Türkiye Kamu-Sen, 2020 bütçesini protesto etti

Türkiye Kamu-Sen İl Başkanlığı dün Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması düzenleyerek, bütçe görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Eylem öncesinde temsili bir memur öğle yemeği olarak yarım simit ve soğan yiyerek, memurun ekonomik durumunu temsil etti. Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı Nedim Afacan, bütçe görüşmelerine değinerek 'Sosyal devlet olma ilkesini hiçe sayan, toplumumuzun büyük bir kesimini göz ardı ederek,...

Türkiye Kamu-Sen İl Başkanlığı dün Cumhuriyet Meydanı'ndabasın açıklaması düzenleyerek, bütçe görüşmelerine ilişkin açıklamalardabulundu. Eylem öncesinde temsili bir memur öğle yemeği olarak yarım simit ve soğanyiyerek, memurun ekonomik durumunu temsil etti.

Türkiye Kamu-Sen İl Başkanı Nedim Afacan, bütçe görüşmelerinedeğinerek; 'Sosyal devlet olma ilkesini hiçe sayan, toplumumuzun büyük birkesimini göz ardı ederek, çalışanlardan alınacak vergilere bel bağlayan 2020bütçesi, memurun bütçesi değildir. Bu bütçeyle 2020 yılının, başta kamudaçalışanlar olmak üzere, tüm vatandaşlarımız için geçmiş yıllardan daha da zorgeçeceği ortaya çıkmıştır. Hepimizin bildiği gibi bütçe, devletin gelirlerininve bu gelirlerin nerelere dağıtılacağının belgesidir. Biz bu bütçede,gelirlerin kamu çalışanlarından kesilen vergilerle elde edileceğini ama gelirinpaylaşımında memurun adının dahi olmadığını görüyoruz. Önümüzdeki sene içinmemur ve emekli maaşlarına yüzde 4+4 zam yapılması kararlaştırıldı. Bununanlamı bütün bir yıl için iki taksitte toplam yüzde 8,2 yani ortalama memurmaşına 329 lira, en düşük memur maaşına 247 lira zam demek. Halbuki daha geçenyıl 4 kişilik bir ailenin zorunlu harcamaları bin 32 lira zamlanmıştı. Verilmesiöngörülen zam, harcamalar karşısında devede kulak bile kalmıyor.2002 yılındanberi vatandaşlarımızdan toplanan vergiler 10,4 kat artarken memur maaşlarıancak 7,5 kat arttı. Yani maaşlardan yapılan kesintiler, maaş zammını aştı'dedi.

'TÜİK'İN ENFLASYONUCEBİMİZE YANSIYAN ZAMLARI GÖRMÜYOR'

Milli gelirdeki artıştan dar gelirli ve ücretlilerin hakettiği payı alamadığını söyleyen Afacan; 'Milli gelir büyüyor diyoruz. Milligelirdeki artıştan dar gelirli ve ücretliler hak ettiği payı alamıyor. Memurun,emeklinin pastaya eklediği pay büyüdü ama pastadan aldığı pay küçüldü. Maaşlarındöviz, altın ve diğer yatırım araçları karşısındaki hali ortada. Bütün yatırımaraçları karşısında alım gücümüz düşüyor. Son bir yıl içinde gıdafiyatlarındaki resmi ortalama enflasyon yüzde 25,25 oldu. Doğalgaza yüzde 28,elektriğe, kılık kıyafete yüzde 18, okul masraflarına yüzde 13, kiraya yüzde 12,gazeteye yüzde 28, dergiye yüzde 50, ekmeğe bile yüzde 15 zam geldi. TÜİK son12 aylık enflasyonun yüzde 8,5 olduğunu iddia ede dursun, 2019 yılının 10 aylıkenflasyonu yüzde 10,6 oldu. Ama memura bu sene için yapılan toplam zamenflasyon farkı da dahil yüzde 10,26; yani maaşlar şimdiden erimiş durumda. Önümüzdeenflasyonun, ısınma, elektrik, gıda harcamalarının en fazla artacağı kasım vearalık enflasyonu var. Onlar da eklenince memur ve emekli maaşlarının iyideniyiye eridiği daha net biçimde ortaya çıkacak. Maliye Bakanlığı bile TÜİK'inaçıkladığı enflasyona itibar etmiyor olacak ki, yeniden değerleme oranlarınınyüzde 22,58 artacağını söylüyor. Yani bir bakıma resmi rakamlar birbiriyleçelişiyor, TÜİK'in enflasyonu cebimize yansıyan zamları görmüyor' ifadelerinikullandı.

