Türkiye'nin en temiz şehri, sıfır atık yolunda
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında, belediye başkanları ile Beştepe’de bir araya geldi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanı sıra, AK Parti ve MHP'li Belediye Başkanları ve CHP'li temsilciler katıldı. Toplantıya ilimizi temsilen Belediye Başkanı Tahsin Babaş katıldı....
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında, belediye başkanları ile Beştepe'de bir araya geldi.
Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanı sıra, AK Parti ve MHP'li Belediye Başkanları ve CHP'li temsilciler katıldı. Toplantıya ilimizi temsilen Belediye Başkanı Tahsin Babaş katıldı.
'SADECE SIFIR ATIK KONUSUNDA YARDIM OLARAK VERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ'
Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki artık yavaş yavaş sıfır atığa doğru geçmenin altyapısını oluşturan gayretin içinde olduklarını ifade ederek; 'İnşallah hedef koyduğumuz 2023 yılına kadar tüm Türkiye'de görev birliği içinde buna inanarak devam ettiğimizde sıfır atığa geçmiş oluruz. Türkiye'de şu anda hava kalitesi 300 noktadan takip ediliyor. Deniz kirliliği eskiden sadece 26 noktada izleniyordu. Bugün 276 noktada deniz kirliliğini takip ediyoruz. Bu çalışmalar neticesinde de şu anda ülkemizde 450 tesisimizde 'mavi bayrak' dediğimiz plajlarımız var. Bu noktada da dünya üçüncüsüyüz, inşallah birinciliği de alırız. Bizim Bakanlığımızda yaklaşık 3 bin 500 kişi çalışıyor. Her gün 750 kilogram kadar çöpümüz çıkıyor. Bunu bir kamyon alıyor ve götürüyordu. Şimdi aylardır bize çöp kamyonu uğramıyor. Ne yapıyoruz? Önce koyduğumuz kumbaralarda, bütün arkadaşlarımızın odalarından çöp sepetini kaldırdık, kağıtları dışarıya atıyorlar. Oradaki kumbaralarda ellerindeki petler, cam şişeleri, pilleri. Ne varsa kumbaralara atıyorlar. Yemekhanemizde biriken atıkların da neredeyse tamamını kompost tesisimize götürüyoruz, orada küçük bir işlem sonrasında dışarıya gübre olarak hazırlanmış oluyor. Hiçbir belediyemiz, 21 yıl belediye başkanlığı yapan bir arkadaşınız olarak söylüyorum, bu konuda ne yapacağını tam olarak bilmiyor. Bu işi bildiğini söyleyen arkadaşlar geliyor, onların yönlendirmesiyle hareket ediyorlar. İçimizde mesela hiç para vermeden, ödemeden birilerine teslim edip ve orada belediyeyi hiç masrafa sokmayanlar olduğu gibi, bir tarafta yakma tesislerine milyonlarca dolar vermeye hazırlanan da var. Bunlara katlanamayız, bunlar doğru şeyler değil. O açılan alanların tamamı neredeyse orman alanı. Ağaçları kesiyoruz, çukurlar kazıyoruz, atıklarımızı oraya dolduruyoruz, neticesinde de çok büyük felaketler orada bekliyor bizi. Halbuki bunu çok daha akılcı bir yöntemle bir lira cebimizden çıkmadan toplayıp, ekonomiye de gönderebiliriz. Nihayetinde hiçbir belediyeye yük de olmaz. Bu konuda istekli olan arkadaşlarımız proje yaptıklarında, Bakanlık olarak daha önce belediyelere çöp aracı gibi verdiğimiz araçları durdurup, sadece sıfır atık konusunda yardım olarak vermeyi düşünüyoruz' dedi.
'243 BİN 270 LİTRE SUYUN TASARRUFUNU SAĞLADIK'
Belediyelerin bu işin motor gücü olduğuna dikkat çeken Emine Erdoğan ise; 'Çok sayıda vatandaşımızdan duydum, 'Biz atıkları ayrıştırıyoruz, belediyeler bunları dikkate alarak topluyor ve geri dönüştürüyor mu?' diye. Bu soru işaretini gidermeliyiz. 3 ayda 9 bin 180 kilogram kağıt ve kartonu geri dönüştürerek, 156 ağacın korunmasını, 243 bin 270 litre suyun tasarrufunu sağladık. Bin 675 kilogram camı dönüştürerek 168 litre petrol tasarruf edildi. 3 bin 120 kilogram metali dönüştürerek 905 litre benzin, 2003 kw enerji tasarrufu sağladık. 5 bin 720 kilogram plastiği dönüştürerek 92 varil petrol kazanımı sağladık. Plastik, cam, kağıt atıkların geri kazanılmasından elde edilen gelir, vatandaşlarımızın bütçesine artı değer olarak geri döndü' diye konuştu.
'TÜRKİYE'NİN EN TEMİZ İLİ OLARAK TOPLANTIDA YER ALDIK'
Katıldığı toplantı hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Tahsin Babaş; 'Ülkemiz ve ilimiz adına hayati bir proje olan Sıfır Atık Projesi kapsamında neler yapılması gerektiğini görüştük. Türkiye'nin en temiz ili olarak toplantıda yer aldık. Kastamonu'muzda 2017 yılı içerisinde il merkezinde 2 bin 754 ton, il genelinde ise toplam 3 bin 856 ton ambalaj atığının ekonomiye kazandırıldı. Bu toplanan atıklar sayesinde 51 bin 833 ağacın kesilmesi önlendi. 37 milyon 807 bin 600 metreküp sera gazının salınımı azaltıldı. 7 bin 318 metrekare atık depolama alanından tasarruf edildi. 56 litre petrol tasarrufu sağlandı' dedi.