Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu son buldu
Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde tertiplenen 4'üncü Milletlerarası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu'nun kapanışı yapıldı. Başta ülkemizden olmak üzere, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Pakistan'dan ilimize gelen 112 iştirakçinin yer aldığı 4'üncü Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu'nun kapanış yemeği Penbe Han Restoran'da tertiplenen program ile yapıldı. Kapanış yemeği programına, Hkimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Alp Arslan, Belediye...
Kastamonu Üniversitesi ev sahipliğinde tertiplenen 4'üncü Milletlerarası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu'nun kapanışı yapıldı.
Başta ülkemizden olmak üzere, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Pakistan'dan ilimize gelen 112 iştirakçinin yer aldığı 4'üncü Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu'nun kapanış yemeği Penbe Han Restoran'da tertiplenen program ile yapıldı.
Kapanış yemeği programına, Hkimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Alp Arslan, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ve eşi, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ve eşi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı ve eşi, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli ve eşi, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ve eşi, akademik ve idari personel ile katılımcılar iştirak etti.
Kapanış yemeğinde konuşan Sempozyum Koordinatörü ve Üniversitemiz Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Ateş; 'Sempozyumumuz belirli ve seçilmiş bir konuda yapılmasına rağmen 112 adet bildiri sunulmuş, 6 ülkeden katılımcılarımızın bulunduğu bize göre çok başarılı organizasyon oldu. Hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz' dedi.
'ESKİYE DAYANAN BİR KÜLTÜRÜMÜZ VAR'
Belediye Başkanı Tahsin Babaş kapanış yemeğinde yaptığı konuşmada; 'İnanıyorum ki çok güzel bir sempozyum gerçekleşti. Bu ortam Kastamonu'nun özelliğini, niteliğini, güzelliğini ve tarihi dokusunu anlatmaya bir nebze anlatmaya yeterli olduğunu düşünüyorum. Kastamonu tarihi ve kültürel doku açısından mükemmel bir özelliğe sahiptir. Bize düşen görev bu güzel tarihi ve dokuyu eski haline götürüp gelecek nesille bırakabilmektir. Bu konuda hem yerel de hem genel de, hem de üniversitemiz bağlamında çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Mahalle, çarşı ve kale bağlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kastamonu bu sene Türk Dünyası Kültür Başkenti, Türk Dünyasından gelen bir sürü kardeşimiz ile bu yıl içerisinde münasebetlerimiz oldu. Üniversitemiz bu konuda hepimizden ileri o nedenle başta Sayın Rektörümüz ve ekibine şükranlarımı sunuyorum. Türk Dünyasının bütün ülkeleri ile Turizm başta olmak üzere ilmi konularda, kültürel konularda birlikteliği sağlamak, alışveriş yapmak çok önemlidir. Bizde bu konuda dostane bir şekilde tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz. Kastamonu Belediyesi olarak yaklaşık 20 yıldır Türk Dünyası Günlerini yaklaşık 5 gün olarak kutluyoruz. Eskiye dayanan bir kültürümüz var. Sempozyumumuzda inanıyorum ki Türk Dünyası Turizmine ciddi katkılar sağlamıştır. Bundan sonra da neticeleri doğrultusunda çalışmalar sürdürülecektir' ifadelerini kullandı.
