında bilgiler vermekteyiz. 252 merkezden gelen meteorolojik gözlem değerlendirmelerini uzun yıllar ortalamaları haritalara işlenerek benzer meteorolojik değerler haritalar üzerinde birleştiğinde aynı bitkinin değişik eşit gelişme safhalarına ayrı zamanlar elde ediliyor. Yine bir çalışmamız var bu çalışmamızda Kastamonu ilçelerinde bin 68 tane köy var. Köy muhtarlarına zirai don olayları ile ilgili bilgi göndermeyi planlıyoruz. Bunun da çalışması zaten yapıldı. Şu anda bütün bilgiler köy muhtarlarından alındı. Muhtarlardan alınan bilgiler 15-20 günlük oldu. Bir ay içerisinde büyük ihtimalle uygulamaya geçer. SMS yoluyla bilgilendirme yapacağız. Sadece Kastamonu için değil Türkiye genelinde tüm muhtarlara zirai don olayı olduğu zaman bilgilendirmek amaçlı bu sistemi geliştirdik' şeklinde konuştu.