'HAYALLERKARIN DOYURMUYOR'

Afacan, vergilere değinerek; 'Zaten vergiler her şekilde memurun,emeklinin belini büküyor. Yaptığımız her kuruş harcamadan yüzde 25 ile yüzde 45arasında vergi kesiliyor. Yani verirken cimri alırken acımasız davranılıyor.Ama iş maaşlara zam yapmaya geldiğinde bir hedef enflasyondur tutturuluyor.Hayaller karın doyurmuyor. Elbette enflasyon hedeflemesi yapılsın ama gerçeklerde göz ardı edilmesin. Maaşlar iktidarın pembe hayallerine göre, vergiler vezamlar acı gerçeklere göre belirlenmesin. Kaşıkla verilip kepçeyle alınmasın.Bir toplu sözleşme dönemi yaşadık: evlere şenlik. Tek bir konu dahi tartışılıpkarara bağlanmadı. Memurlar adına tek bir kazanıma dahi imza atılmadı. 20milyon vatandaşımızın hayalleri, umutları yıkıldı, gitti. Bu hangi vicdanasığar? İki yıl; aileleriyle bir araya gelmeyi bekleyen milyonların, kadrobekleyen yüz binlerce sözleşmelinin, bayramlarda ikramiye hayali kuranların,mülakata takılmadan adil bir yükselme sistemi içinde terfi etmeyi umutedenlerin, vergi dilimine girdiği için kuş kadar maaş zammını da vergi diliminekurban eden çalışanın, iki yıldır 3600 ek gösterge konusunda verilen sözlerintutulmasını bekleyenlerin, hak ettiğini almayı umut eden yardımcı hizmetlersınıfı çalışanlarının dünyalarını karartmak reva mıdır? Bu insanlarımıza 'kusurabakmayın, bu sene hiçbir şey olmadı, şimdi git 2 sene sonra gel' demek hangiadalet anlayışıyla izah edilebilir. Külfetisürekli birileri yüklenirken sefayı başkalarının sürdüğü bir yerde huzur olurmu? Bütçe, nimet külfet dengesi kurmak içindir. Bütçe, zenginden alıp dargelirliye vermek içindir. Bütçe, millet için, vatandaş içindir. Bizde ise memurbütçe için çalışıyor; bütçe, çalışandan alıp kimseye vermemek için kullanılıyor'şeklinde konuştu.

'MEMURUNİDAM FERMANINI İMZALAMIŞ OLACAK'

Mevcut durumu Türkiye Kamu-Sen olarak kabul etmediklerini vurgulayanAfacan; 'Bu bütçe ile vatandaşlarımızdan toplanan vergilerin artırıldığı,sağlık harcamalarında katılım paylarının, ilaç bedellerinin ve tedavigiderlerinin büyük bölümünün vatandaşlarımızın cebinden çıkacağı, memur veemeklinin yoksulluğa mahkûm edileceği, yaşamın biraz daha zorlaşacağı bir yıladaha başlayacağız. Bu durumu Türkiye Kamu-Sen olarak kabul etmemiz mümkündeğildir. Bu bütçeye karşı olduğumuzu, bu bütçede memur olmadığını, bu bütçeninde memurun bütçesi olmadığını her yerde dile getiriyoruz. 2020 Yılı MerkeziYönetim Bütçe Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor. Eğertasarı, bu hali ile komisyondan geçerse bir daha değiştirilmesi mümkün değil. Eğerkomisyon tasarıyı bu hali ile onaylarsa memurun idam fermanını imzalamışolacak. Bu nedenle tasarıya memur maaşlarına ilişkin bir düzeltme eklenmekzorundadır. Ardından da bir memur paketi hazırlanarak sözleşmeli personelekadro başta olmak üzere, bayram ikramiyesi, vergi dilimleri, mülakatınkaldırılması, 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetliler gibi konular acilençözülmelidir. Biz, bu konudahazırladığımız mektuplarımızı, ülkemizin her köşesinden sayın Cumhurbaşkanına,Cumhurbaşkanı Yardımcısına, siyasi partilerimizin grup başkanvekillerineulaştıracak ve bir çözüm üretilmesini isteyeceğiz. Kamu çalışanlarından yanaolmayan politikaların bir uzantısı olan 2020 yılı bütçesi, bu haliyle memurunbütçesi olmaktan çıkmış, sinekten yağ çıkarma bütçesi olmuştur. 2020 yılıbütçesi, memur ve emeklinin kurban edildiği bütçe değil, memurun bütçesi olsundiyor, hepinize saygılar sunuyorum' dedi.

Açıklamanın ardından Türkiye Kamu-Sen tarafındanCumhurbaşkanlığı'na ve TBMM'de bulunan siyasi parti temsilcilerin PTT'den birermektup gönderildi.

Bakmadan Geçme