'112 SUNUM OLDU'
Sempozyumun kapanış yemeğinde konuşan Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli; '4'üncü Uluslararası Türk Dünyası Turizm Sempozyumu bundan 4 yıl önce başlamıştı. Hiçbir eksiklik ve aksaklık olmadan her yıl 1 kere olmak üzere varlığını sürdürüyor. 1'incisi Türkiye'de, 2'nci etap Kazakistan Almatı şehrinde, 3'üncü Etap Kırgızistan Bişkek'te ve bu sene yine Türk Dünyası Medeniyet Şehri Kastamonu'da koşuldu. Bu vesile ile 4 milletlerarası konferansın 2'sine öncülük ve ev sahipliği yapan Kastamonu Üniversitesine ve onun Saygıdeğer Rektörüne, Sayın Belediye Başkanımızda ifade etti; Türk Dünyası ile olan ilişkilerde bizden çok ileride diye ben buna tamamen katılıyorum. Türk Dünyası sevdalısı, Türk Dünyası aşığı olan saygıdeğer Seyit Aydın Bey gerçekten bu konuda çok değerli çalışmalar yaptı ve bu konferansın büyük bir katılımla gerçekleşmesinde öncülük ve ev sahipliği yaptı. Bu sempozyumun katılımcı ve işbirlikçi bir kurumu olarak ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz. 112 sunum oldu. Çok güzel ilgi ve alakanın olduğu ve çok güzel sunumların yapıldığını bizatihi gördüm. Bundan sonra bu tür sempozyumlarımız ve etkinliklerimiz devam edecektir. Kazakistan Dulati Taraz Devlet Üniversitesi'nin Rektör Yardımcısı, Dekanı ve katılımcıları gelecek yıl 2019 yılında Taraz İlinde Dulati Taraz Devlet Üniversitesi'nde olmayı temenni ediyoruz. Bize büyük misafirperverlik ve ev sahipliği gösteren Kastamonu Üniversitesi Rektörü ve ekibine, akademisyen ve idareci kolektifine, teşrifleri ile her zaman yanımızda olan Kastamonu Belediye Başkanı'na, HSK üyemize teşekkür ediyorum' diye konuştu.
'KASTAMONU ÜNİVERSİTEMİZ KENDİSİNE YAKIŞANI BİR KEZ DAHA YAPTI'
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı ise; 'Sempozyuma bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kastamonu Üniversitemiz kendisine yakışanı bir kez daha yaptı. Türk Dünyasına gönül veren ve Türk Dünyasının her yerinde bir ayak izi bulunan çok değerli kardeşim Seyit Aydın'a içtenlikle teşekkür ediyorum. Tarihi, kültürü, medeniyeti ve tabiatı ile Türk Dünyası için çok özgün bir olan Kastamonu'yu ilk halindeki orijinalliği ile ve onun zenginliği ile yeniden yeni nesillere sunmak için emek sarf eden değerli Belediye Başkanımıza ve ekibine içtenlikle teşekkür ediyorum. İnşallah bu sempozyumların Türk Dünyasının başka illerinde, başka şehirlerinde sürmesine olan inancımı ifade ediyor, hepinize ayrı ayrı sevgilerimi sunuyor ve selamlıyorum' şeklinde konuştu.
'KİTABIMIZ BÜTÜN TÜRK LEHÇELERİNDE BASILACAKTIR'
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, katılımcılara teşekkür ederek; 'Her programın, her faaliyetin ve muharebenin kahramanları vardır. Bizim bu faaliyetlerimizin kahramanları da başta dekanımız olmak üzere, dekan yardımcılarımız ve öğretim üyelerimiz, idari personelimiz ki hizmetlilerimizde dhil ve talebelerimiz, turizm fakültemiz bu faaliyetimizin, bu sempozyumumuzun ve bu tür faaliyetlerimizin kahramanlarıdır. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum, minnetlerimi sunuyorum. 2018 yılı Türk Dünyasının Kültür Başkenti Kastamonu'dasınız. Kastamonu Üniversitesindesiniz her zaman söylediğimiz bir şey var; Kastamonu Üniversitesi sizin üniversitenizdir ve Kastamonu'da sizin evinizdir. Türkiye'de sizin memleketinizdir. Memleketinize, ilinize ve üniversitenize her zaman buyurun. Turizm konusunda 6 ülkeden misafirlerimiz 112 tebliğ sundular. 4'üncüsünü tertip ettiğimiz Türk Dünyası Turizm Sempozyumu'nun 120'ye yakın tebliğ sunulması akademisyenlerimizin meseleyi ne kadar ciddiye aldığını gösterir bu da inşallah Türk Dünyasının turizm konusundaki ufkunu daha da açacaktır. Bir ilim adamı için en güzel iltifat yaptığı çalışmalardan faydalanılmasıdır. Bizler de inşallah sizin çalışmalarınızdan faydalanılması için tebliğlerinizi kitap haline getireceğiz. Gerek Türkiye ve diğer Türk Cumhuriyetlerindeki resmi devlet kuruluşlarına ve tabii ki muhtar Türk Toplulukları da dhil, özel kuruluşlara turizm kuruluşlarına, üniversitelerimize göndereceğiz. Şöyle de yapacağız; kitabımız bütün Türk Lehçelerinde basılacaktır' dedi.
'TÜRK BAYRAĞI'NIN BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDE DALGALANDIĞI GÜNÜDE GÖRECEĞİZ'
Açıklamalarına devam eden Rektör Aydın; '2015 yılında hep beraber Kastamonu'da yaktığımız Türk Dünyası Turizm meşalesi 2016 yılında Kazakistan Almatı'da Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi'nde daha da güzel hale geldi. 2017 yılında Bişkek'te Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ev sahipliğinde daha da ileriye gitti. Bu yılda Kastamonu'da yaptık. İnşallah bu meşale sönmeden daha fazla parlayarak devam edecektir. 2018 yılında Kazakistan Taraz M. H. Dulati Devlet Üniversitesi'nde bu sempozyum yapılacaktı. Biz bu sene Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu olduğu için kendilerinden istirham ettik. Tekrar kendilerine teşekkür ediyoruz. Taraz M. H. Dulati Devlet Üniversitesi'nin kazanılmış, müktesep hakkını 2019 yılında verelim dedik, kabulde gördü. İnşallah 2019 yılında Taraz'da M. H. Dulati Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde sempozyumumuzun 5'incisini yapacağız. 2020' ye de Azerbaycan'ımız talip oluyor Heyet-i Aliye'miz karar verecektir. Bir teklifimiz var. Özbekistan'dan ve Türkmenistan'dan en az birer üniversitemizi ve tabi Azerbaycan'dan sempozyumu düzenleyen üniversitelerimiz arasına katalım diyoruz ve bu manada kabul gördü. İnşallah Özbekistan'da ve Türkmenistan'da ve Azerbaycan'da turizm de öne çıkan en az bir üniversitemizi sempozyumu tertipleyen üniversitelerimiz arasına katacağız. Kıymetli Rektörlerimiz Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörlerimiz şöyle bir şey söylediler; Türk Toplulukları, muhtar cumhuriyetleri de katmak gibi bir niyetimiz var. Kendilerine teklifleri götüreceğiz. İnşallah 32 Türk Bayrağı'nın Birleşmiş Milletlerde dalgalandığı günüde göreceğiz. Bu meşale inşallah sönmeyecektir ve memleketlerimizin ufuklarında yeni yollar açacaktır' ifadelerini kullandı.
'TİKA BÜTÜN FAALİYETLERİMİZDE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYOR'
Rektör Aydın sonra olarak; 'Sizlere hassaten teşekkür ediyoruz, minnet ediyoruz. İştirak eden ve beraber çalıştığımız Üniversitelerimize teşekkür ediyoruz. Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörlerimize teşekkür ederken Türkiye'den Ordu Üniversitemizin Rektörü'ne hassaten teşekkür ediyoruz. Bunları yaparken Kastamonu'da yalnız değiliz her faaliyetimizde ve işimizde yanımızda, içimizde bizimle beraber olan Kastamonu Belediye Başkanımıza ve mesai arkadaşlarına çok teşekkür ediyoruz. Maddi ve manevi destek veren bir başka kuruluşumuz Türkiye'nin yüz akı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) bütün faaliyetlerimizde her türlü desteği veriyor. Kendilerine, kuruluşumuza, başkanımıza ve çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin Hkimler ve Savcılar Kurulu Üyesi çok kıymetli kardeşim aramızdalar Alp Arslan Bey'e teşekkür ediyorum. İnşallah her zaman ve her yerde daha güzel günlerde, daha güzel gelecekte buluşmak üzere sağ olun, var olun' dedi.
Konuşmaların ardından sempozyumda bulunan Kazakistan'ın Taraz M. H. Dulati Devlet Üniversitesi yetkilileri selamlama konuşması yaptı. Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın'a Kazakistan'dan getirdikleri hediyeyi takdim ettiler. Programın sonunda Belediye Başkanı Tahsin Babaş'a, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı'ya, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli'ye ve Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç'a plaketleri takdim edildi. Devamında Sempozyum oturum başkanlarına ve emeklerinden dolayı Turizm Fakültesi'nin akademik, idari personeli ve talebelerine de teşekkür belgeleri takdim edildi.