Uzman Dr. Tiğiz: 'Maymun Çiçeği Hastalığı Viral Bir Hastalıktır'
Dünya Sağlık Örgütü/DSÖ (WHO) ve Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini açıklamıştı. Vatandaşların çoğunluğu bu açılamadan sonra gözlerini sağlık bakanlığı ve doktorlardan gelecek açıklamalara yöneltti. Özel Nefes Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esen Tiğiz son zamanlarda korkulu bir kâbus haline gelen Maymun Çiçeği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esen Tiğiz, maymun çiçeği hastalığının viral bir hastalık olduğunu belirterek; "Maymun çiçeği hastalığı viral bir hastalıktır. Maymun çiçeği hastalığı, genelde maymunlarda konakçı olarak bulunan, hastalık yapmayan maymunlardan ve kemirgenlerden insanlara bulaştığında hastalığa yol açabilen bir hastalıktır. Bu hastalık insandan insana da bulaşabilir. Genellikle ciltte vezikülobüllöz lezyonlara yol açan, nadiren ölümcül olan bir hastalıktır. Diğer tüm hastalıklar gibi bu hastalık da uzun süredir var olan bir hastalıktır. Özellikle Afrika ve Orta Afrika ülkelerinde yaygın görülen bu hastalık, bulaşmasının hızlı olması nedeniyle tüm dünyada dikkat edilmesi gereken bir hastalık haline gelmiştir. Maymun çiçeği daha çok solunum, cinsel ilişki ve temas yoluyla bulaşır. İnsana bulaştıktan sonra insandan insana da bulaşabilir. Hasta olan kişinin kıyafetleri, eldivenleri ve özel eşyaları gibi eşyaların kullanılmasıyla da hastalık yayılabilir. Bu virüs bir DNA virüsüdür, çiçek benzeri bir virüstür. Bu nedenle dünyada ve Türkiye'de çiçek hastalığı yok edilmiştir ve 20-30 yıldır aşısı yapılmamaktadır. Çiçek aşısı olan insanların bu hastalığa yakalanmayacağı veya yakalandıklarında hafif atlatacakları öngörülmektedir” dedi.
'Bu Hastalıkta En Belirgin Özellikleri Ciltte Lezyonlar Oluşmasıdır'
Bu viral hastalıklardan ayırıcı en önemli bulguların lenf bezi şişmesi olduğunu söyleyen Uzman Dr. Tiğiz; "Bu hastalıkta en belirgin özellik, ciltte lezyonlar oluşmasıdır. Ciltte kızarıklık, şişme, içerisinde sıvı birikimi, o sıvının sarı hale gelmesi, iltihaplı hale gelerek kuruması ve dökülmesi ciltte en sık görülen belirtilerdir. Biz bu duruma kabaca 'vezikülobüllöz lezyonlar' deriz. Ateş, eklem ağrıları, halsizlik gibi semptomlar birçok viral hastalıkta görülebilir. Ancak bu hastalığı diğer viral hastalıklardan ayırabilecek en önemli bulgu, lenf bezi şişmesidir. Bu lenf bezi şişliği, yaygın olarak ateş, şişlik ve halsizlik gibi belirtilerle beraber vücuttaki döküntülerle birlikte bu hastalığın maymun çiçeği hastalığı olduğunu düşündürür. Bu tür şikâyetleri olan hastaların derhal karantinaya alınması gerekir çünkü hastalık hızla bulaşır" ifadelerini kullandı.
'Şu An için Ülkemizde Karantina Gerektiren Bir Durum Söz Konusu Değil'
Dr. Tiğiz son olarak; "Özellikle Afrika seyahati yapan insanlar bu hastalığın risk grupları arasındadır. Ülkemiz açısından, o bölgeden sık sık seyahat eden iş adamları, öğrenciler veya bu tür hastalıkları taşıyan insanlarla temas edenler risk altındadır. Maymun çiçeği hastalığı viral bir hastalıktır ve genellikle kendiliğinden iyileşir. Yüzde 90-95 oranında iyileşen bir hastalıktır ve ilaçsız da tedavi edilebilir. Genelde antiviral ilaçlar verilir. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, Türkiye'de şu anda korkulacak bir durum yok. Ancak bu tür hastalığı olan bireylerle temas etmekten kaçınılmalıdır. Şu an için ülkemizde karantina gerektiren bir durum söz konusu değil. Bu hastalığın bir mortalitesi vardır ve ölümcül olma ihtimali olan bir hastalıktır. Tabi tüm viral hastalıklarda olduğu gibi, maymun çiçeği hastalığında da beyin iltihabı, zatürre, sepsis gibi rahatsızlıkların baş göstermesi mümkündür. Bu bulgular hastada bulunduğunda ölüm riski artar. Ancak bu belirtiler çok nadir görülür. Dünya artık küçük bir köy haline geldi; sadece ülkedeki insanların sağlığı değil, tüm dünyadaki insanların sağlığı da önemli. Bu hastalıklar, tüm dünyada aşıların önemini vurgulamaktadır. Hastalık tamamen iyileşse bile iz kalma olasılığı mevcut” şeklinde konuştu.