TMO'dan rekor alım

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 17 Temmuz Pazartesi günü başlayan hububat alımlarını 9 Eylül'de sonlandırırken Kastamonu'da 16 bin 235 bin tonluk rekor bir alım gerçekleştirildi.

TAKİP ET

Kastamonu'daki bin 989 üreticiden yapılan alımlarda 14 bin 388 bin ekmeklik buğday alımı, bin 847 bin ton da arpa alımı yapıldı. Bu kapsamda Kastamonu'daki üreticilerin cebine 125 milyon 366 bin 190 lira para girerek çiftçilere “can suyu” oldu.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geçen sene TMO'nun 6 bin 300 ton alım yaptığını anımsatarak; “Bu sene TMO Kastamonu'da 16 bin 235 ton alım gerçekleştirdi. Biz 10 bin ton hedefliyorduk ve hedefi de aştık. TMO'nun bu kadar alım yapmasının iki sebebi oldu. Birincisi piyasa değerlerinin düşük olması, ikinci sebebi ise buğdayda 1 lira, arpada da 50 kuruş devlet desteği alım yüksek tutmasını sağladı” dedi.

“TMO'NUN BU ŞEKİLDE FİYAT VERMESİ VATANDAŞI ÜRETİME YÖNELTİR”

TMO'nun bu sene devlet desteğiyle arpayı 7,50 liraya, buğdayı ise 10 lira 10 kuruş liradan aldığını dile getiren Butur; “Girdi maliyetlerinin düşük olması lazım. Mazot ve gübre çok önemli burada. Bu maliyetler ne kadar düşerse vatandaş o kadar ucuza ürününü üretir ve üretimini de artırır. TMO'nun bu şekilde fiyat vermesi vatandaşı üretime yöneltir. TMO üretici için garantili bir liman konumunda. Vatandaş üretmeli, ülkemizin ve dünyanın buna ihtiyacı var. Bu üretim de bu şekilde desteklerle oluyor. TMO bu fiyatlarla alım yapmasa bu kadar ekim olmazdı” diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme