Unutulmaya Yüz Tutan Zanaat Camcılık
Kastamonu'da tanınmış eski camcılardan olan Uğur Cam İşletme sahibi Osman Zabıtoğlu 1977 yılından bu yana yürüttüğü bu mesleğin yok oluş aşamasına geldiğini belirtti.
Camcılık mesleğini yapanların azaldığına dikkat çeken Uğur Cam İşletme sahibi Osman Zabıtoğlu; “1977'den beri camcılık mesleğini icra ediyorum. Ben bu işi çok sevdim. Cam demek güven demektir. Her türlü dış etkilerken korunmak demektir. Kastamonu'da benim gibi bu mesleği yapan sadece 3 yer kaldı. Çocukken elimde bir işim altın bilezik olsun diye çırak olarak başladım. Ancak zaman içinde ustalaşarak burada küçük bir dükkân açtım. İlk başlarda işlerim iyiydi ama gün geçtikçe camcılık işlerimiz kötüye gitmeye başladı. Artık gençlerde gelişen teknolojiyle birlikte farklı alanlara yönelmeye başladı. Ekonomik şartlar, gelişen teknoloji ile cam sektörümüz bölünmüş halde. Pimapen işi ayrı, cam işi ayrı, alüminyum işi ayrı ve bizlerde ufak esnaf haline geldik. Şu anda kırılan camların yerine yenisini takıyor ve tamir işi yapıyoruz. Evlere gidip kıran camların yerine yeni cam takıyorum. Eskiden vatandaşın bizlere cam talebi çoktu ve yerimizde duramıyorduk” dedi.
‘Hazır Camlar Çıktığından Beri İş Yapamaz Hale Geldik'
İşlerinin yok olma eşiğinde olduğunu söyleyen Uğur Cam İşletme sahibi Osman Zabıtoğlu; “Şu anda ise talep çok az. Çünkü millet hazır camlara yöneldi. Hazır camlar çıktığından beri iş yapamaz hale geldik ve bu yüzden çırak bile çalıştıramıyoruz. Çırak bulmak gerçekten zor. Gelenler de 2-3 çalışıp hemen pes ederek işi bırakıyor. Mesleğimizi öğrenenlerin devamı olmadığı için bu meslek gittikçe unutulmaya yüz tutacaktır hatta şimdi bile bitti aslında. Çünkü Kastamonu'da bu işi yapan sadece 3 yer kaldı. Aynı zamanda riskli ve tehlikeli bir meslek. O nedenle herkese güvenip bir yapının cam takma işi verilemez. Bir hata hem maddi hem de manevi zarar ortaya çıkar. Camcılık bir zanaat ve maalesef unutulmaya yüz tuttu. Gençlerin de bu konuda istekli olup öğrenmelerini çok isterim aslında” şeklinde konuştu.