TMO Çorum Başmüdür Yardımcısı Delioğlu: 'Çiftçinin bütün ürünlerine talibiz'

Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2023 yılı hububat alımlarına yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı. TMO, Kırcalar mevkiindeki alanda 17 Temmuz'dan itibaren ilimizde hububat alımına başlayacak.

Ziraat Odası Başkanlığı'nda yapılan toplantıya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, TMO Çorum Başmüdür Yardımcısı Hakan Delioğlu, Kastamonu Şube Müdürü Erhan Kömürcü ve memur Arife Şenel katıldı.

Toplantıda geçen sezon 20 Temmuz'da alıma başlandığı ve bu sezon Ziraat Odası ile yapılan istişareler sonucu hububatın erken olgunlaştığını ve alıma başlama tarihinin öne çekildiği ve her sezon olduğu gibi TMO'nun bu sezon da randevulu alım yapılacağı ve randevu sisteminin dün itibarıyla başladığı duyuruldu. Aynı zamanda çiftçilerin www.randevu.tmo.gov.tr adresinden randevu alabilecekleri ve 0366 212 35 86 nolu telefondan yardımcı olunacağını kaydedildi.

“AJANS BÖLGEYE DE HİZMET VERMİŞ OLACAK”

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, yaptığı konuşmada, TMO'nun kalıcı ajansının geçtiğimiz aylarda açıldığını hatırlatarak; “Bu çok önemliydi çünkü Karabük, Çankırı gibi yerlerde TMO'nun ajansı yoktu. Aynı zamanda ajans bölgeye de hizmet vermiş olacak. O anlamda çok önemliydi. Emeğe geçenlere teşekkür ediyorum. Bu yer, Özel İdare İş Merkezi mahkeme altında. Bazı ürünlerin burada satışı yapılıyor. Hem kaliteli hem de ekonomik ürünler” dedi.

“LİSANSLI DEPO YAPILIRSA ÇOK YÖNDE İŞE YARAYACAK”

Üreticilerin sıklıkla TMO'nun hububat alımı yapıp yapmayacağını sorduğunu dile getiren Butur; “TMO bu sene alım yapacak. Kastamonu'daki coğrafi yapıyı biliyorsunuz ki çok farklı, Taşköprü'de hasat bir veya bir buçuk ay önce başlarken, diğer ilçeler daha farklı. Tabii biz bunun ortalamasını almamız lazım. Yeri noktasında da Devrekani yolu 10'ncu kilometresinde, önceki yıllarda mahsul aldığımız yerde alım yapılacak. Orası neden önemli? Orada kantar var ve alt yapısı uygun. Orası ilçelerimize hitap ediyor. Orta merkezde bir yer olduğu için orayı uygun buluyoruz. Lisanslı depoyu müteşebbisler ve iş adamları yapabiliyor. Burada TMO aylık kira ödüyor. Lisanlı depo yapılırsa hem TMO'nun hem de çok yönden yarayacak. Mesela geçmiş yıllarda hayvancılık yapan üreticilere arpa desteği veriliyordu” diye konuştu.

“RANDEVU SİSTEMİYLE ALIM YAPILACAK”

Hububat alımlarının randevu sistemiyle olacağı bilgisini veren Butur; “Çünkü randevu sistemi olmazsa orada bir kargaşa yaşanır. Bir anda oraya yığılma olur ve vatandaş mağdur olur. Vatandaşın mağdur olmaması, beklememesi için randevu sistemiyle alım yapılacak” dedi.

“10 BİN CİVARINDA ALIM YAPILACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR”

Alımlarla ilişkin de konuşan Butur, 10 bin civarında alım yapılacağını öngördüklerini belirterek; “Geçen sene 6 bin 300 ton alım yaptık. Bu sene de onun altında kalmayacağımızı, onun üstünde olacağımızı düşünüyorum. Şu anda piyasa değerleri düşük. TMO piyasaya göre çok iyi bir rakamdan alıyor. Yani vatandaşın mağdur olmaması için çok önemli. TMO olmadığı zaman çiftçimiz çok mağdur oluyor. Bizim bölgemizde bazı yerler yağışı çok sevmiyor. Bazı yerlerde yağıştan etkilenmiyor ama fiyatlar piyasa değerlerine göre iyi olduğu için TMO'nun, bayağı bir alım olacağını düşünüyorum. 10 bin civarı alım düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİNİN ELİNDE BUĞDAY OLDUĞU SÜRECE HEPSİNİ ALACAĞIZ”

TMO Çorum Başmüdür Yardımcısı Hakan Delioğlu ise Kastamonu'da TMO'nun bir ofisi yokken de çiftçileri mağdur etmediklerini vurgulayarak; “Artık buradayız, daha çok bir arada olacağız. Çorum Şube olarak alımlara başladık 20 Haziran itibarıyla. Şu an günlük 8 bin ton civarında ürün alıyoruz. Kastamonu'da da bugün itibarıyla randevuları açacağız. Geçen yıl buradan yüksek bir alım yaptık başkanımla beraber bazen çok zor günler geçirdik ama bu sene hızlı bir şekilde Kastamonu'da alım yapacağız. Bu sene avantajımız şu şekilde burası artık Şube Müdürlüğü olduğu için kendi kararlarını kendi verebiliyor. Açılması ve kapanması ile ilgili herhangi bir süre kısıtlaması yok. Biz, çiftçinin elinde buğday olduğu sürece hepsini alacağız. Randevu sisteminin olması çiftçinin yararına olan bir durum. Bazen bize kızıyorlar ‘Böyle bir şeye gerek var mı, getirelim direkt' diyorlar ama çiftçi randevusunu alıyor ürününü teslim ediyor. İlk başlarda günlük 200 ton civarında başlıyoruz, geçen yıl 600 tona kadar çıkardık bu şekilde başlayacağız, tekrar arttırarak devam edeceğiz. Üreticinin elinde ürün kalmayana kadar bütün ürünlere talibiz. Burası 11'inci noktamız bugün itibarıyla 11'inci noktamızı açıyoruz, 17 Temmuz'dan itibaren randevular aktifleşiyor. Buğday fiyatları konusunda, Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanımızın açıkladığı fiyatlar, arpa 7 lira, 50 kuruş da devletimizin desteğiyle 7,50 liraya geliyor. Çiftçimiz ofise verdiği günden itibaren 1 ay içince ücreti hesaba yatıyor. Buğdaylarda baş fiyatımız makarnalıkta 9 lira 10 kuruş. 1 lira da destekli 10 lira 10 kuruşa geliyor. Tabii ki burada geçen sene az çeşit almıştık, yer sıkıntımızdan kaynaklı olarak. Bu sene onu da çözdüğümüz için tüm ürünlere talibiz. Ülke genelinde Toprak Mahsulleri Ofisi'ne yoğun bir arz var. Randevuda sıkıntılar olduğu dile getiriliyor. Şöyle açıklayım, çiftçiler aynı anda ürün vermek istiyor. Direkt getireyim, ofise teslim edeyim diye düşünüyor. Bu da randevularda sıkışıklık yapıyor. Bütün ürünleri alacağız, o yüzden randevuya riayet etsinler” diye konuştu.

Özel Haber

Bakmadan Geçme