'Yeni bir Tapu Kanunu'na ihtiyacımız var'

CHP MİLLETVEKİLİ HASAN BALTACI Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Hasan Baltacı geçtiğimiz gün Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde CHP Grubu adına söz aldı. Sözlerine 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta, 5 Temmuz 1993’te ise Başbağlar'da yaşanan katliamlarda hayatlarını kaybeden aydın, yazar ve vatandaşları anarak başlayan Baltacı, 'Herkes şunu...

CHPMİLLETVEKİLİ HASAN BALTACI;

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Hasan Baltacıgeçtiğimiz gün Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair KanunTeklifinin Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde CHP Grubu adına söz aldı.

Sözlerine 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta, 5 Temmuz 1993'te iseBaşbağlar'da yaşanan katliamlarda hayatlarını kaybeden aydın, yazar vevatandaşları anarak başlayan Baltacı, 'Herkes şunu bilmeli ki acılarımızortaktır, kalbimizin kuyusunda yaralarımız kardeştir' dedi.

Bu nedenle,  bulabilmek için, çevrimiçi blog yazısının size eskortlarla ilgili tüm bilgileri basit bir şekilde verebileceğini ve onlarla en kolay şekilde en kolay şekilde zevk alabileceğinizi söyleyebilirim. Bu yüzden, sadece bu detayları bilmek için bu seçeneği deneyin ve bundan sonra mükemmel bir şekilde zevk alabileceksiniz.

'SİYASETBÜROKRASİNİN EMRİ ALTINA GİRMİŞ DURUMDA'

Mecliste yine bir torba kanun teklifi ile karşı karşıyaolduklarını, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin parlamentoyu güçsüz kılmayadevam ettiğini belirten Milletvekili Baltacı; 'Bu teklifle birlikte toplam 8kanunun 17 maddesinde değişiklik yapılacak, 9 madde eklenecek, 2 maddeyürürlükten kaldırılacak. Yine, anlayacağınız gibi bir torba kanun teklifiylekarşı karşıyayız. Her şeyden önce şunu belirtmek lazım, Cumhurbaşkanlığıhükûmet sistemiyle bize ve kamuoyuna söylenen şuydu; Bundan sonra torba kanunteklifi olmayacaktı, bundan sonra Parlamento daha güçlü olacaktı, yasamanın veyürütmenin sınırları daha belirgin, daha kalın çizilecekti. Ama görünen o ki sistemböyle işlemiyor, sistem bürokrasinin emri altına girmiş durumda, siyasetbürokrasinin emri altına girmiş durumda' ifadelerini kullandı.

'BU KANUNACELEYLE HAZIRLANMIŞ BİR KANUNDUR'

Kanun teklifinin aceleyle hazırlanmış olduğunu, bu haliylemeclisten geçmesi durumunda 1 yıl sonra yeniden düzenlemeye ihtiyaç duyulacağınısöyleyen Milletvekili Hasan Baltacı; 'Peşinen şunu söylemem lazım, Bu kanunteklifi bu hliyle yasalaşırsa bundan önce yapılan yasalar gibi en fazla biryıl sonra tekrar bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olacağı açıktır. Çünkü bu kanunkentleşme sorunuyla ilgili hiçbir sorunumuzu çözmediği gibi daha karmaşık hlegetireceği açıktır. Bu kanun aceleyle hazırlanmış bir kanundur. Bu kanununiçerisinde kentlere dönük bütüncül bir yaklaşım yoktur. Kentlerimiz söz konusuolunca örneğin kentleşmenin paydaşları olan meslek odaları niye dışlanıyor?Üniversiteler, sendikalar, yerel yönetimler, o Avrupa Yerel Yönetimler ÖzerklikŞartı'na uygun olarak kurmuş olduğumuz kent konseyleri neden dışlanıyor, neden onlarınfikirleri alınmıyor anlamış değilim' diye konuştu.

'YERELYÖNETİMLERİN GÜCÜNÜ DE AZALTACAKTIR'

Bu kanun teklifinin hiçbir sorunu çözmeyeceğinin altını çizenMilletvekili Hasan Baltacı, 'Evet, bizim yeni bir İmar Kanunu'na ihtiyacımızvar, bizim yeni bir Tapu Kanunu'na ihtiyacımız var, bizim yeni bir ToprakKoruma Kanunu'na ihtiyacımız var. Bizim kentsel dönüşüm başta olmak üzerekentle ilgili bütün kanunları tekrar, yeniden uzun boylu konuşmaya ihtiyacımızvar. Örneğin komisyonda bu kanun görüşülürken Harita Mühendisleri Odasınınolmasını isterdim. Planlamayla ilgili bir mevzuat görüşürken Mimarlar Odasının,Şehir Plancıları Odasının komisyonda olmasını isterdim. Çevre MühendisleriOdasının komisyonda olmasını isterdim. Bu alanda çalışan akademiye mensup biliminsanlarının, üniversitelerin, sendikaların, kent üzerinde söz söyleyebilecekbütün organların komisyonda olmasını isterdim. Ama maalesef, komisyona buteklif bürokratlar eliyle hazırlanıp geldi, bir günde tartıştık, şimdi de GenelKurula indi. Bu kanun teklifi yasalaştığında hiçbir sorunumuzu çözmeyecek.Esasında yerel yönetimlerin gücünü azaltan bir kanun teklifiyle karşıkarşıyayız' şeklinde konuştu.

