Trafik Haftası'nda, 'eğitim' vurgusu
Trafik Haftası dolayısıyla, Kuzeykent Harikalar Diyarı Parkı'nda, etkinlikler gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, günün anlam ve önemini belirten protokol konuşmalarının yapılması, Orhan Şaik Gökyay Sepetçioğlu Halk Oyunları'nın gösterisi, trafik ve ilk yardım haftasıyla ilgili şiirlerin okunması, yılın örnek sürücüsüne plaket verilmesi, trafik ve ilk yardım haftasıyla ilgili özlü sözlerin okunması ve...
Trafik Haftası dolayısıyla, Kuzeykent Harikalar Diyarı Parkı'nda, etkinlikler gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, günün anlam ve önemini belirten protokol konuşmalarının yapılması, Orhan Şaik Gökyay Sepetçioğlu Halk Oyunları'nın gösterisi, trafik ve ilk yardım haftasıyla ilgili şiirlerin okunması, yılın örnek sürücüsüne plaket verilmesi, trafik ve ilk yardım haftasıyla ilgili özlü sözlerin okunması ve haftayla ilgili resim şiir ve kompozisyon alanında yapılan yarışmalarda derece elde edenlere ödüllerinin takdim edilmesiyle sona erdi.
Düzenlenen programa Vali Yaşar Karadeniz, AK Parti Milletvekili Metin Çelik, Belediye Başkanı Tahsin Babaş, İl Emniyet Müdürü Metin Turgay Karabulak, kamu kurum kuruluş ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılım sağladı. Protokol üyeleri gerçekleştirdiği konuşmalarında trafikte eğitimin önemine dikkat çekti.
'BİZİM GİBİ HİÇBİR AİLE ÜZÜLMESİN, AĞLAMASIN'
23 Temmuz 2017'de elim bir trafik kazası neticesinde hayatını kaybeden gazeteci Mehmet Seyitoğlu'nun ablası Beyhan Seyitoğlu; 'Ben kardeşimi trafik kazasında kaybettim. Henüz 25 yaşındaydı. Bizim gibi hiçbir aile üzülmesin, ağlamasın. Buradan herkese sesleniyorum; trafik kurallarına uyalım, hız yapmayalım, emniyet kemerlerimizi takalım' dedi.
'TRAFİK KURALLARINA SAYGI İNSANLIĞA SAYGIDIR'
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Özcan Güler ilimizde yaşanan trafik kazalarını sayısal olarak paylaştı. Güler; 'Trafik Haftası amacımız, trafik güvenliği bakımından karayolunu kullanan yaya, yolcu ve sürücülerin dikkatini trafik olgusu üzerine çekerek insanları duyarlı hale getirmek ve farkındalık yaratmaktır. Karayolları, kolluk dışında birçok kurum ve kuruluşa yetki ve özellikle de sorumluluk yüklemektedir. Unutulmamalıdır ki, tüm özverili çalışmalara rağmen kolluğun trafik güvenliği üzerindeki etkisi sadece yüzde 18'dir. İlimizde kayıtlı araç sayımız 128 bin 871 adet olup, ehliyetli sürücü sayımız ise 142 bin 900'dür. Bu sayılar her yıl ortalama olarak, araç sayılarında yüzde 3, ehliyetli sürücü sayılarında ise yüzde 5 artış göstermektedir. Yalnızca polis sorumluluk alanlarında 2017 yılında, 10 ölümlü, 675 yaralanmalı, 641 maddi hasarlı trafik kazası meydana gelmiştir. Bu kazalarda 11 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 220 vatandaşımız ise yaralanmıştır. İlimiz genelinde trafik güvenliğinin arttırılması, üzücü sonuçların oluşmaması için, gerek alternatif yollar oluşturulması gerekse mevcut yolların genişletilerek trafik güvenliğinin içerisinde seyretmesini sağlanması için yerel yönetimlerin öneminin biraz daha anlaşılmaktadır. İlimiz genelinde, 2013 yılında başlanan trafik dedektifleri projesi kapsamında tüm okullarımızda öğrenci kardeşlerimizin eğitimleri devam etmekte ve gönüllü trafik denetçileri olarak bizlere yardımcı olmaları ve ileride trafik konusunda daha bilinçli olmaları sağlanmaya çalışılmaktadır. Trafik kurallarına saygı insanlığa saygıdır' ifadelerini kullandı.
