Uzmanından Yaz Tatili Önerileri

Uzman Klinik Psikolog Yiğit Daimselamet çocuğun bulunduğu yaş ve cinsiyet grubuna göre tatil programının şekillendirilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.


Yaz tatilinde çocukları sınırlamak yerine aktiviteleri arttırmanın önemine değinen Uzman Klinik Psikolog Yiğit Daimselamet; “Yaz tatili, çocuklar için heyecanla beklenen bir dönemdir. Okulun yorucu temposundan uzaklaşıp, özgürce vakit geçirme fırsatı bulurlar. Ancak bu dönemi sadece boş zaman olarak görmek, çocukların gelişim fırsatlarını kaçırmamıza neden olabilir. Çocukların tatilini verimli ve dengeli bir şekilde değerlendirebilmeleri için aileler olarak bazı stratejiler uygulanabilir. Okul Öncesi Dönem 3-6 Yaş için tatil planını somutlaştırın. Bu yaş grubundaki çocuklar somut düşünme döneminde oldukları için tatilin ne kadar süreceği ve tatilde neler yapılacağı gibi temel planlar çocuklara somut örneklerle, fotoğraflarla anlatılabilir. Oyunlar oynayın. Bu yaş grubundaki çocukların dünyası oyundan ibarettir. Ebeveynler olarak tatil zamanlarında çocuklarınızla bol bol oyun oynamanız, çocuğunuzu yakından tanımanıza ve aranızdaki bağın güçlenmesine olanak sağlar. Yaratıcılığı destekleyin. Mesleki canlandırma oyunları (doktorculuk, öğretmencilik, tamircilik gibi) çocukların yaratıcılıklarının gelişmesini sağlar. Ayrıca ailecek oynayabileceğiniz kutu oyunları çocuklardaki iş birliğini ve grup bilincini geliştirir. Doğayla buluşturun. Çocukların hem fiziksel hem de psikolojik gelişimleri için açık havaya çıkmanın, doğada olmanın önemi büyüktür. İlkokul Dönemi 7-11 Yaş için ise okuma alışkanlığı kazandırın. Yaz tatilinde çocukların okuma alışkanlığı kazanmaları için kitap okumalarını teşvik edin. Beraber kırtasiyeye gidip kendi isteğine uygun kitap seçmesine izin verin. Spor ve fiziksel aktiviteler. Yüzme, basketbol, voleybol gibi sportif faaliyetlere yönlendirin. Bu aktiviteler hem fiziksel gelişimlerine katkı sağlar hem de enerjilerini olumlu yönde kullanmalarına yardımcı olur. Sokak oyunları oynasınlar. Sokakta oynanan oyunlar yaratıcılığı, problem çözme becerisini ve sosyal ilişkileri geliştirir. Çocuğunuzun bu deneyimi yaşaması için imkân yaratmaya çalışın. Ailece zaman geçirin. Ailece yapılabilecek geziler planlayın. Bu geziler, çocukların yeni yerler keşfetmelerine ve aile bağlarının güçlenmesine yardımcı olur” dedi.

‘Aktiviteleri Sınırlı Tutarak Daha Verimli Zaman Geçirmelerini Sağlayın'

Ortaokul ve lise dönemi 12-18 yaşındaki gençler için sınav sonrası daha dikkat etmeleri konusunda uyaran Uzman Klinik Psikolog Yiğit Daimselamet; “Ders Tekrarı ve Yeni Konulara Hazırlık. Sınav gruplarında önceki yılların tekrar edilip yeni yılın konularının çalışılmaya başlanması önemlidir. Ancak bu süreçte dinlenmeye ve eğlenmeye de zaman ayırmak gerekir. hobi ve ilgi alanlarına yönlendirin. Çocukların ilgi duydukları alanlarda kurslara katılmalarını teşvik edin. Müzik, resim, dans gibi hobilerle ilgilenmeleri, onların yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Gönüllü çalışmalar. Topluma katkı sağlayacak gönüllü çalışmalara katılmalarını teşvik edin. Bu, onların sosyal sorumluluk bilincini geliştirmelerine yardımcı olur. Teknoloji kullanımını sınırlayın: tatil boyunca sınırsız televizyon izlemek veya bilgisayar oynamak yerine, bu aktiviteleri sınırlı tutarak daha verimli zaman geçirmelerini sağlayın. Bu önerilerle çocuklarınızın yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli bir şekilde geçirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Unutmayın, her çocuğun yaz tatilini hak ettiğini ve dinlenmeye ihtiyacı olduğunu göz önünde bulundurmak önemlidir” ifadelerini kullandı.

Özel Haber

Bakmadan Geçme