Ziraat Odası Başkanı Butur: 'TMO garantili bir liman'

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO ) Kırcalar mevkiindeki alanda 17 Temmuz'dan itibaren hububat alımına başladı. Konuya ilişkin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, açıklamada bulundu.

Geçen sezon 20 Temmuz' da alıma başlanırken bu sezon Ziraat Odası ile yapılan istişareler sonucu hububatın erken olgunlaştığı için alıma başlama tarihi öne çekilmiş ve her sezon olduğu gibi TMO'nun bu sezon da randevulu alım yapılacağı geçtiğimiz haftalarda Ziraat Odası Başkanlığı'nda yapılan toplantıda duyurulmuştu. Toplantıda ayrıca, çiftçilerin www.randevu.tmo.gov.tr adresinden randevu alabilecekleri ve 0366 212 35 86 nolu telefondan yardımcı olunacağını kaydedilmişti.

Geçen sene çeşit az alınırken 17 Temmuz Pazartesi günü başlayan alımlarda çeşidi artırırken piyasa göre fiyatları da yüzde 30 ila 40 bandında yüksek tuttu. TMO arpayı 7 liraya alırken 50 kuruş da devlet desteğiyle 7,50 lira çiftçinin eline geçmekte. Buğdayda ise makarnalıkta 9 lira 10 kuruş liraya alım yapılırken, 1 lira da devlet desteğiyle 10 lira 10 kuruş üreticinin eline geçiyor.

“TMO YETKİLİLERİ ALIMI HIZLANDIRACAKLAR”

TMO kalıcı ajansı ve hububat alımının hayırlı olmasını dileyen Butur; “17 Temmuz itibarıyla alıma başlandı. Randevuda bazen sıkıntılar gözükebiliyor ama TMO yetkilileri alımı hızlandıracaklar. Yaşanan sıkıntılar konusunda üreticiler müsterih olsun, endişe etmesin çünkü son hasada kadar TMO alım yapacak” dedi.

“TMO GARANTİLİ BİR LİMAN”

TMO'daki fiyatların piyasaya göre çok iyi olduğunun altını çizen Butur; “Şu anda piyasada hububat fiyatları çok düşük. TMO'nun alım fiyatı piyasaya göre yüzde 30-40 civarında daha yüksek. Bu durum üreticimiz için can suyu olacak. Ayrıca TMO bir ay içinde de ödemeyi yapacak. Buğdayda 1 lira destek, arpada 50 kuruş destek de var. Şu anda vatandaşın katılımı da iyi, vatandaş mahsulünü TMO'ya veriyor. TMO parasal yönden garantili bir liman” diye konuştu.

“EN AZ 10 BİN TON ALIM ÖN GÖRÜYORUZ”

TMO'nun geçen yıl Kastamonu'da 6 bin 300 ton alım yaptığını anımsatan Butur; “Bu sene alımın en az 10 bin ton olacağını ön görüyoruz. Uzun süreli yağışlar bazı bölgelerimizde rekolteyi düşürdü. Özellikle Devrekani'nin bir kısmında rekolte düştü. Bazı bölgeler yağışa da etkilenmiyor ama taban araziler maalesef etkileniyor, suyu sevmiyor. Buna rağmen TMO'da rekor bir alım bekliyoruz çünkü fiyatlar çok iyi” şeklinde konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme