Yılda En Az 100 Bin Kişi Ziyaret Ediyor
Cide ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve Milattan önce 5. yüzyılda ilk yerleşimin başladığı Ginolu kalesi, ziyaretçilerine üç taraftan deniz manzarasını seyretme imkanı sunuyor.
Cide ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve Milattan önce 5. yüzyılda ilk yerleşimin başladığı Ginolu kalesi, ziyaretçilerine üç taraftan deniz manzarasını seyretme imkanı sunuyor.
Kastamonu'nun Cide ilçesinde bulunan ve ilçenin ilk yerleşim yeri olarak bilinen Ginolu Kalesi'nin(Kinolis) iki yanında Ginolu ve Karadeniz adıyla 2 küçük liman bulunuyor. Ginolu Kalesi'nin kesin olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor.
Venedik ve Ceneviz kolonizasyonu sırasında önem kazandığı bilinen Kinolis Kalesi'nin günümüzdeki hali; mevcut izler, bölge tarihçesi ve ilgili kaynakların yardımı ile 9.-11. yüzyıllara dayandığı düşünülüyor. Kalenin kuzey ve doğu kısmında Karadeniz'in maviliği, batı kısmında eşsiz güzellikteki Ginolu koyu, güney kısmında ise Ginolu Mahallesi bulunuyor.
Kalenin hemen arka kısmında yer alan 14 haneli bu mahallede yaşayan vatandaşlar kale, koy ve Karadeniz manzarasının tadını çıkarıyor. Kale, denizin içine doğru uzanan Sürtüven Burnu üzerine kuruldu. Ginolu limanına 1999 yılında balıkçı barınağı inşa edildi. Limanın doğusunda Ginolu Plajı ve tesisleri bulunmakta olup yaz ayları boyunca deniz turizmine hizmet veriyor. Çatalzeytin Ginolu Köyü 2 Aralık 1998 tarihli 587 sayılı kararla Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alındı.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden Belediyeye geçen Ginolu kalesinde Osmanlı döneminde bezir yağı üretimi de yapıldı.Bu kaleyi günde 250-300 kişi, yılda ise en az 100 bin kişi ziyaret ediyor. Karadeniz'i selamlayan Ginolu Koyu, ilçe turizmine önemli katkı sağlıyor. Mükemmel manzarasıyla ziyaretçilerinden yoğun ilgi gören kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çatalzeytin Belediyesi tarafından 2021 yılında restore edildi.