Vali Karadeniz'den, uyumlu çalışma vurgusu
İl Genel Meclisi dün Mart ayının son toplantısında Vali Yaşar Karadeniz'i ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan'ı ağırladı. Toplantının gündeminde İl Özel İdaresi'nin 2016 yılı Faaliyet Raporu görüşüldü. Toplantının başında İGM Başkanı Mehmet Kayıkcı Kastamonu'nun genel durumu ve yapılan çalışmalar hakkında ön bilgi verdi. Toplantıda İl Özel İdaresi'nin 2016 yılı Faaliyet Raporu'nu...
İl Genel Meclisi dün Mart ayının son toplantısında Vali Yaşar Karadeniz'i ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan'ı ağırladı. Toplantının gündeminde İl Özel İdaresi'nin 2016 yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.
Toplantının başında İGM Başkanı Mehmet Kayıkcı Kastamonu'nun genel durumu ve yapılan çalışmalar hakkında ön bilgi verdi. Toplantıda İl Özel İdaresi'nin 2016 yılı Faaliyet Raporu'nu sunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan; 'Bana göre işin en önemli tarafı ilin kimliğinin ortaya çıkarılıp çalışmalar yapılmasıdır. Kastamonu 7 bin yıllık bir şehirdir. Çok önemli bir eyalet merkezidir. Kimliğini zaten öncelikli olarak belirlemiştir. Yani merkez olma kimliği vardır' şeklinde konuştu.
'BÜTÇEMİZ YÜZDE 93 OLARAK GERÇEKLEŞTİ'
İl Özel İdaresi olarak 2016 yılı bütçe harcamaları hakkında da bilgi veren Karahasan; '456 personelimiz bulunmakta. Hizmet alımı ile görev alan personelle birlikte toplam 550 personelimiz var. Hiçbir bütçemiz ön gördüğümüz şekilde gerçekleşmiyor. Geçen yıl da 75 milyon lira olan bütçemiz 70 milyon lira yani yüzde 93 olarak gerçekleşti. Türkiye'nin neresine bakarsanız bakın bütçenin tutturulamadığını görürsünüz' dedi.
'ÇÖP YÖNERGESİ HAZIRLADIK'
İlimizin en önemli hususlarından biri olan köylerdeki çöpler hususuna da değinen Karahasan; 'Çöp yönergesi hazırladık. Bazı pilot bölgede bu çöp toplama noktasında çalışma yapmalıyız. Nüfusu 250 üzerinde olan, turizm faaliyeti içeren köyler başta olmak üzere bu çalışmayı başlatmak istiyoruz. 300 bin liralık bir bütçe oluşturduk. Hibe yoluyla aldığımız çöp kamyonlarımız var. Bu konuda Meclis bir komisyon çalışması yaparsa hemen çözüm almaya çalışacağız. Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi'nde ikinci etap sokak sağlıklaştırması için proje çalışmamız devam ediyor. Sinanbey Camii'ne kadar olan bölgeye sokak sağlıklaştırma yapacağız. Bu caddenin mistik havasına uygun olarak da ışıklandırması için de bir çalışmamız var' şeklinde bilgi verdi.
'KARADERE YOLU TAMAMLANACAK'
Yol yapımındaki aksamalar ile ilgili olarak bilgi veren Karahasan; '15 Temmuz'daki hain saldırı bizi yol noktasında çok sıkıntıya soktu. Kastamonu'da yol yapımı için iş süresi çok kısa oluyor. Kastamonu coğrafyası çok fazla yağış alan gece ile gündüz arasında ısı farkı olan bir vilayet. Kastamonu'da kısıtlı sürede yol yapmak durumundayız. Geçen yıl en verimli çalışacağımız noktada 15 Temmuz olayı gerçekleşti. Bunlar bahane değil ama iki tane bayramın da bizim çalışma sezonumuzun içine düşmesi bize engel olarak önümüze çıktı. Ama işlerimizi yine yüzde 95'ler seviyesinde gerçekleştirdik. Onur meselesi yaparak Cumartesi ve Pazar da çalışarak iş mevsimini de uzatarak çalışmalar yaptık. 2017 yılında havalimanının devamındaki yolu Karadere'ye kadar sıcak asfalt yapacağız. Geçen yıl çalışamadık ama bu yıl ihalesini yaptık ve bitireceğiz' ifadelerini kullandı.
'İŞ HANI'NDAKİ SORUN BİZDEN KAYNAKLI BİR SORUN DEĞİL'
İlimizde doğal yaşam alanın olmasına gerektiğini vurgulayan Karahasan; 'Kastamonu'ya gelen herkesin uzun süre konuşacağı bir doğal yaşam parkımızın olması lazım. Toklu Tepe Bölgesi'nde bizzat kendim bir çalışma yaptım. 300 dönüme yakın bir araziyi 2B'ye soktuk. Milli Emlak ile Tapu Kadastro bir çalışma yapacak. Bir kaç tane taslak proje hazırlayacağız. Gözlem kuleleri, seyir terasları, hayvanat bahçesi, restoranların olduğu bir park olsun istiyoruz. Buna Meclis'te destek verirse bu çalışmayı yapalım. Bununla ilgili bir proje çalışması yapacağız. Özel İdare İş Hanı'ndaki sorun bizden kaynaklı bir sorun değil. Geçen yıl bir proje çizildi, Anıtlar Kurulu onayladı. Mimari proje bitti, statik projesi bitmek üzere. Zemin etütleri ve sondajları yapmalıyız. Biz geçen sene bunu yapamadık. Bu sene burası yine programımızda' dedi.
'AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HASTANESİ, MAYIS GİBİ'
Ağız Diş Sağlığı Hastanesi'nin son durumu hakkında da bilgi veren Karahasan; 'Yılan hikayesine dönen bir diş hastanesi var. Fesih edilseydi proje çöplüğüne yeni bir bina kazandırılırdı. Bizim görevimiz fesh etmek değil, hizmete sokmaktır. Zararına iş yapan bir müteahhit var. Belediye'nin imar çalışmasını bekledik. Proje kağıt üzerinde çizilmiş. Sağlık Bakanlığı hazırlıyor. Bir Allah'ın kulu araziye bakmamış proje çizmiş. Bölge hastanesinden kaynaklı bir heyelan oldu. Bunları temizlettik. Bir sürü eleştiriye maruz kaldık ama bizden kaynaklı değil. Şu anda yüzde 95 seviyesinde. Mayıs gibi bitireceğiz' diye konuştu.
'PARASI OLMAYAN İŞİ PROGRAMA ALABİLİR MİSİNİZ?'
İlimizde yapılması planlanan 2'nci kat asfalt çalışmalarına da değinen Karahasan; 'Geçen yılki yanlışlığı düzeltelim. Giden Valimiz Şehmus Günaydın'ın İl Genel Meclisi'nde ifade ettiği 2 bin kilometre asfalt yol bir temenniden ibarettir. Yani parası ve karşılığı yoktur. 2 bin kilometre ikinci kat asfalt hedefi programa dayalı değildir. Böyle bir program zaten yok. Bu bir temenniydi. Parası olmayan bir işi yapabilir misiniz? Parası olmayan işi programa alabilir misiniz? Bizim mevcut kapasitemizle yani bu makine parkı, bu mevsim süresi ve bu coğrafyada 1 yılda 2 bin kilometre ikinci kat asfalt yapma imkanımızda yok. Bunu ancak ihale yöntemiyle yapabilirsiniz. Bizim geçen yıl paramızın karşılığına yansıyan ikinci kat yol işimizi 900 kilometreydi. Bunun 623 kilometresini yaptık. Geriye kalan ne varsa 2017 yılında öncelikli olarak yapılacak' sözleri ile bilgi verdi.
2'nci kat asfalt çalışmaları ile ilgili Karahasan'ın sözlerine cevap veren İGM Başkanı Kayıkcı; '2'nci kat asfalt programı bir temenni değil, bir program idi. Çünkü temenni olsaydı, 1'inci kat asfalt çalışmasının hiç yapılmaması için Sayın Valimiz talimat vermezdi. 2'nci kat asfalt çalışması bu memleketin ihtiyacı idi ve bu yönde program yapıldı' dedi.
'ÇÖZÜM ODAKLI OLMALIYIZ'
İGM'nin üyeleri ile ilk defa bir araya gelen Vali Yaşar Karadeniz; 'Burada başarılı olacaksak ta, başarısız olacaksak ta beraber olacağız. Onun için belli çalışma prensipleri üzerinde de fikir birlikteliği yapmamamız gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle geçmişe takılıp kalmamalıyız. Bugün mecliste de gördüm. Geçmişte yaşanan eksiklikler, yanlışlar bundan sonra yapılacak güzel çalışmaların önüne bir engel gibi çıkabilir. Buna kesinlikle fırsat vermemeliyiz. Sonuçta Özel İdare'nin 1 yılda yürüttüğü proje sayısına bakarsak yüzlerce proje var. Bunların içinde 5 ya da 10 proje takılabilir, bu normaldir. Bunu büyük bir başarısızlık olarak görmemek gerekir. Ancak burada dikkati çeken büyük projelerde sorun yaşanmasıdır. Demek ki bundan sonraki çalışmalarımızda büyük projelerde daha dikkatli olacağız. Çözüm odaklı olmalıyız. Birbirimizin ayağına bakıp, bir birimizin açığını arayan insanlarla çok fazla yol alınamaz. Bilakis bir birimizin alnına, başına bakacağız. Bir sorun varsa da bu sorunu en kısa yoldan nasıl çözeriz o sorunun cevabını arayacağız' ifadelerini kullandı.
'FUTBOL TAKIMI GİBİ BİR BİRİMİZLE UYUMLU ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ'
Uyum içerisinde çalışılması gerektiğini söyleyen Karadeniz; 'Biz tıpkı sahaya çıkmış bir futbol takımı gibi bir birimizle uyumlu çalışmak zorundayız. Eğer futbol sahasında bir oyuncu kendi başına hareket etmeye, diğerlerinden ayrı oynamaya kalkarsa o zaman o takımda işler düzgün gitmez ve hiç ummadığı yenilgiler alabilir. Onun için burada yer alan tüm meclis üyelerimiz, İl Özel İdaresi'ndeki bütün çalışma arkadaşlarımız ve ben bir takımın oyuncusuyuz. Bunu böyle bileceğiz ve öyle çalışacağız. Çok zorunlu haller dışında yatırımların süresinde bitirilmesi için azami gayret göstereceğiz' dedi.
'KASTAMONU MERKEZİYLE, KÖYLERİYLE BİR BÜTÜNDÜR'
Tasarruftan ziyade verimlilik esasına dayalı bir çalışma prensibi geliştireceklerini belirten Vali Karadeniz; 'Tasarruf etmek için bazen hizmetleri de kısmak durumunda kalabiliriz. Ancak verimliliği esas alırsak en az maliyetle en çok işi yapabiliriz. Çalışma ekipleri zamanında yerinde olmalıdır. Böyle bir sorun varsa ve karşılaşırsanız beni ve genel sekreterimizi muhakkak bilgilendiriniz. Duruma anında gerekli müdahale yapılacaktır. Köye mi hizmet edeceğiz yoksa kente mi? Böyle bir ayrıma girmeye gerek yok. Sonuçta Kastamonu merkeziyle, köyleriyle bir bütündür. Kastamonu'nun merkezi ne kadar gelişirse, ilçeleri ve köyleri de o kadar gelişir. Geri kalmış bir ilin köyleri gelişmiş olamaz. Havalimanı konusunda tartışma bile yaşanmamış olmalıydı. Bunun neresi tartışılabilir? Havalimanı olmazsa diğer hiç bir hizmeti geliştiremezsiniz. İli bir bütün olarak düşünüp bütün kesimlere hizmet götürmek zorundayız. Sadece kırsal kesimde belediyenin yokluğunu hissettirmeme görevimiz var' dedi.
'FAZLA KÖY YOLU YAPACAĞIZ DİYE KALİTEDEN ÖDÜN VERMEYECEĞİZ'
Kastamonu'nun öncelikli probleminin köy yolları olduğunu söyleyen Karadeniz; 'Kalıcı olarak çözülmesi gereken bir problemdir. Biz mümkün olduğunda çok yol yapalım, vatandaşa bizim yaptığımızı gösterelim düşüncesinde olmamalıyız. 1 yıl sonra hepsi hasar görecek yollar yapmak doğru değil. İşte bundan dolayı Kastamonu çok fazla yol alamamış. Bunu kabul etmeniz lazım. Kastamonu benim 12'nci görev yaptığım vilayettir. Kastamonu'nun gördüğüm en büyük eksiği budur. Trabzon'da 2000'li yılların başında önce yola beton dökülüyordu. Dağlık arazide asfalt alttan su gördüğünde çabuk hasar aldığı için önce betonlama yapılıyordu. 1 ya da 2 yıl o betonla idare ediliyor, betonun yüzeyi yıpranmaya başladığında üzerine asfalt yapılıyor ve bir daha o yola hiç bir şey olmuyordu. Şimdi Trabzon'un yolu asfalt olmayan köyü kalmadı. Gaziantep'te aynı uygulama yapılıyordu. Ama acele etmemişler yavaş yavaş yapmışlar. Benim kanaatim burada da acele etmeyelim. Elbette ki elimizdeki ödeneklerin verimlilik prensibi çerçevesinde bitirilmesi konusunda elbette acele edeceğiz. Ama çok fazla köy yolu yapacağız diye kaliteden ödün vermeyeceğiz. Bu yöntemle gidilirse belki 5 yıl sonra tüm köy yolları asfalt olur ama Özel İdare'nin bütçesi yetersiz hale gelir. O asfaltlar yeniden kazınır ve hangi köy yolunun asfaltını kazıyıp yeniden asfaltlayacağız tartışması burada başlar. Onunu için uzun vadeli ve uzun soluklu yatırımlara önem vermeliyiz' diye konuştu.
'GELEN TURİSTİ MİSAFİR ETMEKTE ÖNEMLİDİR'
Kastamonu'da turizm açısından yapılması gerekenlerin önem arz ettiğini söyleyen Karadeniz; 'Turizm Kastamonu'nun olmazsa olmazlarından. Kastamonu bunu fazlasıyla hak eden bir il. Ancak turizm dediğimizde de aklımıza merkez gelmemeli. Turizmi geliştirmek demek, turisti buraya getirmekten ibaret değildir. Gelen turisti misafir etmekte önemlidir. Kastamonu'yu turistlerin başlı başına bir destinasyon olarak kabul edip gelecekleri bir şehir yapmamız lazım. Ancak buradaki turizm işletmeleri verimli ve karlı duruma gelir. Komşuda olan bizde de olsun düşüncesinden sıyrılmalıyız. Bir şehir Mozaik Müzesi yapıyor hemen komşusu olan bir il de Mozaik Müzesi yapmaya kalkıyor. O zaman bir birlerini de boğuyorlar. Safranbolu'da devam eden bir kültür turizmi var. Biz burada aynısını yapmaya kalkarsak Safranbolu bizden önce başladığı için yarışmakta zorlanırız. Farklı bir proje ortaya koymalıyız. Turistlere 'şunu görmek için Kastamonu'ya gitmemiz gerekiyor' dedirtecek bir proje ortaya koyarsak konaklarımızı ve diğer tarihi kültürel varlıklarımızı tanıtma imkanı buluruz' ifadelerini kullandı.
'KASMİB'İN GENEL KURULU 16 MART PERŞEMBE GÜNÜ TOPLANACAK'
İlimiz için önem arz eden diğer hususlara da değinen Karadeniz; 'Asfalt Plenti için işlemlerin hemen başlatılması talimatını verdim. Amacımız plenti bir an önce hizmete almaktır. Bundan sonra bu konu benim takip edeceğim en önemli konuların başında yer almaktadır. Özel İdare'ye ait mülklerin değerlendirilmesi önemli. Satmaktan önce turizmi kazandırılabilecek olanları turizme kazandırarak değerlendirmek gerekir. İşletme olarak çalıştırılabilecek olanları da kiralama yöntemiyle Özel İdare'ye gelir kaynağı sağlamak ve ilimize artı değer katmasını sağlama bizim hedefimiz. Yurdun Tepe Kayak Merkezi projesi iyi düşünülmüş bir proje ama onda da problem olmuş. Konu şu an yargıda. Yargının dışında çözülebilir mi diye yapılan çalışmadan olumlu bir sonuç alınamadı. Ama biz yılmadan çözüm getirmeye çalışacağız. Çünkü kaybettiğimiz her yıl Özel İdare'nin ve Kastamonu'nun kaybettiği bir yıl oluyor. KASMİB'in Genel Kurulu 16 Mart Perşembe günü toplanacak. Gündemde 3 madde var. Sarıyonca'daki çöp deposunda enerji üretimi konusu maddelerden biri olacak. Bu konuda ümit ediyorum ki güzel bir karar çıkacak. Özel İdare arazilerinde güneş enerjisine dayalı bir faaliyet yapılabilir mi bunu araştırmamız gerekir. Eğer karlı olacaksa böyle bir çalışmaya girilebilir' dedi.
İGM toplantısı 2016 Faaliyet Raporu'nun oy birliği ile kabul edilmesinin ardından son buldu.