TÜED Şube Başkanı Buturoğlu: 'Karardan Memnun Kaldık'

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kapsamında bir defaya mahsus verilen ve birçok emeklilerin alamadığı 5 bin liralık ikramiyenin tüm emeklilere verileceğinin duyurulması Kastamonu'daki emeklileri de memnun etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada; “Açıkçası emeklilerimizin bir kısmının dışarıda bırakılması şahsen bizim de içimize sinmeyen, bizim de hakkaniyetli bulmadığımız bir durumdu. Dahası bunun çiftçi ve esnaf emeklilerimizin içinde yer aldığı diğer emeklilerimizde bir gönül kırgınlığına sebep olduğunu üzüntüyle müşahede ettik. İlk düzenlemeden yararlanamayan çiftçi ve Bağkur'lu esnaf emeklilerimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimizin de tek seferlik 5 bin lira ödeme imkanından faydalanmalarını sağlayacağız. Böylece 15 milyon 120 bin emeklimizin tamamına bir defaya mahsus 5 bin liralık ödeme gerçekleştirmiş olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

‘Cumhurbaşkanı'mıza Teşekkür Ederiz'

Konuya ilişkin Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Şube Başkanı İsmail Buturoğlu, yaptığı açıklamada, Çiftçi kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olan emekli çiftçilerin de ikramiye alamadığını hatırlatarak; “Benim de Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydım var ve ben de alamadım. Ben de dahi diğer emeklilerimiz bu durumu yadırgadı. Çok şükür bu dile getirdiğimiz durumu Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan gündeme alarak, 4 milyon 689 bin emeklinin de 5 bin TL ödeme imkanından faydalanacağını açıkladı. Durumdan hem kendi adıma hem de üyelerimiz adına memnun kaldık. Arkadaşlarımız da mutlu oldu. Alınan karardan dolayı Cumhurbaşkanı'mıza teşekkür ederiz” diye konuştu.

‘Emeklilik, Cumhuriyet'in 100'üncü Yılında Hak Ettiği Yere Getirilmelidir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan çözüm bekleyen diğer taleplerini de sıralayan Buturoğlu; “Temmuz 2023 ayında en az aylık ödemesi 7 bin 500 lira sabit kaldığından, emekliler muhtaç durumuna düşmüş ve sosyal yardım almak için Sosyal Yardım ve Dayanışma Vakıflarına müracaat etmek zorunda kalmıştır. 2024 Bütçesi, Orta Vadeli Program ve 12'inci Kalkınma Planı'nda, emekliler ve çalışanların haklarını koruyacak ve geliştirecek hiçbir hedef bulunmamaktadır. Uygulanan ekonomik politikalar, gelir dağılımını bozduğu gibi, kazanılmış hakları da zayıflatmaktadır. Sigorta mevzuatımız, sil baştan ele alınmalı, gösterge ve basamak sistemine dönülmelidir. Alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olmalı, gösterge ve basamak değerlerine göre aylık bağlama oranlan yeniden belirlenmelidir. Bu önerimiz yapılmadığı sürece, emekli aylıklarında eşitlikten söz edilemez. Tam da bugün bu sorunu yaşıyoruz ve prim gün sayılarına ve kazançlarına bakılmadan, emeklilerin önemli bir bölümüne 7 bin 500 lira ödenmektedir. Bu sürdürülebilir bir sistem olamaz. Bu nedenle, 2024 yılı yeni bir başlangıç yılı olmalı ve gelecek güvencesi olan emeklilik, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında hak ettiği yere getirilmelidir. Emekli aylıklarına seyyanen zam yapılmalıdır. Taban emeklilik aylığı, asgari ücretle eşitlenmelidir. Dereceden emekli olan memur emeklilerimizin 3600 ek göstergeden yararlanması sağlanmalıdır. Bayram ikramiyeleri güncellenmeli ve en az aylık ödemesine endekslenmelidir. Emeklilerden alınan sağlık katkı payları kaldırılmalı. Emeklilerimiz, muayene, ilaç bedeli, tetkik ve tedavilerde ilave ücret ödemesi de dahil hiçbir ad altında katkı payı ödemeden, kamu ve özel sağlık kuruluşlarından yararlandırılmalıdır. Vergiler ile birlikte enflasyondan en fazla etkilenen kesim emekliler olmuştur. Bu nedenle, vergi iadesi karşılığı olarak ödenen ek ödeme oranları yetersiz kaldığından, yüzde 10'a yükseltilmelidir. Emeklilerin konut giderlerinden doğal gaz, elektrik, kömür ve su faturaları gibi hiçbir ad altında vergi alınmamalıdır. Evi olmayan ve kirada oturan emeklilerimize kira yardımı yapılmalıdır. Kurban ve Ramazan Bayramı'nda verilen 2 bin liranın herhangi bir alım gücü kalmadı. Bunun biraz daha yukarıya çıkarılması lazım. Ekonomik sıkıntının ne olduğunu biz de biliyoruz, bu memleket, bu bayrak bizim. Yani 5 bin lira gibi bir rakam verilse dini bayramlarda en azından daha da güzel olur diye düşünüyoruz. Bu gibi sorunlarımızın çözüme kavuşmasını ülkemizdeki bütün emeklilerimiz adına istiyoruz” diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme