Yetersiz Beslenme Ölüme Neden Oluyor!

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü 'Doğal Olan Normal Doğum' Projesi kapsamında gebelikte ve lohusalıkta sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. 

İl Sağlık Müdürlüğü “Doğal Olan Normal Doğum” Projesi kapsamında gebelikte ve lohusalıkta sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmenin', anne ve bebek ölümlerinde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, her yıl yaklaşık 154 bin bebeğin düşük doğum ağırlığı ile dünyaya geldiği ifade edildi.

'Enerji Ve Besin Öğeleri Gereksinimi Artmaktadır'

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan bilgilendirmede; “Ülkemizde ‘Gebelik Öncesi ve Gebelik Döneminde Yetersiz ve Dengesiz Beslenme', anne ve bebek ölümlerinde önemli bir yer tutuyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 154 bin bebek düşük doğum ağırlığı ile doğmaktadır. Düşük doğum ağırlığının en önemli nedenlerinden biri, hamile kadınlarda görülen beslenme bozukluklarıdır. Gebelik döneminde enerji ve besin öğeleri gereksinimi artmaktadır. Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açar. Bebeklerde ise fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa ve ölü doğuma zemin hazırlamaktadır. Anne adayının uzun süreli yetersiz ve dengesiz beslenmesi, anne ve bebek ölümlerine yol açmaktadır. Her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketilmelidir. Bu besinlerin yerine 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek tüketmeleri de yararlı olacaktır. Çiğ süt ve bundan yapılan peynirler zararlı mikropları içerdiğinden pastörize süt ve bu sütlerden yapılan peynirler tercih edilmelidir.

'Yemeklerde Sıvı Yağlar Tercih Edilmelidir'

Açıklamanın devamında; "Yine anne adayları normal zamanda yediklerine ek olarak bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık tüketmelidir. Bu besinler tüketilemiyorsa kurubaklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbaların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Vitaminler açısından zengin olan taze sebze ve meyveler her öğünde düzenli olarak tüketilmeli, Azar azar ve sık aralıklarla beslenilmeli, uzun süre aç kalınmamalıdır. Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir. Gün içinde zeytinyağı tüketmeye özen gösterilmelidir. Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır. Her gün en az 10 bardak su içilmelidir. Tarım ürünlerindeki zararlı olabilecek kalıntıları uzaklaştırmak için, besinler, özellikle sebze ve meyveler tüketilmeden önce çok iyi yıkanmalıdır. Ambalajlı besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edilmelidir. İçeriği bilinmeyen besinler gebelik süresince tüketilmemelidir. Hamilelerde D vitamini yetersizliği, anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkilemekte, doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirmektedir. Bütün hamile kadınlar, yazın öğle saatleri dışında günde 10-15 dakika süreyle güneşe çıkmalıdırlar” ifadelerine yer verildi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme