Yazma Eser Kütüphanesi, Kastamonu tarihine ışık tutuyor
Türkiye'deki 18 Yazma Eser Kütüphanesi'nden biri de Kastamonu'da bulunuyor. 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu'na bağlı olarak açılan Yazma Eser Kütüphanesi daha çok araştırma yapan üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerine hizmet veriyor. İsteyenler kütüphanede gelip derste çalışabiliyorlar. Askerlik Şubesi karşısındaki bina Cumartesi ve Pazar günleri de saat 19.00'a kadar ziyarete açık....
Türkiye'deki 18 Yazma Eser Kütüphanesi'nden biri de Kastamonu'da bulunuyor. 2013 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu'na bağlı olarak açılan Yazma Eser Kütüphanesi daha çok araştırma yapan üniversite öğrencileri ve öğretim üyelerine hizmet veriyor. İsteyenler kütüphanede gelip derste çalışabiliyorlar. Askerlik Şubesi karşısındaki bina Cumartesi ve Pazar günleri de saat 19.00'a kadar ziyarete açık. Hafta içi de yasal olarak 17.30'a kadar hizmet veren kütüphane, araştırmacıların çalışma durumuna göre saat 19.00'a kadar açık olabiliyor. Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa açılan Osmanlıca Kurslarına da ev sahipliği yapan kütüphanede, el yazması kitaplar, Kuran-ı Kerimler, Kastamonu tarihine ışık tutan eserler, gazeteler sergileniyor. Çoğu eser Türkçeye çevrilmiş. Araştırmacılara da dijital kopyaları veriliyor. Hatta şehir dışındaki kişilere de internet ortamında ulaştırılabiliyor.
Kütüphanede Anadolu Selçuklu dönemine, Osmanlı dönemine ait el yazması Kuran- ı Kerimler bulunuyor. En Eski kitapsa Astronomi üzerine İbn El-Heysem Ebu Ali Muhammed B.El-Hasan El-Basri'nin yazmış olduğu Kitabu'l –Hey'e. Buradaki çoğu eser Türkçeye çevrilmiş durumda. Nem ölçme araçları, çelik kasaları ile güvenlik önlemlerinin üst düzeyde olduğu Kastamonu Yazma Eser Kütüphanesi'nde 4 bin 185 adet Elyazması, 9 bin 248 adet Eski Harfli Basma Eser bulunmakta. Bu eserler içerisinde 78 adet gazete ve dergi mevcut. Kütüphanede Kastamonu Üniversitesi ile işbirliği yapılarak Salnamelerin günümüz diline çevrilmesi çalışmaları da devam etmekte.