'EN ÖNEMLİSİ EĞİTİM'
Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise; 'Trafik, hayatımızda en önemli yer işgal eden konulardan birisi. Bunun için de biz biliyoruz ki en önemli şey eğitim. Trafik konusunda çok iyi eğitim alırsanız, kuralları yerine getirirseniz, bilin ki burnunuz kanamaz. Bunu bir hayat felsefesi haline getirmek lazım. Özellikle şehirlerde trafik çok yoğunlaştı. Caddeler, sokaklar; her yer araçlarla dolu. Buraları kullanırken mevzuat ve kurallara azami dikkat göstermemiz lazım. En ufak bir hata canımızı kaybetmemize yol açar. Belediye olarak Çocuk Trafik Eğitim Parkuru düzenledik. Burada öğrencilerimizi eğitmeye gayret gösteriyoruz. Burada eğitimlerini tamamladıktan sonra Milli Eğitim ve Belediyemiz tarafından trafik sertifikası veriliyor' dedi.
EĞİTİM, DENETİM VE ALTYAPI VURGUSU
Vali Yaşar Karadeniz; trafiğin güvenli bir şekilde akmadığı yerde trafik sorunu olduğunu ifade ederek; 'Bunu sağlayacak tüm etmenleri yan yana getirdiğinizde trafik sorunu ortadan kalkmış olur. Birincisi eğitim. Okul öncesinden anne babanın çocuğuna vereceği eğitim çok önemli. Okulda da uygulamalı eğitim verilmek zorundadır. Sonrasında da sürücü kursları eğitimleri. Bu eğitimlerin üç ayağı da ne kadar sağlıklıysa o toplulukta trafik eğitimi tam anlamıyla yerine geliyor demektir. Devamında trafik denetimi gelir. Denetimi ne kadar eksiksiz yapabilirsek o kadar güvenli akışı sağlamış oluruz. Bir sürücü hata yaptığında cezasının geleceğini bilirse trafik kuralına uyma oranı yükseliyor. Eğitimle yüzde 60-70 başarıyı yakalıyorsunuz ama bunu yüzde 90 küsürlere çıkarmak etkin bir trafik denetimiyle mümkündür. Trafik eğitimini verip, denetimi de düzgün yapmayla da iş bitmiyor. Trafik alt yapısını da sağlamamız gerekiyor. Bu 3 ana başlığı doğru şekilde uygulamak trafiğin güvenli bir şekilde akmasını, insanların gidecekleri yere zamanında gitmesini sağlayacaktır. Dolayısıyla, trafiğe çıktığımızda yapmamız gereken şey çok basit. Bir şey olmaz demeyeceğiz, ya bir şey olursa diyeceğiz. Tedbirli hareket etmemiz gerekiyor' dedi.
BÖLÜNMÜŞ YOL VURGUSU
AK Parti Milletvekili Metin Çelik ise; 'Son dönemlerde trafik konusunda toplumumuzda, eğitim camiamızda bilinçlenmenin olduğunu gözlemliyoruz. Tüm eğitim camiamıza, bu işe gönül veren herkese teşekkür ediyorum. Bölünmüş yolların yapılmasıyla birlikte trafik kazalarında oransal olarak azalış söz konusu. Türkiye'de 65 bin kilometre devlet ve il yolu var. Bunun yaklaşık 25 bin kilometresi bölünmüş oldu. Son 15 yıla kadar bu 6 bin kilometreydi. Bu durum oransal olarak trafik kazalarını düşürse de bir taraftan da baktığımızda araç sayılarında artış var. Bundan 15 yıl önce Türkiye'de 70 bin tane binek araç satılırken şu anda yılda 700 bin tane araç satılıyor. Kastamonu merkezi eski bir yerleşim yeri. Bu sokakları caddeleri genişletmemiz zor. Dolayısıyla görev bize düşüyor. Önce vatandaşımızın bilinçli olmasından geçiyor. Trafik kurallarına azami takdirde uyulması durumunda trafik kazalarıyla karşılaşmıyoruz. Dolayısıyla her zaman tedbirli olmamız şart' ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından halk oyunları gösterileri ve günün anlamına değin şiirler okundu. Sonrasında resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olanlara hediyeleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Programda, 41 yıllık kamyon şoförü Faik Kitir'e, bu zamana kadar trafik cezası almamasından dolayı 'Yılın Örnek Sürücüsü' plaketi, Vali Yaşar Karadeniz tarafından takdim edildi. Protokol üyeleri sonrasında Çocuk Trafik Eğitim Parkuru'nda çocuklarla birlikte derse girdi ve çalışmaları yerinde incelediler.