Hakkı Köylü'nün başkanlığında Yargı Reformu Teklifi kabul edildi

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü'nün başkanlığını yaptığı TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum, gruplara, terör örgütlerine üyeliği, iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle haklarında idari...


Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç vehedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve BazıKanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü'nünbaşkanlığını yaptığı TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Teklif, milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilenyapı, oluşum, gruplara, terör örgütlerine üyeliği, iltisakı ya da bunlarlairtibatı nedeniyle haklarında idari işlem tesis edilenler ile suç soruşturmasıveya kovuşturması nedeniyle pasaportları iptal edilen ya da pasaport taleplerireddedilenlere yönelik düzenleme içeriyor. Haklarındaki idari veya adliişlemler lehine sonuçlansa da pasaportları iptal edilenler veya pasaportverilmesi talepleri reddedilenlere, belirli koşulların bulunması durumundakolluk birimlerince yapılacak araştırma sonucuna göre İçişleri Bakanlığı'ncapasaportları verilebilecek.

HUKUKMESLEKLERİNE GİRİŞ SINAVI'NDA BAŞARI ARANACAK

Avukatlık staj ve noterlik staj başvurularında HukukMesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma şartları aranacak. İlgilikanunlarda belirtilen şartlara ek olarak; hakim adaylığı sınavına girmek veavukatlık veya noterlik stajına başlamak için Hukuk Mesleklerine GirişSınavı'nda veya İdari Yargı Ön Sınavı'nda başarılı olmak şartı gerekecek. HukukMesleklerine Giriş Sınavı'na, hukuk fakültesinden mezun olanlar ile yabancı birhukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göreeksik kalan derslerden sınava girip başarılı olmak suretiyle denklik belgesialanlar girebilecek. Sınav yılda en az bir defa yapılacak.

ATAMALARDA,ALAN VE SAYI SINIRLAMASI GETİRİLİYOR

İdari yargı hakim adaylığına hukuk fakültesi mezunuolmayanlar arasından yapılacak atamalarda, alan ve sayı sınırlamasıgetiriliyor. Siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarındanmezun olanlar, hakim adaylığına atanabilecek. Ancak bu kişilerden atananlarınsayısı, her dönemde atanacak toplam aday sayısının yüzde 20'sini geçemeyecek. Hukukfakültesi mezunlarının Adli veya İdari Yargı Hakim Adaylığı Yazılı YarışmaSınavı'na girebilmeleri için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda; hukukfakültesi mezunu olmayanların İdari Yargı Hakim Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı'nagirebilmeleri için İdari Yargı Ön Sınavı'nda başarılı olmaları gerekecek.

MÜLAKATKURULUNUN ÜYE SAYISI 5'TEN 7'YE ÇIKARILACAK

Mülakat Kurulunun üye sayısı 5'ten 7'ye çıkarılacak. Hakimlerve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri ile Türkiye Adalet Akademisi DanışmaKurulundan bir üye de kurulda bulunacak. Türkiye Adalet Akademisi DanışmaKurulu'nda; Yargıtay veya Danıştay mensubunun birden fazla olması halinde bukişiler arasından, Yargıtay veya Danıştay mensubu bulunmaması halinde kuruldagörev yapan hakim ve savcılar arasından her sınav için Danışma Kurulunca, üyetam sayısının salt çoğunluğunun gizli oyuyla, sınavın türüne göre bir asıl üyeMülakat Kuruluna seçilecek.

DÜŞÜNCE AÇIKLAMALARISUÇ OLUŞTURMAYACAK

Teklife göre, haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiriamacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak. Teklifle, uzmanlarınaile mahkemesi bünyesine atanmaları usulünden vazgeçiliyor, adliyelerdekurulacak müdürlükler bünyesine alınıyor. Aile mahkemelerinde, Adalet Bakanlığı'ncaadliyelerde görevlendirilen psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacılardanyararlanılacak. Soruşturma evresinde tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesiningörevine girmeyen işler bakımından altı ayı, ağır ceza mahkemesinin görevinegiren işler bakımından ise bir yılı geçemeyecek.

MAĞDURÇOCUĞUN BEYAN VE GÖRÜNTÜLERİ KAYDA ALINACAK

Cumhuriyet savcısı veya hakim tarafından ifade ve beyanınınözel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüzegelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifade vebeyanları özel ortamda uzmanlar aracılığıyla alınacak. Cinsel istismar mağduruolan çocukların soruşturma evresindeki beyanları, bunlara yönelik hizmet verenmerkezlerde cumhuriyet savcısının nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınacak. Mağdurçocuğun beyan ve görüntüleri kayda alınacak. Kovuşturma evresinde ise ancakmaddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından mağdur çocuğun beyanının alınmasıveya başkaca bir işlem yapılmasında zorunluluk bulunması halinde bu işlem,mahkeme veya görevlendireceği naip hakim tarafından bu merkezlerde uzmanlararacılığıyla yerine getirilecek. Mağdur çocuk yargı çevresi ve mülki sınırlarabakılmaksızın en yakın merkeze götürülmek suretiyle işlemler yerinegetirilecek.

TEMYİZİNKAPSAMI GENİŞLETİLİYOR

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin temyiz edilebilecekkararlarının kapsamı genişletiliyor. Buna göre, bölge adliye mahkemesi cezadairelerince duruşma açılmaksızın, cezayı kaldıran veya cezada indirimyapılmasını gerektiren şahsi sebeplere ya da şahsi cezasızlık sebeplerine bağlıolarak daha az ceza verilmesini veya ceza verilmesine yer olmadığına kararverilmesini gerektiren hallerde, hukuka aykırılığın düzeltilerek istinafbaşvurusunun esastan reddine karar verilebilecek. Teklifle, bölge adliyemahkemesi ceza dairelerinin bozma yetkisine yenileri ekleniyor.

Teklifle, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu'nda yapılan değişiklikle, bazı suçlarda verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilecek. Ancak teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

Bakmadan Geçme