Vergi ödemek yurttaşlık görevi
Vergi Haftası kapsamında Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Gelir Uzmanı Hasan Kara, Gelir Uzman Yardımcısı Fatih Arslan tarafından öğrencilere konferans verildi. Konferansta konuşan Gelir Uzmanı Hasan Kara ve Gelir Uzman Yardımcısı Fatih Arslan 'Sevgili gençler, vergi klasik anlamda devlete gelir sağlama işlevi yanında ekonomik ve sosyal amaçların elde edilmesinde önemli bir araçtır. Bu...
Vergi Haftası kapsamında Özlem Burma Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Gelir Uzmanı Hasan Kara, Gelir Uzman Yardımcısı Fatih Arslan tarafından öğrencilere konferans verildi.
Konferansta konuşan Gelir Uzmanı Hasan Kara ve Gelir Uzman Yardımcısı Fatih Arslan; 'Sevgili gençler, vergi klasik anlamda devlete gelir sağlama işlevi yanında ekonomik ve sosyal amaçların elde edilmesinde önemli bir araçtır. Bu özellikleri nedeniyle tüm kesimleri yakından ilgilendirmektedir. Günümüzde, ülkelerin gücü ve büyüklüğü ekonomik imkanlarıyla ölçülmektedir. Anayasamızın 73'üncü maddesinde Vergi Ödevi tanımlanarak; 'Herkes Kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür' denilmiştir. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı ise Maliye politikasının sosyal amaçlarındandır. Vergi, resim ve harçlar vb. yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır. Devletin amaçlarına ulaşılabilmesi ancak güçlü bir ekonomiyle mümkündür. Bunun için verginin tabana yayılarak sağlıklı bir şekilde adil olarak toplanması gerekir. Bu hepimizin görevi olup bu noktada gayret göstermeli haksız kazanç sağlayanlarla birlikte mücadele etmeliyiz' dediler.
'FİŞİ VE FATURA GİBİ BELGELERİ ALALIM'
Öğrencileri meslektaşları gibi gördüklerini söyleyen Kara ve Arslan, şunları kaydetti: 'Bu nedenle de sizlere verginin ne anlama geldiği, vergi çeşitlerinin neler olduğu gibi bildiğiniz şeyleri anlatmak istemiyoruz. Sadece şunu belirtmek istiyoruz. Lütfen yaptığımız alışverişlerin, harcamaların karşılığında perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi ve fatura gibi belgeleri alalım. Almayanları uyaralım. Böylece, aldığımız mal ve hizmetlerin fiyatlarının içerisinde bulunan ve ödeyeceğimiz olan verginin satıcının cebinde kalmasını önleyerek devlet kasasına girmesini sağlamış olursunuz. Devletimizin daha güçlü, daha zengin, daha modern, dünya ülkeleri arasında söz sahibi olabilmesi için, geleceğimizin daha aydın, daha mutlu, vatandaşlarımızın daha çok sosyal ve ekonomik imkanlara sahip olabilmesi, bizden sonra gelecek nesillerimize daha müreffeh bir ülke bırakabilmemiz için mutlaka, ama mutlaka vergi diyoruz. Devlet gelirlerinin en önemli kısmı vergilerden oluşmaktadır. Devletimizin çağın değişen ve gelişen koşullarına ayak uydurabilmesi, halkına karşı görevlerini tam olarak yerine getirebilmesi için mali yönden güçlü olabilmesinin gereği de kuşkusuz toplumumuzda vergi bilincinin yerleşmesidir. Vergiyi kısaca devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük olarak açıklayabiliriz. Devletin vatandaşlarına yüklediği bu ekonomik yükümlülüğün amacı devlet harcamalarını karşılayarak; yol, eğitim, sağlık, güvenlik gibi hizmetlerini vatandaşlarına sağlayabilmesidir' diye konuştular.