'YERELYÖNETİMLERİN YETKİLERİNİ KISITLIYOR'

Kanun teklifinde olması gerekenin yerel yönetimlerinyetkilerini arttırarak, ranta geçit vermeyen bir düzenleme yapılmasıgerektiğini ifade eden Milletvekili Hasan Baltacı; 'Değerli arkadaşlar, bukanun teklifi özellikle metropoller ve metropollerdeki kentsel dönüşüm alanlarıbaşta olmak üzere, bu alanlarda yapılacak tasarruflarla ilgili yerelyönetimlerin yetkilerini kısıtlıyor. Cumhurbaşkanı ve Bakanlara devrediyor.Hlbuki olması gereken, yerel yönetimlerin söz hakkını daha da fazlalaştırıp,ranta geçit vermeyen düzenlemeleri önümüze koymamız gerekiyordu' dedi.

'YERELYÖNETİM ÖZELLİKLE DIŞLANIYOR'

Vatandaşların yerel yönetimlerin gücünün arttırılmasınıistediğini ifade eden Milletvekili Hasan Baltacı, 'Bakın, bir yerel seçimatlattık, 31 Mart ve 23 Haziran tekrar seçimlerini atlattık, şunu gördük.Türkiye'de yerel yönetimlerin gücü siyasette giderek artacak. Çünkü, seçmenimizve yurttaşımız merkezî iktidarın çözemediği problemlerin bundan sonra yerelyönetimler eliyle çözülmesini istiyor. Yurttaşlarımız işsizlik sorunununçözümünü de artık yerel yönetimlerde görüyor, eğitim ve sağlık sorunununçözümünü de artık yerel yönetimlerde görüyor, ulaşım, doğal gaz, su sorunununçözümünü de artık belediyeler de görüyor. Sokakta yurttaş, merkezî iktidarlailgili umutlarını kaybetmiş durumdadır. Bunu da 23 Haziran seçimleriyletescillemiştir ve ortaya koymuştur. Her şeyden önemlisi, yurttaş, huzuriçerisinde yaşayabileceği, güven içerisinde yaşayabileceği bir kent istiyor.Hlbuki, yasa metnine bakıyorum, kanun teklifine bakıyorum, Cumhurbaşkanına vebakanlara bazı yetkiler daha veriyoruz. Örneğin, kentsel dönüşümle ilgili,örneğin afet riski altındaki alanların dönüştürülmesiyle ilgili, Hazineye aitimar parsellerinin ve tarım arazilerinin üzerindeki hak sahibi kullanıcılarındevredilmesi konusunda yerel yönetim özellikle dışlanıyor' diye konuştu.

'BU KANUNLAEĞİTİMİ, SAĞLIĞI BİR NEVİ ÖZELLEŞTİRİYORUZ'

'Bu kanun teklifi, düzenleme, ortaklık payına konu alanlardaeğitim, sağlık, spor, kültür, kreş alanları gibi alanların kamu eline geçmedenönce özel sektör eliyle yapılaşmasına imkn sağlıyor' diyen Milletvekili HasanBaltacı; 'Değerli arkadaşlar, eğer böyle yaparsak biz bu kanunla birlikteaslında eğitimi, sağlığı bir nevi özelleştiriyoruz demektir. Buradaki birmaddede şöyle söylüyor: '18 uygulaması yapılmadan önce malik adına kayıtlı birparselde eğitim ve sağlık alanı varsa özel sektör eliyle yapılabilir.' Peki,düzenleme yapıldıktan sonra, arazi kamu arazisi olduktan sonra üzerine yapılanbina nasıl kamuya geçecek? Bununla ilgili ciddi bir soru işareti var' dedi.

'YANLIŞPLAN, DOĞRU UYGULANMAZ'

Yanlış planın sonradan yapılan düzenlemelerle doğruuygulanmaya çalışılmasını da eleştiren Milletvekili Baltacı; 'Otoparklarlailgili bir düzenleme var. Ben kendi seçim bölgemden örnek vereyim.Kastamonu'dan örnek vereyim. İnsan sormadan edemiyor. 2000 yılından beriotoparklar için inşaat ruhsatlarından pay alınıyor ama hl otoparklar içinyeterli alan yok. Şimdi, bu alınan paralarla ilgili, paraların nereye gittiğiyleilgili hesap sorduk mu da 'Bundan sonra bulduğun boş arazilere otoparkyapabilirsin' diyoruz? Bunu öncelikle bir kez daha düşünmemiz gerektiğinisöylüyorum değerli arkadaşlar. Değerli arkadaşlar, bu teklifin özünebaktığımızda esasında her şeyden önce şunu görüyorum. Maddelerle ilgilisöylenebilecek çok söz var ama bu maddelerde uygulamayla ilgili bazıdüzenlemeler yapılmış yani bir plan yapılmış, bu planın uygulamasıyla ilgilibazı düzenlemeler yapılmış ama bizim esas sorunumuz şu. Yanlış plan, doğruuygulanmaz değerli arkadaşlar' ifadelerini kullandı.