'VİMER HATTINI ARAYABİLİRSİNİZ'
Tüm devletlerde vergi olduğuna vurgu yapan Kara ve Arslan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 'Vergi devlete kaynak yaratarak, yatırım ve harcamaların karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunur. Gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu eğitim, sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetleri bu kaynaktan sağlanır. Siz değerli öğrenciler dolaylı olarak vergi ödenmesini sağlıyorsunuz. Mağazalardan, marketlerden yaptığınız alışverişler karşılığı olarak ödediğiniz paranın bir kısmı vergi olarak devlet kasasına girmektedir. Bu verginin devlet kasasına girebilmesi için sizlerin yapmış olduğunuz alışverişleriniz karşılı ödediğiniz para kadar mutlaka ödeme kaydedici cihaz fişi almanız gerekir. Eğer yaptığınız alışverişlerde ödediğiniz para kadar ödeme kaydedici cihaz fişinizi almazsanız ödediğiniz vergi devlet kasasına girmeyecek alışveriş yaptığınız işyeri sahibinin kasasına girmiş olacaktır. Sadece sizin ödediğiniz verginin devlet kasasına girmesini engellemekle kalmaz alışveriş yaptığınız kişinin de bu alışverişten elde ettiği gelir(kazanç) üzerinden ödenmesi gereken gelir vergisinin de devlete ödenmemesine neden olmuş olursunuz. O halde bizlere düşen en önemli görev vergi kaçıranlara engel olmaktır. Bunun için sizler fırından, kırtasiyeden, marketten alışveriş yaptığınızda fiş ve fatura almalısınız ki ödediğiniz vergiler devletin kasasına girsin. Aksi takdirde aldığınız malın bedelinin içindeki ödediğiniz vergi satıcının cebine girecektir. Maliye Bakanlığı'nın sizin gibi duyarlı vatandaşların vergi ile ilgili şikayetlerini ücretsiz olarak dinleyebilmesi ve ilgilenebilmesi için vergisel konularda danışmanlık hizmeti sunan ve vergi ihbarını alan VİMER 444 0 189 hattı bulunmaktadır. Alışveriş yaptığınızda fiş ya da fatura verilmediği zaman ücretsiz olarak 444 0 189 VİMER hattını arayabilirsiniz. En kısa sürede değerlendirilecek ve şikyetinizle ilgili gerekli işlemler yapılacaktır.'
'ÜLKESİNİ EN ÇOK SEVEN VERGİSİNİ TAM VE ZAMANINDA ÖDEYENDİR'
Vergi ödemenin bir yurttaşlık görevi olduğunu hatırlatan Kara ve Arslan; 'Vergisel yükümlülüklerimizi yerine getirmediğimiz sürece borç artacak ve alınmakta olan vergi gelirlerinin büyük bir bölümü de sadece bu borçların faizlerini karşılamakta kullanılacaktır. Her kayıt dışı işlem bu işleme muhatap olanlar yanında vergisel ödevlerini titizlikle yerine getirenler açısından üzerinde durulması ve müsamaha ile karşılanmaması bir konu ve olgu olmaktadır. Gerçekte ülkesini en çok seven vergisini tam ve zamanında ödeyendir. Vergisini ödemeyen ve ödevlerini yerine getirmeyenlerin bu davranışları ülkeyi daha da borç içine sokacak ve ekonomik yaşamı olumsuz etkileyecektir. Ülkemizin ekonomik açıdan sağlıklı bir gelişme göstermesi için vergi gelirlerinin arttırılması gerekmektedir. Ülke sevgisinin en somut göstergesi vergisel ödevlerin süresinde ve tam olarak yerine getirilmesidir. Devletin ürettiği kamu hizmetlerinin en önemli ve en sağlam finansman kaynağı vergilerdir. Vergi gelirleriyle finanse edilemeyen kamu hizmetleri borçlanma yoluyla finanse edilecektir. Bu durum, sonraki dönemlerde daha çok borçlanma ihtiyacı doğuracak ve bir anlamda ülkemizin geleceği ipotek altına alınmış olacaktır. Vergiler sadece kamu giderlerinin finansman kaynağı değil, aynı zamanda ekonomik büyümeyi teşvik eden, istihdamı geliştiren, haksız rekabeti önleyen, bölgeler arası ekonomik gelişmişlik düzeyini dengeleyen önemli bir araçtır. Kamuoyunun dikkatini vergi konusuna çekmek için, 1990 yılından bu yana 'Vergi Haftası' kutlamaları yapılmakta olup; Vergi Haftası kutlamalarının üç temel amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, vergiye gönüllü uyum konusunda mükelleflerimizi bilgilendirmek ve bu konuda onlara yardımcı olmaktır. İkincisi, toplumda zaten var olduğuna inandığımız vergi bilincini daha üst seviyelere taşımaktır. Üçüncüsü de, ilk ve ortaöğretim çağındaki siz çocuklarımızda, gençlerimizde vergi bilincinin oluşmasına katkı sağlamaktır. Gençler, sizlerden, burada anlatılan hususların arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza ve ailelerinize anlatmanızı istiyoruz' dediler.