'NASIL BİRKENTTE YAŞAMAK İSTİYORUZ?'

Baltacı konuşmasına şöyle devam etti; 'Şimdi, biz planlamasüreçlerini bir kenara bırakıp uygulama sürecini konuştuğumuzda yanlış birplanın doğru uygulamasını yapamayız arkadaşlar, mümkün değil. Biz 'Nasılbir kentte yaşamak istiyoruz?' sorusuna öncelikle cevap vermek zorundayız.Mümkünse çocuklarımızın yürüyerek gidebileceği okul alanları olmalı, bunun içinplanlamada yer ayırmalıyız. Hastanelerimiz şehir dışında olmamalı, bunun içinplanlama yaparken uygun yerlerde hastane alanları ayırmalıyız. Her mahalledebir annenin sokağa çıktığında çocuğunu güvenle, huzurla bırakabileceği kreşlerve bu kreşlere ayrılacak alanlar olmalı. Bu alanları ayırmadan uygulamayailişkin düzenlemelerle bu sorunların üstesinden gelemeyiz. Şurası açıktırdeğerli arkadaşlar. On yedi yıldır iktidardasınız ve on yedi yıldır kentlererant gözüyle bakıyorsunuz. Kentlere rant gözüyle bakmaktan uzaklaşılmadığısürece, kentlerle ilgili yapılacak her çaba bence nafiledir. İnşaat sektörüylebüyümenin sonuçlarını yaşıyoruz değerli arkadaşlar. Türkiye'ye giren bütünparayı gittik inşaat sektörüne yatırdık. Şu anda inşaat sektörü kriz hlinde veTürkiye ekonomisi kriz hlinde. Kentsel dönüşümle, kentsel dönüşüm mağdurlarıyarattık. Hlbuki kentsel dönüşümle vatandaşın istediği, beklediği şey şuydu:Hiçbir vatandaşımızın saray yapacak parası yok, herkes sağlıkla ve güvenleyaşayabileceği bir konut sahibi olmak istiyordu ve bu da onların hakkıydı amarant için kentsel dönüşüm fırsatını da heba ettik.'

'NEFESALACAK ALAN KALMADI'

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini söyleyenMilletvekili Baltacı; 'Değerli arkadaşlar, asıl yaşadığımız sıkıntı yerelyönetimlerin zayıflatılması ve merkezî iktidarın güçlendirilmesi sıkıntısıdır.Bakın, 23 Haziran'dan sonra iktidar partisi de başta olmak üzere, ittifaklarıoluşturan partilerde de sık sık şu söyleniyor; 'Artık bu sistem revize edilmeli',Yüksek İstişare Kurulu'na atanan Bülent Arınç 'Parlamenter sistemikonuşabiliriz' diyor. Şimdi, biz bunları tekrar geriye doğru konuşacaksak nedenbu yasayla birlikte, özellikle İmar Kanunu, toprak kanunu gibi önemlikanunlarda bazı yetkileri tutup Cumhurbaşkanına devrediyoruz, bunu tekrarsorgulamalıyız arkadaşlar. Ben şunu görüyorum değerli arkadaşlar: Bu şekildekanun yapmakta ısrar ettiğimiz sürece kentlerimizi yok edeceğiz. Zaten nefesalacak alan kalmadı, kentlerimizi içinden çıkılmaz durumlara sokacağız. Değerliarkadaşlar, planlama süreçlerini yeni baştan organize etmeliyiz. Planlamasüreçlerinin içerisinde kentin paydaşları olan herkesi bir araya getirmediğimizsürece uygulamaya ilişkin yapacağımız düzenlemelerin hiçbirisi kentlerimizleilgili bir iyileştirme sağlamayacaktır diyorum. Yeniden yerel yönetimlerigüçlendirme politikasına dönmemiz gerektiğini söylüyorum' şeklinde konuştu.

'HARİTAMÜHENDİSLERİ VE TEKNİKERLERİ KADRO BEKLİYOR'MilletvekiliBaltacı son olarak; 'Ayrıca bu yasa vasıtasıyla şunu da söylemem lazım. Biz onyedi yılda binlerce mimar, mühendis yetiştirdik. Binlerce mimarı, mühendisiişsizler ordusuna kattık. Hlbuki o gençlerin bilgisini, enerjisini, yeteneğiniplanlama süreçlerine aktarabilirdik ama bugün başta Tapu ve Kadastro GenelMüdürlüğü olmak üzere harita mühendislerini istihdam eden diğer kurumlardayeterince mimar, mühendis, tekniker ve şehir plancısı istihdam edilmiyor. Bugençlerimizin emeğine, enerjisine güvenmeden geleceği inşa etme şansına sahipdeğiliz' dedi.

Bakmadan Geçme